Naozaj mu to trvá tak dlho?
Všetci sa tu sťažujú(občas aj ja, priznám sa) na to, že GRRM píše pomaly a knihy vychádzajú s veľkým časovým rozostupom. Hostina trvala 5 rokov(to bolo dosť) a Tanec 6. Nikto nevie, kedy vyjdú ostatné diely a všetkých to dosť štve.
Ale...
Tanec má 1700 strán v origináli, celá sága má 5000 strán(zaokrúhlene, naozaj to nechcem počítať). Píše ju od roku 1991(informácia z internetu), čiže už 21 rokov(pričom pracuje aj na iných knihách). Na porovnanie s inými knihami(vybral osm také známe):
Inheritance od Christophera Paoliniho má okolo 2500 strán a trval napísať 10 rokov.
Rozostup medzi knihami Harry Potter bol dva roky, každá z nich mala +-500 strán.
Rozostup medzi knihami Narnie je približne rok. Každá má 200 strán.
Takže, ak by GRRM rozdelil Tanec na 500 stranové knihy, vyšla by každý druhý rok jedna a ešte by mu zostalo 200 strán na štvrtý diel. Hostiny by vyšli dve. Búrka by(podľa českého vydania) vydala na jednu knihu ročne s 200 stranami navyše. Stret by boli dve knihy, každá jeden rok. Povedzme, že hra by vyšla celá.
Naozaj ten Martin píše tak málo?
(dúfam, že to tu nie je nejako zle, len nikto to tu nerozoberal z tejto stránky, tak ma napadlo, že by to možno bolo vhodné)
Ale...
Tanec má 1700 strán v origináli, celá sága má 5000 strán(zaokrúhlene, naozaj to nechcem počítať). Píše ju od roku 1991(informácia z internetu), čiže už 21 rokov(pričom pracuje aj na iných knihách). Na porovnanie s inými knihami(vybral osm také známe):
Inheritance od Christophera Paoliniho má okolo 2500 strán a trval napísať 10 rokov.
Rozostup medzi knihami Harry Potter bol dva roky, každá z nich mala +-500 strán.
Rozostup medzi knihami Narnie je približne rok. Každá má 200 strán.
Takže, ak by GRRM rozdelil Tanec na 500 stranové knihy, vyšla by každý druhý rok jedna a ešte by mu zostalo 200 strán na štvrtý diel. Hostiny by vyšli dve. Búrka by(podľa českého vydania) vydala na jednu knihu ročne s 200 stranami navyše. Stret by boli dve knihy, každá jeden rok. Povedzme, že hra by vyšla celá.
Naozaj ten Martin píše tak málo?
(dúfam, že to tu nie je nejako zle, len nikto to tu nerozoberal z tejto stránky, tak ma napadlo, že by to možno bolo vhodné)
Komentáře
Psaní na pokračování je strašnej bič na autora. I kdyby měl dát jednu kapitolu měsíčně (přičemž 3M vycházeli prý týdně), je to neporušitelný závazek. A opět - blbě se škrtá, ledaže pak knižní verze je odlišná od časopisecké.
Jinak i psaní je práce jako jakákoliv jiná (byť tvůrčí) a z důvodu udržení jakési duševní hygieny je dobré vědět, že píšu denně od-do. Může se stát, že za tu dobu vyplodím jen to, co druhý den následně zničím, nebo vůbec nic, ale i to k psaní patří.
Ale pri viazanom českom to vychádza(zaokrúhlene a len text):
800 strán Hra
900 strán Stret
1150 strán Búrka
800 strán Hostina
1100 strán Tanec(odhadom, ešte ho nemám)
Čiže skoro 5000 strán+ keď vyšiel Tanec mal už okolo tých 100 strán navyše napísaných, čiže to číslo sedí).
A týmto som chcel len upozorniť, že v porovnaní s inými autormi Martin nepíše tak pomaly, ako sa to zdá, z čoho ho mnohí obviňujú.
Mám obavy, že příští knížka bude poslední.
(pre istotu graficky a nie slovensky)