Ben Nevis: Stephen King je rozhodně správnej autor hororů a psychicky labilní není. Ve skutečnosti je docela kamarád s Robertem Fulghumem, kterej o něm tvrdí, že je to jeden z nejvtipnějších lidí, který zná :D V jeho případě ale spíš šlo o to, že svoje nejlepší knížky psal sjetej ve tři ráno a se zakrváceným kapesníkem u nosu.
Tady jsou příčina a následek jasné: v důsledku halucinací z drog naspal nejlepší knížky. :-) Jinak je King dobrý řemeslník a má pracovní návyky, díky čemuž vydělává slušné peníze (stejně jako GRRM). Ale duševní labilitu pozoruji u hodně umělců, jejich citlivost je nutná k tvoření.
no ja mam hlavne starsieho Kinga precitaneho, ale najviac som sa asi zasmiala na jeho rannych poviedkach. Jedna o vrazdiacej zehliacej doske ma dohnala az k slzam :)
Já teda od Kinga četl jen Rose Madder (a byl jsem spokojen), ale přítelkyně ho miluje a má téměř vše co u nás zatím Dobrovský vydal, zvlášť Temná věž je její oblíbená. Já se ale nad některými jeho náměty musím smát... třeba vraždící mobil. Ale takovej Pytel kostí bych si docela přečetl. Jen škoda, že právě tahle knížka je vyprodaná a ani v přítelčině knihoničce není =(
Maliky: Rose Madder má dobrej začátek, ale jinak se na to vykašli. Pytel kostí je rozhodně lepší, i když ani to nepatří k tomu nejlepšímu z Kinga. Doporučuju hlavně Carrie, Osvícení, Misery a Dolores Claibornovovou. I Zelená míle je pěkná, i když je to na Kinga hodně netypická knížka.
Démonem posedlý mandl byl náhodou super. :-) Já bych doporučila To, Svědectví, Nezbytné věci, Pod kupolí (z novějších). V Dolores Claibornové se více méně nic neděje, tak by s tím mohl mít někdo problém.
mně přišel od Kinga nejlepší z románů Nadaný žák (ten rozpad osobnosti kluka, kterého v pubertě, kdy je člověk na rozcestí, přiáhne zlo, je skoro geniální, nejdřív je jen morbidně zvědavý, jako každý kluk, ale potom se začíná svému mentorovi podobat), z novel mám ráda Časožrouty a Mlhu, Pytel kostí se mi taky moc líbil, hlavně proto, že mám úchylku na strašidelné domy.
ja som to citala po slovensky, nedoslo mi :) Pod kupoli mam v kniznici, hrubka ma zatial odradza, manzel cital, ale velmi si nepamata cely plot mas tu ale hovori mi teraz, ze to bolo celkom dobre :)
svoa00: Za doporučení děkuji, ale já se na Kinga nechystám =) Tu Rose Madder jsem přečetl, protože to byl dárek k vánocům a u Pytle kostí mě zaujala anotace, tak jsem si říkal, že kdyby se jednou naskytla příležitost... Jinak toho mám teď na čtení až až... Jak se teď dívám na ty zástupy nepřečtených knížek, asi bych se do nich měl pustit teď hned =)
simniak: jak píše miss U. dva tahouni nudní, ale zase zajímavé jiné POV. jenom nevím, jak dlouho vydržíš čekat, co jsem slyšela, tak na Píseň bývají v knihovnách docela slušné fronty.
Proto musím být první kdo ji z knihovny vezme :-D.
Jinak kdosi se tu ptal na Lovecrafta. Podle mě je to génius. Nejvíc se mi od něj asi líbil Dagon, V horách šílenství, Hrůza v Dunwichi (k tomu navíc byly šílené ilustrace) a ještě Stín z hlubin času. A ještě případ Charlese Wayna (snad jsem to jméno nezkomolil).
Někdo tu psal o nějaké knížce od Kinga, kde je rozklad osobnosti. Ten popis mě zaujal. Může mi někdo doporučit ještě podobné knihy?
Díky, holky, mě hlavně zajímalo to rozuzlení (kdo tam kopuli prdnul), protože v různých fórech byli čtenáři zklamáni. Mně se to libí, je to správně kingovské .-)
simniak: U toho Lovecrafra... Co jsem koukal na vydané a v současnosti dostupné knížky, tak se jedná snad jen o sbírky povídek. A vzhledem k tomu, že každá kniha je vydaná jiným nakladatelstvím, jsou v každé takové knížce povídky jiné, nebo se někdy opakují? Popřípadě čím by bylo nejlepší začít?
Občas se některé povídky opakují. Ale ne moc často. Já osobně začal knihou Hrůza v Dunwitchi a pak sbírkou V horách šílenství. Knihy většinou na sebe nijak nenavazují, takže by neměl být problém. Nejlepší je to číst potmě před spaním :-D
Díky, holky, mě hlavně zajímalo to rozuzlení (kdo tam kopuli prdnul), protože v různých fórech byli čtenáři zklamáni. Mně se to libí, je to správně kingovské .-)
Znáš nějaké dobré české kingovské forum? Něco jako IF? :-) Zklamaná jsem nebyla, ale víc by se mi možná líbilo, kdyby to zůstalo tajemné až do konce.
Komentáře
Jinak je King dobrý řemeslník a má pracovní návyky, díky čemuž vydělává slušné peníze (stejně jako GRRM). Ale duševní labilitu pozoruji u hodně umělců, jejich citlivost je nutná k tvoření.
Já bych doporučila To, Svědectví, Nezbytné věci, Pod kupolí (z novějších).
V Dolores Claibornové se více méně nic neděje, tak by s tím mohl mít někdo problém.
Pytel kostí byl nedávno zfilmován pro TV.
Mohl by mi někdo ve stručnosti napsat děj a rozuzlení knihy Pod kupolí? (pro ostatní pochopitelně zaspoilerovat)
Pod kupoli mam v kniznici, hrubka ma zatial odradza, manzel cital, ale velmi si nepamata
cely plot mas tu
ale hovori mi teraz, ze to bolo celkom dobre :)
Podrobnosti už si moc nepamatuji. :-(
tusim mame spolocneho kamosa :)
Jinak kdosi se tu ptal na Lovecrafta. Podle mě je to génius. Nejvíc se mi od něj asi líbil Dagon, V horách šílenství, Hrůza v Dunwichi (k tomu navíc byly šílené ilustrace) a ještě Stín z hlubin času. A ještě případ Charlese Wayna (snad jsem to jméno nezkomolil).
Někdo tu psal o nějaké knížce od Kinga, kde je rozklad osobnosti. Ten popis mě zaujal. Může mi někdo doporučit ještě podobné knihy?
V tom případě nemusíš děkovat mně. :-)
Zklamaná jsem nebyla, ale víc by se mi možná líbilo, kdyby to zůstalo tajemné až do konce.
:)