Melisandra a Stannis

13468929

Komentáře

• Co kdybys teda radši předpokládala, že jsem akorát nihilista, a snažila se mi moje názory vyvrátit?
    To je zbytečný, z toho vyrosteš. :-)

Málokdy se cítím tak stará, jako když někdo nastaví zrcadlo mého pubertálního já. :-(((
  • Tyna napsal(a):

Co kdybys teda radši předpokládala, že jsem akorát nihilista, a snažila se mi moje názory vyvrátit?
    To je zbytečný, z toho vyrosteš. :-)

Málokdy se cítím tak stará, jako když někdo nastaví zrcadlo mého pubertálního já. :-(((
    Taky cool argumenty .. Nietzsche byl nepochybně celý život zamrzlý puberťák ..
  • Morálka je vrozená všem vyšším primátům homo sapiens a nemá nic společného s náboženstvím :-)
    Nikdo není morálnější nebo amorálnější proto, že je či není věřící. Ovšem je tu jistý výkyv ve prospěch ateistů, kteří jsou často morálnější, protože nemají možnost se vyzpovídat. Ale o tom nediskutujte se mnou - doporučuji odbornou literaturu, kteroužto pouze cituji :-)
  • Jarla napsal(a):

Morálka je vrozená všem vyšším primátům homo sapiens a nemá nic společného s náboženstvím :-)
    Nikdo není morálnější nebo amorálnější proto, že je či není věřící. Ovšem je tu jistý výkyv ve prospěch ateistů, kteří jsou často morálnější, protože nemají možnost se vyzpovídat. Ale o tom nediskutujte se mnou - doporučuji odbornou literaturu, kteroužto pouze cituji :-)

Ne, morálka právěže není vrozená. Můžeš mi říct, jak jsi přišla na to, že je? Je to totální pitomost. Kdyby nějaké dítě vyrůstalo mimo tuto civilizaci (která je ovlivněna morálkou podle Bible), třeba někde v džungli, tak je vysoce nepravděpodobné, že by si vytvořilo nějaké morální hodnoty.
  • Mimochodem - ty ani nevíš, co znamená slovo "vrozený" a jak funguje proces vytváření hodnot .. Máš naprosté nedostatky. A chtěl bych vidět tu "odbornou" literaturu, ze které čerpáš.
  • Ne, morálka právěže není vrozená. Můžeš mi říct, jak jsi přišla na to, že je? Je to totální pitomost. Kdyby nějaké dítě vyrůstalo mimo tuto civilizaci (která je ovlivněna morálkou podle Bible), třeba někde v džungli, tak je vysoce nepravděpodobné, že by si vytvořilo nějaké morální hodnoty.
    Vycházíš z nesmyslného předpokladu, že jiné druhy nic jako morálku nemají. Morálka je ale ve skutečnosti úplně stejnou součástí evoluce jako oko nebo kostra.
  • flanker.27 napsal(a):

Ne, morálka právěže není vrozená. Můžeš mi říct, jak jsi přišla na to, že je? Je to totální pitomost. Kdyby nějaké dítě vyrůstalo mimo tuto civilizaci (která je ovlivněna morálkou podle Bible), třeba někde v džungli, tak je vysoce nepravděpodobné, že by si vytvořilo nějaké morální hodnoty.
    Vycházíš z nesmyslného předpokladu, že jiné druhy nic jako morálku nemají. Morálka je ale ve skutečnosti úplně stejnou součástí evoluce jako oko nebo kostra.
    Ne, nikdy jsem netvrdil, že jiné druhy nic jako morálku nemají. Nevím, jak to souvisí s tím, jestli je morálka vrozená. A i kdyby byla (jakože ne, není), pořád by to ještě nedokazovalo, že je prospěšná.
  • Taky cool argumenty .. Nietzsche byl nepochybně celý život zamrzlý puberťák ..

:-) Nietzsche se snažil najít řešení problému, který si sám definoval. Považoval se za spasitele, který nadiktuje světu nová pravdila. Pak zemřel v blázinci na syfilis.

Neříkám, že by se ti to nemohlo povést, ale spíš z toho vyrosteš. Penicilin a tak... :-)
  • Tyna napsal(a):

Taky cool argumenty .. Nietzsche byl nepochybně celý život zamrzlý puberťák ..

:-) Nietzsche se snažil najít řešení problému, který si sám definoval. Považoval se za spasitele, který nadiktuje světu nová pravdila. Pak zemřel v blázinci na syfilis.

Neříkám, že by se ti to nemohlo povést, ale spíš z toho vyrosteš. Penicilin a tak... :-)
    Když psal, ještě ho ta nemoc neovlivňovala tak, aby mluvil z cesty, to probíhá až v pozdější fázi. A mimochodem - kdyby se dnes narodil nadčlověk, myslíš, že by ho "lidi" nezavřeli do blázince nebo co?
    Jinak je mi samozřejmě jasné, že vůbec nechápeš, co píšu a že ani pořádně nevíš, kdo byl Nietzsche.
  • Především tohle vývojové období plné nihilismu, popírání standartních pravidel společnosti, snaha vymezit se, být nonkonformní, jiný, je taky vrozené vývojové stádium. Mají to i gorily, říká se mu puberta :-)

Můj bratranec nosil dlouhé vlasy, na krku obrácený kříž a rozbíjel lampy (nyní policista), druhý bratranec měl vyholenou hlavu, jen angreští čupřinku si ponechal, v uších měl víc náušnic než průměrný příslušník afrického kmene (nyní hasič) a pozor můj manžel nosil červené vasy, sako vyspravené sichrhajckami, piercing v obočí a jazyku (nyní...hm...nevím, co přesně dělá, ale dělá se to v kvádru, košili a souvisí to s burzou a analýzoutrhů :-). Mně osobně stačilo chodit v černé a filosofovat nad zbytečností lidského bytí, ženského údělu a vůbec světa jako celku. Zcela jsem odmítala možnost svatby či potomka, protože proč, že... .-)

Tohle přijde vždycy, stejně jako krize středního věku (zajíčci, rychlá auta a tak)
  • Morálka je vrozená všem lidem - je to důsledek evoluce. Je lhostejno jakého jsi vyznání nebo bez něj - spát s vlastními sourozenci není košér. Zabít není košér. Evoluční tlaky takové jedince vyřadí ze genofondu...většinou v první generaci. Nedělají to z náboženských důvodů, ale pro vlastní přežití....společnost sestávající ze samých vrahů bez příčiny nebo rozmnožující se incestem by jaksi nepřežila :-D Jsme potomci těch, kteří takové věci nedělali - jak prosté :-)
  • Tyna napsal(a):

Především tohle vývojové období plné nihilismu, popírání standartních pravidel společnosti, snaha vymezit se, být nonkonformní, jiný, je taky vrozené vývojové stádium. Mají to i gorily, říká se mu puberta :-)

Můj bratranec nosil dlouhé vlasy, na krku obrácený kříž a rozbíjel lampy (nyní policista), druhý bratranec měl vyholenou hlavu, jen angreští čupřinku si ponechal, v uších měl víc náušnic než průměrný příslušník afrického kmene (nyní hasič) a pozor můj manžel nosil červené vasy, sako vyspravené sichrhajckami, piercing v obočí a jazyku (nyní...hm...nevím, co přesně dělá, ale dělá se to v kvádru, košili a souvisí to s burzou a analýzoutrhů :-). Mně osobně stačilo chodit v černé a filosofovat nad zbytečností lidského bytí, ženského údělu a vůbec světa jako celku. Zcela jsem odmítala možnost svatby či potomka, protože proč, že... .-)

Tohle přijde vždycy, stejně jako krize středního věku (zajíčci, rychlá auta a tak)

Blablablabla, to, že ty sis něco myslela v pubertě, a ani jsi pořádně nechápala proč, neznamená, že když si někdo myslí to samé, že je taky puberťák a taky pro to nemá logické důvody. Buď začni psát nějaké pořádné argumenty, nebo už na tebe vůbec nebudu reagovat.
  • Jarla napsal(a):

Morálka je vrozená všem lidem - je to důsledek evoluce. Je lhostejno jakého jsi vyznání nebo bez něj - spát s vlastními sourozenci není košér. Zabít není košér. Evoluční tlaky takové jedince vyřadí ze genofondu...většinou v první generaci. Nedělají to z náboženských důvodů, ale pro vlastní přežití....společnost sestávající ze samých vrahů bez příčiny nebo rozmnožující se incestem by jaksi nepřežila :-D Jsme potomci těch, kteří takové věci nedělali - jak prosté :-)

Ne, morálka pochází z výchovy, není vrozená. A chování taky není jenom vrozené. Já vím, jak funguje evoluce, o tom mě poučovat nemusíš. A píšeš naprosté nesmysly už jenom proto, že tahle civilizace se odjakživa vraždí ve válkách a přežívají právě ti, kdo umí vraždit líp.
  • Mimochodem - ty ani nevíš, co znamená slovo "vrozený" a jak funguje proces vytváření hodnot .. Máš naprosté nedostatky. A chtěl bych vidět tu "odbornou" literaturu, ze které čerpáš.
    Aby ses nedivil u absolventky veteriny :)
    Ne, nikdy jsem netvrdil, že jiné druhy nic jako morálku nemají. Nevím, jak to souvisí s tím, jestli je morálka vrozená. A i kdyby byla (jakože ne, není), pořád by to ještě nedokazovalo, že je prospěšná.
    Tvrdíš, že by žádnou morálku mládě nemělo, celkem logicky by z toho vyplývalo, takové tvrzení znamená, že jiné druhy morálku nemají, tedy pokud se tomu tvému proudu žblbtů dá říkat logika. Jak asi myslíš, že živočišné druhy dokážou budovat morální pravidla, když pro ně nemají genetickou výbavu? Víš vůbec něco o evoluční psychologii? Aspoň takové základy třeba v Drtilová+Koukolík: Život s deprivanty 1 si nastuduj, dozvíš se tam mimo jiné spoustu o genetickém podmínění morálního chování, stejně jako o smyslu morálního jednání.

Až budeš mít aspoň takový základy, pak teprve začni diskutovat.
  • To co říkáš zní velmi kreacionalisticky :-D Na počátku byl nejspíš bůh a ten stvořil zničehož nic lidi a ti se vraždili až se vyvraždili :-D
  • Ale rozhodně mám už teď Melisandru radši než nějaké blbečky, kteří všechno posuzují na základě emocí a morálních hodnot, které jim někdo nacpal do hlavy.
    No, já si na rozdíl od ostatních nikdy moc neoblíbil ani Neda ani Roba. Taky zasávám tyto pragmatické postavy, protože v Martinově stylu jsou to díky rčení "s poctivostí leda pojdeš" jediné postavy které to někam můžou dotáhnout. Viděli jsme to u Roba, viděli jsme to u Neda (myslím že spíše než čest, si chtěl prostě od politiky umýt ruce aby se o něm neřeklo že on je taky "ten špatný" a to je dost pokrytecké řekl bych), viděli jsme to i u dalších. Takový Stannis, nebo Tywin (ten u mě dost ztratil na ceně kvůli té ku*vě Šae, jinak to byl borec) kteří se se svými soupeři nijak nepárají zatím vedou. To samé Arya která je pro jistotu pobije všechny na jednu hromadu. takovéto postavy to prostě někam dotáhnou. A také jsou mé oblíbené ;)
  • flanker.27:
    Je mi úplně jedno, jakou vystudovala školu.

"Tvrdíš, že by žádnou morálku mládě nemělo, celkem logicky by z toho vyplývalo, takové tvrzení znamená, že jiné druhy morálku nemají"
    Ne, nevyplývalo, mohly si ji vytvořit, nijak to nevyvrací, že morálka není vrozená. A to, že si nějaký druh něco vytvoří, neznamená, že je to správné.

"Jak asi myslíš, že živočišné druhy dokážou budovat morální pravidla, když pro ně nemají genetickou výbavu"
    Zase, já jsem neřekl, že nemají vrozené předpoklady (všechny předpoklady se využít nemusí, máme předpoklady i k tomu být nemorální, takže tímhle vyvracíš sám sebe), ale že není vrozená přímo morálka. Proč mi cpeš něco, co jsem vůbec neřekl?

"Víš vůbec něco o evoluční psychologii? "
    Jo, je to pseudověda.
  • Jarla: Ne, od začátku přežívali ti silnější a aby přežili, museli slabší zabíjet.
  • prasezlesa napsal(a):

Nějak mi nejde do hlavy, jak může mít poměrně dobrá a inteligentní série, jako je hra o trůny, tak špatnou a hloupou komunitu, která posuzuje postavy na základě toho, jestli jsou "dobré", nebo "zlé", neboli na základě pošahané křesťanské morálky. Zasekli jste se při čtení dětských pohádek, a od té doby jste vůbec nepokročili, nedokážete myslet logicky ..
    Kdokoliv, kdo uvažuje logicky, ví, že na jednotlivcích nezáleží a že účel světí prostředky.
    (nevyjadřuju se k celé diskusi, četl jsem hlavně začátek)

úplny súhlas. od 11. júna (14:46) získala táto komunita rozmer nelogického hlupáka. je dobre to takto napriamo vedieť.
  • No mohla bych z odborné přihodit:
    Matt Ridley - O původu ctností
    Richard Dawkins - Boží blud
    (smaozřejmě téma vrozené morálky propírá i ve všech předchozích knihách - Řeka z ráje, Slepý hodinář, Sobecký gen)
  • Jarla napsal(a):

No mohla bych z odborné přihodit:
    Matt Ridley - O původu ctností
    Richard Dawkins - Boží blud
    (smaozřejmě téma vrozené morálky propírá i ve všech předchozích knihách - Řeka z ráje, Slepý hodinář, Sobecký gen)

Dawkinse jsem četl, a nic takového netvrdí, tys ho asi těžce nepochopila :-)
  • Jinak co se týká vztahu Cersei + Jaime, kdyby ona ho opravdu milovala a ne jen využívala k dosažení svých cílů, tak bych proti tomu neřekl ani slovo.
  • Hm kapitolu s názvem "Vrozená morálka" jsi minul :-)) Zvlášť proto, že jsem ho výše citovala. Jsme potomci těch, kteří nevraždili a nemnožili se incestem,....
    Jo v úvodu Dawkins píše, že ho někdy děsí, kdo ho taky čte a jak si to přebere a jak je únavné to přivádět na pravou míru....
  • Jarla:

"že ho někdy děsí, kdo ho taky čte a jak si to přebere "
    Tím ale myslel spíš tebe ..
  • Mrkněte sem Prasezlesa je svými názory proslulý jak koukám :D
  • Jn, jaké překvapení, že někdo, kdo píše do diskuse na internetu, píše i do jiné diskuse na internetu.
  • Ne, nevyplývalo, mohly si ji vytvořit, nijak to nevyvrací, že morálka není vrozená. A to, že si nějaký druh něco vytvoří, neznamená, že je to správné.
    řekl jsi celkem jednoznačně, že "je vysoce nepravděpodobné, že by si vytvořilo nějaké morální hodnoty."
    Teď vyvracíš sám sebe. Case closed.
    Zase, já jsem neřekl, že nemají vrozené předpoklady (všechny předpoklady se využít nemusí, máme předpoklady i k tomu být nemorální, takže tímhle vyvracíš sám sebe), ale že není vrozená přímo morálka. Proč mi cpeš něco, co jsem vůbec neřekl?
    Podruhé. Vyvracíš sám sebe, resp. odděluješ něco, co je součástí téhož. Genetický předpoklad morálky máš proto, abys spolu s působením prostředí mohl fungovat jako člen druhu, vč. morálních pravidel. Až si přečteš ýše uvedené, budeš překvapenej, kolik vzorců chování je v jedinci od narození, bez působvení z vnějšku. Case closed.
    Jo, je to pseudověda.
    Jehe, generace biologů si to rády poslechnou :)
  • Prasezlesa:

Promiň že ti skáču do tvé vznešené teorie o lidstvu (sarkasmus), ale je prokázáno že výchovou lze změnit pouze 5-10% vrozeného chování.
  • flanker.27: Ano, je to vysoce nepravděpodobné, však taky žije krátkou dobu a mluvím o jednom dítěti, zatímco ve společnosti, která existuje už hodně dlouho a sestává z mnoha jedinců, je mnohem pravděpodobnější, že si ty hodnoty vytvoří. Ale to ještě neznamená, že jsou správné :-)

"abys spolu s působením prostředí mohl fungovat jako člen druhu"
    No a co, co to mění na tom, že může fungovat i druh, který nerozlišuje "dobro" a "zlo" a který přesto přežívá? Furt nevím, co se mi tu snažíš naznačit. To, že něco existuje, neznamená, že je to správné.

generace biologů - argument z autority.
  • Jo, je to pseudověda.
    Však ty jsi taky takový náš pseudovědec ;)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi