Ať už mě pranýřujete či alespoň minimálně držíte v přízni, přeju Vám všem příjemné počtení "Tance s draky", a jsem docela zvědavá na Vaše komentáře, nikoliv k překladu, ten snad bude v pořádku, ale především k ději samotnému, kniha je skvělá jako vždy, Martin jeden z nejlepších vypravěčů, jaké znám, ale přece jen si potrpí na rozvláčnost a udržování neustálého napětí... po přečtení se budete modlit, aby už měl hotovou další knihu, což je samozřejmě jen zbožné přání. A moje nejsympatičtejší postava z pátého dílu? Samozřejmě Tyrion... :-) Přeju Vám všem všechno dobré, Hanina
Sarven: je to Ben Nevis se skotským počasím. :-) (trochu stylizovaný, no) Jako malá jsem si vždycky myslela, nedotčená nacionalismem, že "veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
Jason: hlavně seriálové vlákno je nebezpečné, protože nikdy nevíš, jestli je to spoiler ke knížkám 1-4 nebo k Tanci.
"veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
To je dobré a hodné tvého původu :-)) Já zase vzcházela na pohádkách a příbězích ústní lidové slovesnosti, kde se to hemžilo "čechmany", což jsou čerti rohatí a nedobří a chodí pro děcka, co ve školce nejí fluoridové tabletky a nespijou po obědě, pokud možno jsou přinejmenším majitelé černých sanitek :-D
Sarven: je to Ben Nevis se skotským počasím. :-) (trochu stylizovaný, no) Jako malá jsem si vždycky myslela, nedotčená nacionalismem, že "veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
Jason: hlavně seriálové vlákno je nebezpečné, protože nikdy nevíš, jestli je to spoiler ke knížkám 1-4 nebo k Tanci.
jojo toho se někdy bojim :) ale nenachytal jsem se zde, bylo to myslim někde na anglický wiki :/
text slovenskej hymny vznikol keď Ľ. Štúr a jeho žiaci boli vyhnaní z Bratislavského lýcea, čím sa rozpadla intelektuálna/národobuditeľská bunka. čiže zastavme sa bratia - bolo o tom, že neutekajme na všetky strany, zostaňme spolu. veď sa oni stratia - boli vtedy maĎari, ale verím že boli časy keď za tým bol kdekto, aj česi.
mňa viac mrzí, že sa text hymny menil na zastavme Ich bratia - trochu to získalo militantnosť a stratilo historický kontext.
Hanka Březáková: Á propos, že jsem tak smělá a ptám se - Reekovské rýmy se v češtině předpokládám nerýmují, nebo snad existuje slovo, co by se na ten český ekvivalent rýmovalo? Jenom tak ze zvědavosti :)
"Musím si pamatovat své jméno. Jmenuji se Smraďoch... rýmuje se to se slaboch, staroch, lenoch, atd...."
Tak Tanec už leží doma a večer hurá do čtení.... Mimochodem v Luxoru na Václaváku hledání Tance zabralo asi tak 2vteřiny, páč mají všechny díly Písně vystaveny přímo u vchodu hned vlevo ve výši očí.
Hlasuju pro sarvenův nápad, byť se tam budou řešit věci, který už jsme ve spoilerovým topicu řešili.
To je sice hezké, a taky bych byla pro, ale neřeší to problém v ostatních diskuzích. V diskuzích se to tady divoce rojí i o botách, natož páté knize ;)
Tak nechám ještě červen v současném stavu? Vyhlásím to v nějakém článku, co stejně chystám.
Já bych to nechala do konce léta nebo aspoň července (jen návrh). Ne všichni čtou dost rychle, ne všichni mají možnost číst hned teď. Když vás to nezabilo doteď, tak pár měsíců to ještě zvládnete, ne? Já osobně třeba nebudu mít na čtení dost času a předpokládám, že do konce června to nedám.
Hmm, tak dneska mi ani nepřišel mail, že by to poslali, tak se můžu rozloučit s tím, že bych to měl na víkend doma.... Že já blbec radši nezašel někde do knihkupectví, i když jenom bohové vědí kdy se to do těch našich knihkupectví vůbec dostane....
Nevada: no, ráno jsem tam viděla jen hardback, ale zrovna to vybalovali, vzala jsem jim to rovnou z krabice. Obálka je sice hezčí na paperbacku, ale z cenových důvodů a z důvodu lásky ke špalcím jsem stejně chtěla hardback :-) Akorát mám pocit, že se to každou chvilku rozpadne, není to zrovna kvalitně slepeno
Hmm, tak dneska mi ani nepřišel mail, že by to poslali, tak se můžu rozloučit s tím, že bych to měl na víkend doma.... Že já blbec radši nezašel někde do knihkupectví, i když jenom bohové vědí kdy se to do těch našich knihkupectví vůbec dostane....
To si taky říkám :( pořád tam je, že "čekají na zboží". A to jsem byl dneska v Praze, mohl jsem skočit do luxoru :/
Komentáře
Jako malá jsem si vždycky myslela, nedotčená nacionalismem, že "veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
ale jinak se těšim až kniha příjde :)
čiže zastavme sa bratia - bolo o tom, že neutekajme na všetky strany, zostaňme spolu.
veď sa oni stratia - boli vtedy maĎari, ale verím že boli časy keď za tým bol kdekto, aj česi.
mňa viac mrzí, že sa text hymny menil na zastavme Ich bratia - trochu to získalo militantnosť a stratilo historický kontext.
Já osobně třeba nebudu mít na čtení dost času a předpokládám, že do konce června to nedám. Jen pár, které tady nezapomněli vybalit někteří "ohleduplní" jedinci.
Lord: Kterou verzi sis objednal?