Naozaj mu to trvá tak dlho?

Všetci sa tu sťažujú(občas aj ja, priznám sa) na to, že GRRM píše pomaly a knihy vychádzajú s veľkým časovým rozostupom. Hostina trvala 5 rokov(to bolo dosť) a Tanec 6. Nikto nevie, kedy vyjdú ostatné diely a všetkých to dosť štve.
Ale...
Tanec má 1700 strán v origináli, celá sága má 5000 strán(zaokrúhlene, naozaj to nechcem počítať). Píše ju od roku 1991(informácia z internetu), čiže už 21 rokov(pričom pracuje aj na iných knihách). Na porovnanie s inými knihami(vybral osm také známe):
Inheritance od Christophera Paoliniho má okolo 2500 strán a trval napísať 10 rokov.
Rozostup medzi knihami Harry Potter bol dva roky, každá z nich mala +-500 strán.
Rozostup medzi knihami Narnie je približne rok. Každá má 200 strán.

Takže, ak by GRRM rozdelil Tanec na 500 stranové knihy, vyšla by každý druhý rok jedna a ešte by mu zostalo 200 strán na štvrtý diel. Hostiny by vyšli dve. Búrka by(podľa českého vydania) vydala na jednu knihu ročne s 200 stranami navyše. Stret by boli dve knihy, každá jeden rok. Povedzme, že hra by vyšla celá.
Naozaj ten Martin píše tak málo?
(dúfam, že to tu nie je nejako zle, len nikto to tu nerozoberal z tejto stránky, tak ma napadlo, že by to možno bolo vhodné)
«134

Komentáře

• Uvítal bych, kdyby to vydával na pokračování jako kdysi Dumas Tři mušketýry. ;-)
  • Tohle už se taky někde řešilo, nakonec jsme se stejně neshodli jestli je lepší vydávat každý rok 200 stran nebo čekat na pořádnýho tlouštíka :)
  • radšej naraz a riadnu knihu. takto rozkúskované mi to príde ako lízať zmrzlinu cez sklo...
  • Marci pan napsal(a):

radšej naraz a riadnu knihu. takto rozkúskované mi to príde ako lízať zmrzlinu cez sklo...

Přes sklo? Jakože i s nepříjemným bonusem? :)
  • MU: skoro si to vystihla. ale len skoro ;) takto, keby to bolo na party, by tam nebola tá radosť. ten pôžitok. veď kto si vychutná zmrzlinu cez sklo? keď ty si na jednej a ona na druhej strane. (tak blízko a predsa tak ďaleko :D )
  • v tejto ultrarýchlej dobe je trocha čakania vzácna skúsenosť. nevadí mi, len dúfam, že sa dočkám.
  • Myslím, že nepíše málo a možná ani pomalu, ale to nezbytné škrtání a přepisování dá zabrat. Upřímně, mohl by škrtat důrazněji., zejména někde.
    Psaní na pokračování je strašnej bič na autora. I kdyby měl dát jednu kapitolu měsíčně (přičemž 3M vycházeli prý týdně), je to neporušitelný závazek. A opět - blbě se škrtá, ledaže pak knižní verze je odlišná od časopisecké.
  • Tanec má 1700 stran v originále?
  • Jinak originál vlastním, takže je to spíš taková řečnická otázka typu "co seš ty zase za magora"...
  • Mrejča: Škrtání a přepisování by mu měl především doporučovat editor. Ten Martinův ale upřímně řečeno stojí za prd. Pochybuju, že všechny výplňkový kapitoly z Hostiny a Tance budou mít pro budoucí děj význam a spisovatelé neradi "zabíjejí svoje miláčky", jak tomu říká Stephen King.
  • No, ono je toho fakt veľa, pretože on zároveň chodí po všelijakých turné, a ešte k tomu pomáha pri točení seriálu. Zoberme si napr. Stevena Eriksona. Videí s ním moc nenájdete, reptže sa venuje hlavne písaniu. Denne štyri hodiny. Takže skoro každý rok(niekedy 2) vyjde 1000 stránková kniha. To je dobré. Za 14 rokov napísal Malazskú kniha padlých, ktorá obsahuje desať kníh a spolu majú okolo 9000 strán
  • Každý spisovatel píše jiným stylem, tvůrčí práce není jako chodit do práce na šichtu. Martinovi holt vyhovuje pracovat zároveň i na jiných věcech. A samozřejmě to čekání fanoušků na další knihu prospívá i kultu a obchodu, co si budeme namlouvat.
  • PepGuardiola napsal(a):

Tanec má 1700 stran v originále?

