Co zrovna čtete?

1…2829313334…47

Komentáře

• Jarla: Díky a ještě jedna otázka. Povídky předcházejí ději ságy?
  • Everett Young napsal(a):

Jarla: Díky a ještě jedna otázka. Povídky předcházejí ději ságy?

Ano, první je Zaklínač I - Poslední přání (jedna kniha), druhá je Zaklínač II - Meč osudu (druhá kniha) v nich je představen svět a postavy které se navazují na Krev elfů.
  • Everette - ne všechny. Povídka Něco končí něco začíná je každopádně po sáze.
    Technicky je první povídka o Kostěji nesmrtelném...jak se to jmenuje...Cesta, z níž se nevrací - tam se potkávají rodiče Geralta.
    A pak jsou tři povídky, které jakoby sáze předcházejí, zatímco ostatní jsou naprosto neupíchnuté v prostoru časově.
    Tady si počti jak chceš...
    http://www.sapkowski.cz/povidky_as.asp
  • Eště tam ve výčtu chybí Tandaradei!, soubor povídek, z nichž dvě nebo tři jsou o Zaklínači.
  • Ano v Tandaradei! ještě byla ta o džinovi z lahve :-) "Poslední přání"
    A ta o Živě a uk uk uk:-)) "Konec světa"
    Ale ty jsou taky přifařené do modré sbírky.
  • Jarla napsal(a):

Ano v Tandaradei! ještě byla ta o džinovi z lahve :-) "Poslední přání"
    A ta o Živě a uk uk uk:-)) "Konec světa"
    Ale ty jsou taky přifařené do modré sbírky.

Posledni prani je ta, kde sa stretnu ON a ONA? Uz si to uplne nepamatam...
  • jo, tam se proflákne, že Yennefer je hrbatá, ale iluzí to zakrývá :-))
    Ale hlavně jsou tam ta skvělá a oduševnělá přání Marigoldova :-D
  • Prosím vás, mohli by ste mi trocha vysvetliť pojem Zemeplocha. Dlhší čas ma už obchádza, a jediné, čo viem je to, že korytnačka má na chrbte 4 slony a tie zase zemeplochu. Ale čo to je za obdobie? Stredoveká fantasy?(okrem toho, že je aj humorná)
  • A navíc je v porovnání s ostatními docela tenká, takže docela rychle přijdeš na to, jestli se ti to líbí nebo ne.
  • Myslím, že nejrychlejší vysvětlení je přečíst si Barvu kouzel (Color of magic). Období je nedefinovatelné, objevují se tam nápady a vynálezy z různých epoch, nicméně žádný high-tech tam nenajdeš - v takovém případě vždy supluje techniku magie. A především je to, aspoň ze začátku, parodie, takže se tam promítají všemožné reálie našeho světa.
  • Ale v žádném případě to není dobrý začáteční vzorek :-))
    Zeměplocha začala jako parodie na mnoho fantasy své doby...vypichuje určitá klišé, reaguje na konkrétní scény.....ale nesměl by to psát člověk tak inteligentní a vzdělaný jako sir Terence....postupně se mu to vymklo z rukou a z parodií se (přes tři desítky volně navazujících dílů s různě se obměňujícími postavami) staly knihy s myšlenkou, poseltstvím, morálními dilematy, propracovanou hloubkou charakterů a pointami, nad nimiž se člověk zamýšlí a které mu v hlavě utkví často napořád...
    Nehledej heroic might and magic fantasy....a ještě - čím více máš načteno a širší všeobecný rozhled - tím více si to užiješ a tím více vtipných sentencí najdeš....není to literatura pro prosťáčky, protože nenajdeš všechno na talíři v jediné knížečce....
    Než přečteš Soudné sestry, tak si nejdříve dej Macbetha, než nakousneš Maškarádu, tak Fantoma opery(knihu),.....
  • Dovolím si přímo k úvodní otázce: Hyperion, Hyperion a jedině Hyperion! :-)
    A zrovna se vracím k Timu Powersovi - Na vlnách podivna.
  • Kantos Hyperionu bol skvelý. Tim Powers má jednu úžasnú knihu, od ostatných márne čakám, že ju napodobnia....
  • Jarla napsal(a):

jo, tam se proflákne, že Yennefer je hrbatá, ale iluzí to zakrývá :-))

Jo? Já vždycky myslela, že ji za mlada mágové vyléčili. :-)
    Líbí se mi, jak vždycky mlží okolo otázky, kolik jí je let. :-)
  • Ben Nevis - no Marigold znal její věk poměrně přesně - říkal, že to prvně dělala na orginál ruchadle bratranců Veverkových :-D
  • sarven napsal(a):

Kantos Hyperionu bol skvelý. Tim Powers má jednu úžasnú knihu, od ostatných márne čakám, že ju napodobnia....

Tipnu si. Brány Anubisovy? :-)
  • Rozhodne! skvelá vec, podľa mňa.
  • Ben Nevis napsal(a):

Jarla napsal(a):

jo, tam se proflákne, že Yennefer je hrbatá, ale iluzí to zakrývá :-))

Jo? Já vždycky myslela, že ji za mlada mágové vyléčili. :-)
    Líbí se mi, jak vždycky mlží okolo otázky, kolik jí je let. :-)
    Pokud si to pamatuji, tak to bylo tak, že když se u Yennefer ještě neprojevovaly magické schopnosti, tak byla škaredá a že jak se magie začala projevovat, tak ji začala měnit až do krásky. Něco jako neplánované magické zkrášlení
  • No nevím...já to považovala za stejnou ilusi, jako když zakrývala, že je slepá (a nejen to) od Soddenského pahorku.
  • Yennefer není škaredá, ale hrbatá a zakrývá to opravdu iluzí - nedávno jsem to četla :)
  • V poviedke bola tuším reč o ilúzii, ale v poslednej knihe ságy si Yennefer spomína, ako jej Tissaia de Vries vravela, že jej napraví lopatky a chrbát.
  • Amanita: To je možné, já teď četla povídky :)
  • sarven napsal(a):

Rozhodne! skvelá vec, podľa mňa.

Tak v tom se shodneme. Ale myslím, že Na vlnách podivna (nebo Plout na vlnách podivna, to je fuk), taky není špatné. Stáčení temného piva a teď tu novou jsem ještě nečetla.
  • Jarla napsal(a):

Ben Nevis - no Marigold znal její věk poměrně přesně - říkal, že to prvně dělala na orginál ruchadle bratranců Veverkových :-D

Když jsem se cca před 3 lety od Poláků dozvěděl, co u nich znamená "ruchat", získalo tohle úplně jiný rozměr.. Rovněž je představa "ruchadla" nesmírně pobavila. Netuším ovšem, zda se to objevilo už v polském originále, nebo se jedná o překladatelský vtípek.
  • Amanita napsal(a):

V poviedke bola tuším reč o ilúzii, ale v poslednej knihe ságy si Yennefer spomína, ako jej Tissaia de Vries vravela, že jej napraví lopatky a chrbát.

Je to možné, že v povídkách to bylo jinak. Vzpomínám akorát, že Geralt tu iluzi nějak prohlédl, a proto si toho všimnul. Hlavně, že její dokonalou krásu narušuje nestejnoměrné obočí ( a kdo ví co ještě).
  • Vlcacka napsal(a):

Stáčení temného piva a teď tu novou jsem ještě nečetla.

Stáčení je najslabšie... podivno je fajn. omnoho lepšie ako piráti z karibiku :), ale v anubisovi je niečo čo mi mimoriadne reže. či už ten "teleport" do londýna, lord byron, ... má to úplne skvelú atmosféru a pekne prepojený príbeh.
  • sarven: Přesně tak, všechno to tam krásně klape a hlavně jsou tam prima perličky z doborvých reálií. :-) Možná i proto, že Powers využil Williama Ashblesse i dál...
  • Teď čtu lži Lockeho Lamory. Do očí mě praštilo to jméno (dost podobné Amory Lorchovi). S Martinem to má společné jen šetření magií a dobrou čtivost. Určitě doporučuji.
  • Mil: Jojo, Lynche hodně chválili...už je na světě druhý díl, Rudá moře pod rudými nebesy. :-) Mimochodem, laserácká edice Moderních děl fantasy je pozoruhodná celá, zdá se mi...

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů • LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi