Hm to vypadá na oboustrannou inspiraci - GRRM očuml Zeď - tak jsme ji chápala a představovala si celou dobu...no a tenhle to zjevně zase kopíruje sekundárně :-))
Hm to vypadá na oboustrannou inspiraci - GRRM očuml Zeď - tak jsme ji chápala a představovala si celou dobu...no a tenhle to zjevně zase kopíruje sekundárně :-))
Skopíroval to späť? Takže - X - = +... Takže kto je tu majster :D
A kým sa inšpirovali číňania keď ju stavali.. Ja si myslím, že Hodorom...
To bylo jinak :-))) Krátce po stvoření Midgardu a Valhally přišel k Ásům obr z rodu hrimthursar, převlečený za obyčejného kameníka, a nabídl jim, že znovu postaví hradby kolem Ásgardu, zbořené při válce mezi Ásy a Vany. Chtěl za to měsíc, slunce a bohyni Freyu. Bohové nakonece na radu Lokiho souhlasili, pokud se kameníkovi podaří val postavit během jedné zimy (tedy za šest měsíců). Pomáhal mu pouze kouzelný kůň Svadilfari. Když bohové zjistili, že kameník je obr a stavbu díky Svadilfarimu stihne dokončit, obořili se na Lokiho. Loki slíbil, že obr svou odměnu nedostane. Proměnil se v překrásnou klisnu a v této podobě se objevil před Svadilfarim. Svadilfari klisnu pronásledoval celou noc a obr nestihl zeď dokončit. Později se Lokimu narodilo osminohé hříbě Sleipnir , které daroval Ódinovi.
To bylo jinak :-))) Krátce po stvoření Midgardu a Valhally přišel k Ásům obr z rodu hrimthursar, převlečený za obyčejného kameníka, a nabídl jim, že znovu postaví hradby kolem Ásgardu, zbořené při válce mezi Ásy a Vany. Chtěl za to měsíc, slunce a bohyni Freyu. Bohové nakonece na radu Lokiho souhlasili, pokud se kameníkovi podaří val postavit během jedné zimy (tedy za šest měsíců). Pomáhal mu pouze kouzelný kůň Svadilfari. Když bohové zjistili, že kameník je obr a stavbu díky Svadilfarimu stihne dokončit, obořili se na Lokiho. Loki slíbil, že obr svou odměnu nedostane. Proměnil se v překrásnou klisnu a v této podobě se objevil před Svadilfarim. Svadilfari klisnu pronásledoval celou noc a obr nestihl zeď dokončit. Později se Lokimu narodilo osminohé hříbě Sleipnir , které daroval Ódinovi.
A ten obr nebyl nikod jiný než Hodor! :-D
To si si vymyslela alebo máš z mytológie,
Ak mytológia - jasné, to sa nečudujem, že pri tých ich výmysloch o Zeusovi, čo mal milenca a krvismilstve si Loki povedal, že keď už sa zmenil na tú klisnu, tak si aspoň užije. Ale je to komické, Loki má osemnohého koňa za syna, potom zase Wargovského vlka Fenrira za druhého... Chudák, ten nič normálne nesplodil :/
Ak si to vymyslela ty - tak sa to hodí do fanfic, zaujímavý príbeh :D
A to měl Loki ještě dalšího syna hada Midgarda a dceru - dvojhlavou bestii Hell, vládkyni podsvětí...:-) to byli Fenrisovi sourozenci :-) (Fenrir, bez Fenrise)
Fenrir - to "r" používají seveřani jako koncovku pro mužský rod, proto Thor, Tyr, Fenrir, Baldr...protože "r" jim přijde takové chlapácké :-)) Ale beztak se tu najde nějaký student těchto jazyků, co to ví stokrát líp než já :-)
Zajímavé je, že Tyr se někdy skloňuje bez Tyra a někdy bez Tyho....na mne nekoukej
:) Ale to o tom r som nevedel.. Aj keď raz som si z čírej nudy tiež robil vlastný jazyk a vytvoril som člena I*, kde * bolo predstavenie rodu a tak bolo Ir, In, Is... r je prosto také vyjadrenie pre mužský rod univerzálne
Jarla: Krásně jsi to sepsala! :) Jinak s Thorem a Avengers na mě nechoďte, s tím filmovým Lokim má ten mytologický společné asi jen to jméno, to už se tu ale řešilo.
K té koncovce -(i)r: ve staroseverštině to byla koncovka mužského rodu v prvním pádě, do dneška se zachovala jen v islandštině a faerštině.
svevo - nesepsala - jen okopírovala jak jsem to našla - není tam uvedeno jméno toho obra a nechce se mi hrabat v knihách, kde mám některou Eddu (pro jistotu jich mám více v různých vydáních :-) ) a hledat :-) Ale o to více se hodí, že to je Hodor :-)
To o té "r" chlapácké koncovce jsme našla tuším v předmluvě Eddy tohoto vydání
Hodor by měl bý minimálně Hodorrr, je to velkej chlapák. :) A co my víme, GRRM se přece inspiroval všude možně, je tam i dost odkazů na severskou mytologii...
:D Tak ja som sa ti nezmienil, že teraz pracujem ako Google nahadzovač pomôcok? Ale asi o mesiac ma povýšia na Googl počítača výsledkov... Už sa teším..
A inak, presne, je vidno, že Hodor je pravý severan...
Mimochodem, existuje možnost, že Hodor je potomkem Duncana Vysokého z povídek předcházejících ději ASoIaF. V příští povídce by Dunk a Egg měli navštívít Zimohrad, tak snad se dozvíme víc :)
Komentáře
http://io9.com/5918114/george-w-bushs-decapitated-head-appeared-on-game-of-thrones
A kým sa inšpirovali číňania keď ju stavali.. Ja si myslím, že Hodorom...
Krátce po stvoření Midgardu a Valhally přišel k Ásům obr z rodu hrimthursar, převlečený za obyčejného kameníka, a nabídl jim, že znovu postaví hradby kolem Ásgardu, zbořené při válce mezi Ásy a Vany. Chtěl za to měsíc, slunce a bohyni Freyu. Bohové nakonece na radu Lokiho souhlasili, pokud se kameníkovi podaří val postavit během jedné zimy (tedy za šest měsíců). Pomáhal mu pouze kouzelný kůň Svadilfari. Když bohové zjistili, že kameník je obr a stavbu díky Svadilfarimu stihne dokončit, obořili se na Lokiho. Loki slíbil, že obr svou odměnu nedostane. Proměnil se v překrásnou klisnu a v této podobě se objevil před Svadilfarim. Svadilfari klisnu pronásledoval celou noc a obr nestihl zeď dokončit. Později se Lokimu narodilo osminohé hříbě Sleipnir , které daroval Ódinovi.
A ten obr nebyl nikod jiný než Hodor! :-D
Ak mytológia - jasné, to sa nečudujem, že pri tých ich výmysloch o Zeusovi, čo mal milenca a krvismilstve si Loki povedal, že keď už sa zmenil na tú klisnu, tak si aspoň užije. Ale je to komické, Loki má osemnohého koňa za syna, potom zase Wargovského vlka Fenrira za druhého... Chudák, ten nič normálne nesplodil :/
Ak si to vymyslela ty - tak sa to hodí do fanfic, zaujímavý príbeh :D
Lenu bych fakt nepoznala ... a ten Jorah :D
Zeus, bez Dia, k Diovi,...:-p
A to měl Loki ještě dalšího syna hada Midgarda a dceru - dvojhlavou bestii Hell, vládkyni podsvětí...:-) to byli Fenrisovi sourozenci :-) (Fenrir, bez Fenrise)
Ale to s tým Diom som sa pomýli, ďakujem za upozornenie...
Vidím, že ten Loki bol moderný šílený vedec mutátor :D
Zajímavé je, že Tyr se někdy skloňuje bez Tyra a někdy bez Tyho....na mne nekoukej
:) Ale to o tom r som nevedel.. Aj keď raz som si z čírej nudy tiež robil vlastný jazyk a vytvoril som člena I*, kde * bolo predstavenie rodu a tak bolo Ir, In, Is... r je prosto také vyjadrenie pre mužský rod univerzálne
K té koncovce -(i)r: ve staroseverštině to byla koncovka mužského rodu v prvním pádě, do dneška se zachovala jen v islandštině a faerštině.
To o té "r" chlapácké koncovce jsme našla tuším v předmluvě Eddy tohoto vydání
(a tu potřebu měl i gůgl - furt mi ho tam podstrkoval :-p )
A inak, presne, je vidno, že Hodor je pravý severan...
Duncana a Starý chůvy? :-)