Normostran. Prostě tak jak to píše, než to převede do podoby knihy. Trošku tu Anglachel míchá jabka s hruškami, každopádně těch 5000 stran dokupy skoro sedí, i když záleží v jaké podobě jsou ty knihy vydané. Někdy mají více, někdy méně stran. Když počítáme s maximem stran na knihu v US paperback podobě, tak mu k té 5000 hranici moc nezbývá (a poslední kniha v paperback US ještě vydána snad nebyla, nebo jsem o ní na wiki nenašel zmínky, tedy to může navýšit až k 5000). Počítat to na znaky se asi nikomu nechce, tedy bych prostě zůstal u toho, že určitě nějak výrazně pomalu nepíše. I když, na druhou stranu, pracovat na první knize začal už v roce 1991. To měl ale zase během dalších let spoustu jiných poviností a to i později. Dnes zase spolupracuje při vzniku seriálu atp. Těžko se tedy takhle autoři srovnávají. Ale přičetl bych mu k dobru určitě to, že jsou jeho knihy mnohem víc propracované, než např. ty od Rowlingové. Tedy sorvnávat to na strany, na znaky, či jinak nemá ani tak moc smysl.
  • eeee napsal(a):

No, ono je toho fakt veľa, pretože on zároveň chodí po všelijakých turné, a ešte k tomu pomáha pri točení seriálu. Zoberme si napr. Stevena Eriksona. Videí s ním moc nenájdete, reptže sa venuje hlavne písaniu. Denne štyri hodiny. Takže skoro každý rok(niekedy 2) vyjde 1000 stránková kniha. To je dobré. Za 14 rokov napísal Malazskú kniha padlých, ktorá obsahuje desať kníh a spolu majú okolo 9000 strán

radšej jednu knihu od GRRM ako všetky od Eriksona. ak by som si mal vybrať.
  • Neuro: Martin a Rowlingovou prosím vůbec nesrovnávej. Svět Harryho Pottera je především postavený na chabých logických základech - i na fantasy.
  • svoa00 napsal(a):

Mrejča: Škrtání a přepisování by mu měl především doporučovat editor. Ten Martinův ale upřímně řečeno stojí za prd. Pochybuju, že všechny výplňkový kapitoly z Hostiny a Tance budou mít pro budoucí děj význam a spisovatelé neradi "zabíjejí svoje miláčky", jak tomu říká Stephen King.

Špatný spisovatel, který neškrtá ... a ještě špatnější editor, který ho k tomu nenutí.
    Jinak i psaní je práce jako jakákoliv jiná (byť tvůrčí) a z důvodu udržení jakési duševní hygieny je dobré vědět, že píšu denně od-do. Může se stát, že za tu dobu vyplodím jen to, co druhý den následně zničím, nebo vůbec nic, ale i to k psaní patří.
  • svoa00 napsal(a):

Neuro: Martin a Rowlingovou prosím vůbec nesrovnávej. Svět Harryho Pottera je především postavený na chabých logických základech - i na fantasy.

Kdybych věděl, že to někoho urazí, tak by mi to bylo stejně jedno.
  • No, normostrán, tam je to zle(aj keď vydanie novej knihy by bral s ohľadom na normostrany, nepočítal by, koľko by to bolo v tlačenej podobe).
    Ale pri viazanom českom to vychádza(zaokrúhlene a len text):
    800 strán Hra
    900 strán Stret
    1150 strán Búrka
    800 strán Hostina
    1100 strán Tanec(odhadom, ešte ho nemám)
    Čiže skoro 5000 strán+ keď vyšiel Tanec mal už okolo tých 100 strán navyše napísaných, čiže to číslo sedí).
    A týmto som chcel len upozorniť, že v porovnaní s inými autormi Martin nepíše tak pomaly, ako sa to zdá, z čoho ho mnohí obviňujú.
  • Anglachel napsal(a):

A týmto som chcel len upozorniť, že v porovnaní s inými autormi Martin nepíše tak pomaly, ako sa to zdá, z čoho ho mnohí obviňujú.

Nebyl jsi to čirou náhodou ty, kdo založil tento topic, že mu to naozaj trvá tak dlho?
  • Lady Sansa napsal(a):

Anglachel napsal(a):

Nebyl jsi to čirou náhodou ty, kdo založil tento topic, že mu to naozaj trvá tak dlho?
    V topicu je otazník a v záhlaví to tvrzení podrobuje kritice, kdy dochází k závěru, že mu to tak dlouho ve skutečnosti netrvá. Název topicu jde samozřejmě pochopit dvěmi možnými způsoby (buď jako kritika GRRM, nebo jako kritika toho názoru), po přečtení záhlaví je však již jasné co se tím myslí. A ta dvojznačnost názvu je možná z části úmyslná.
  • Tá dvojznačnosť je úplne úmyselná :)
  • Aha, dobře, omlouvám se, na čtení záhlaví jsem byla moc líná. Mě texty ve slovenštině hrozně nebaví...
  • Nomen omen. (nebo-li adhézní nick)
  • Pochybuji, že má Martin tolik nápadů, jak pokračovat. A tak, když ho Píseň nebaví, věnuje se něčemu jinému. Bohužel podle blogu akorát promotuje seriál, cestuje a o psaní skoro nepíše.
    Mám obavy, že příští knížka bude poslední.
  • Lady Sansa napsal(a):

Aha, dobře, omlouvám se, na čtení záhlaví jsem byla moc líná. Mě texty ve slovenštině hrozně nebaví...

? :) ?

(pre istotu graficky a nie slovensky)
  • Já nemám nic proti slovákům (až na to, že se dostali do finále MS v hokeji, ale to už je vedlejší), prostě mě nebaví číst slovenský komentáře. Já jsem prostě dítě rozmazlené demokracií jak mi mamka často vyčítá :), takže jsem slovenštinu neslýchala na každým kroku a tak. A čeština je prostě lepší :D
  • Ben Nevis napsal(a):

Pochybuji, že má Martin tolik nápadů, jak pokračovat. A tak, když ho Píseň nebaví, věnuje se něčemu jinému. Bohužel podle blogu akorát promotuje seriál, cestuje a o psaní skoro nepíše.

Promo akce dělá povětšinou k Tanci.
  • Ben Nevis napsal(a):

Pochybuji, že má Martin tolik nápadů, jak pokračovat. A tak, když ho Píseň nebaví, věnuje se něčemu jinému. Bohužel podle blogu akorát promotuje seriál, cestuje a o psaní skoro nepíše.

Když se zasekne na jedné větvy příběhu, může pokračovat v jiné. V tomhle si myslím, že je výhodou, že má tolik charakterů a příběhů. A i Tolkien se dožil 81 let a to tehdy nebyla medicína na takové úrovni. Martin má v tomhle ještě hodně velkou rezervu, pokud se nestaně nějaká katastrofa, a knihy docela určitě dopíše.
  • Lady Sansa napsal(a):

Já nemám nic proti slovákům (až na to, že se dostali do finále MS v hokeji, ale to už je vedlejší), prostě mě nebaví číst slovenský komentáře. Já jsem prostě dítě rozmazlené demokracií jak mi mamka často vyčítá :), takže jsem slovenštinu neslýchala na každým kroku a tak. A čeština je prostě lepší :D

koľko jazykov vieš, ... toľko komentárov môžeš prečítať. čeština má v mnohom výhodu oproti slovenčine, ľahšie sa v nej tvoria novotvary a má bohatšiu zásobu v starých výrazivách. je tvrdšia, takže vo filme lepšie vyznie jdi do prdele ako choď do riti. ale.... (doplňte podľa vlastného výberu)
  • Netvrdím, že brzo umře, ale nemá věk na takové veledílo. Myslím, že už se vyčerpal, a sága nevypadá ani trošku, že by směřovala ke konci. Takže se tam poslední dvě knihy pořád akorát cestuje, žádná postava nedojde do vytyčeného cíle (což už začalo Aryou, pokračovalo Brienne a v Tanci to máme znovu s jinými postavami) a ani bitvy a smrti postav nic neposouvají k závěrečné bitvě Ledu a Ohně, spíš to ještě oddalují.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi