V editoru jsem zvolil náhodné pořadí povídek, takže ted ani já nevim, která je od koho a rád si to přečtu bez tohoto vědomí. Takže veškeré podbízení, řitní alpinizmus apod. je vítán (osatně je podmínkou zdejší existence), ale nepřinese vám body :-)))
To si neber zle - mám nastavený na liště výchozí osobní profil, takže to vždy beru od tama, protože když jsem v nějaké místnosti, tak nemohu listovat ve stránkách 1-7...tak jsme to vyřešila tím, že vždy nahodím stránku osobního profilu a pak to nemá zábrany...ovšem tím se vlastně nikdy nedostanu na homepage :-)
Prefotil som si nadpisy kapitol v knihe a poskladal z nich písmená, pretože nemôžem nikde nájsť font, ktorý na tie nadpisy používajú. Teraz to spájam a skúšam, ako to vyzerá vo fanficoch. Zatiaľ skúšam vytvoriť Manceho kapitoly z konca Búrky (prípadne Manceho kapitoly pre Hostinu). Tu je ukážka prvej strany. Píšem po česky, aby to bolo estetickejšie a hlavne si chcem češtinu trocha precvičiť. Takže, tu je ten Trailer:
:-) To je dobré :-)) Ale některé slovenské obraty se ti tam dostaly. Třeba když někdo uvažuje o "své" cele.... oči se přizpůsobily, oči musely Procházeli a ne přecházeli
A samozřejmě pár dalších...drobnosti, které působí kostrbatě...ale popravdě - já bych slovensky psát nedokázala vůbec :-D
:-) To je dobré :-)) Ale některé slovenské obraty se ti tam dostaly. Třeba když někdo uvažuje o "své" cele.... oči se přizpůsobily, oči musely Procházeli a ne přecházeli
A samozřejmě pár dalších...drobnosti, které působí kostrbatě...ale popravdě - já bych slovensky psát nedokázala vůbec :-D
ďakujem za upozornenia, to "ili" som si ani nevšimol.. Ako to "své" som nepochopil, ako si to myslela? :)
Gepeto - to je možné, leč nepravděpodobné - slovensky čtu od čtyř let, polsky o něco později, ale rozumět a umět jazyk užít - to je něco docela jiného - to neumím. Když delší dobu hovořím se Slováky, tak mi samy do řeči veskakují jejich výrazy, ale souvislou větu nedám :(
No zas vieš, ja ságu čítam po čsky, ak by si ju ty čítala po slovensky, tiež veľa toho pochytíš :)
To je ovšem velké moudro... ještě že jsem raději četl anglicky... Tam už jsem znalosti zužitkoval... ačkoli je pravda, že jeden dopis kolegům ve Vídni jsem musel dát šéfovi trochu proškrtat... alespoň ty fráze "bugger that" a podobně.
Zas**ne služební cesty. Kam tedy mám poslat svou povídku, už nesoutěžně?
Klasika, buď ji přilep do této sekce, nebo zkus poslat Alekovi, třeba jej obměkčíš a přiřadí ji k ostatním... Nakonec, jediný bitý bys na tom byl ty, pokud by již někdo hlasoval, nebo stáhl a vytiskl již včera a nehodlal aktualizovat...
Sněžilo. Zima se zakusovala do těl dvanácti jezdců oblečených v amefistové rodu letních rytířů, pánů Darrenů z Roviny, z Rukojezeří. Jejich praporce, orlice v pětikříží na amefistovém podkladu, se třepetaly ve větru. Tak daleko, tak ztraceni. Letní rytíři mířící ke Zdi. Ani kůže, kožešiny, ni horké víno nemohlo zahřát jejich zkřehlá těla, jejich bledé tváře, pancíře z oceli, pokryté ranním sněhem. Odsouzeni k záhubě, hrdě nesli své praporce korunovaného jelena ve zlatě a lva Lannisterů v rudé. Orlice v pětikříží na amefistu. Tří růží Lorase Tyrella... Jeli dál, a vstříc sněhu, ledu, zimě. Lení rytíři odsouzení k záhubě…
998. LORD VELITEL
Zrovna podřimoval, když jej Bolestínský Edd vzbudil. Pohlédl na blízkou misku s vývarem z tuřínů, netknutou a vychladlou.
„Co se děje?“ zeptal se unaveným, chudobným hlasem toho, kdož hladověl…a co víc, špatně spal. Už zase měl ten sen, sen Ducha, cítil, vnímal, toužil, plnil si břich…jen aby po probuzení cítil jen a jen své vlastní vyčerpání a hlad.
„Jezdci, dvanáct jich je, ne víc, lorde Veliteli,“ pověděl mu Bolestínský Edd. „Zástava krále Tommena a Tyrellů. Třetí praporec nepoznali. Orel a kříže, na takové vybledlé fialové. Je to horší než havran, u toho aspoň můžu říct temná křídla, temná slova, jenže co s bílým orlem?“
Jon si povzdechl a rozkázal, aby mu donesli lepší plášť a nové rukavice. Než se oblékl a připjal Dráp, byli již jezdci na nádvoří. Naštěstí byl Stannis na jihu, ale Melisandra, jak ta přijme nově příchozí? Jon nevěřil, že by již o nich nevěděla, otázkou zůstávalo, zdali se jim vyjeví a hlavně – co jezdci přináší? Nemělo smysl o tom rozjímat a zdržovat se od tohoto setkání. Vyšel z komnat jednorukého kováře se jim postavit. Ale už první pohled mu napověděl, že tito muži nejsou Seveřany, natožpak muži Zimy, jako jeho vlastní bratři hlídky. Jejich tváře byly hladké, kůže lehce nahnědlá od slunce jižních krajin, co víc, choulili se ve svých houních, jako by Zima již nad nimi zvítězila a oni měli sotva krátký čas předtím, než umrznou.
„Uveď je do síní a nech přiložit do krbů. Setkám se tam s nimi,“ rozkázal Jon svému majordomu, a zamířil do nich po schodišti.
Darrenové z Rudojezeří, strážci stínů, skalská hlídka. Byli zvláštní kumpanií a Jon musel přehodnotit svůj první dojem z nich. Ano, byli dětmi léta, zženštilý ve své módě, jemnosti rysů tváře a zvycích, přesto…viděl jim to na očích. Zabíjeli. Zabíjeli a bojovali předtím, než přišla válka, než ztratili všichni své domovy, blízké, milované.
„Buďte pozdraven, sere Darrene, a vítán v našem skromném hradu,“ přivítal je Jon a pobídl majordoma, aby hostům nabídl svařené víno a chléb na důkaz pohostinnosti. Po zločinu Freyů se z toho stalo prázdné gesto, přesto, nepohostit je by bylo chybou, a snad jsou čestní tak, jak se o skalanech povídá. Jon se pousmál, když ser Darren přijal jeho gesto pohostinnosti a pobídl k tomu i své muže.
„Mohu se zeptat, co Vás přivádí, až do dalekých končin zde na Severu? Zeď je velmi vzdálená od Skalisek u Rudojezeří…“ dodal Jon, když se všichni usadili. Ser Darren se pousmál a pobídl mladého chlapce, pravděpodobně svého panoše, po své levici, aby vytáhl pergamen s pečení jelena a lva.
„Odpověď na tvé volání, lorde Sněhu,“ odpověděl mladý rytíř a podal Jonovi pergamen. „Asi se ptáš, proč nepostačil obyčejný havran, a tak věz, že odpověď je jednoduší, než tušíš. Jsem Gizu Darren, prvorozený syn mého otce, Rhaegirra Darrena, lorda Rudojezeří, strážce Skaliska a přítele rodu Starků.“
Jon si mladého sera prohlížel a odhadoval jej. Jeho úmysly, a slova. Rozlomil pečeť a prohlédl si pergamen, slova, která Železný Trůn měl pro něj, a jeho bratry na Zdi. Temná křídla, temná slova…
„Podobáš se své matce, Johne Sněhu,“ promluvil náhle jeden z Darrenových mužů, nejstarší z nich, přesto stejně stále dítě. Jon na něj pohlédl s nevěřícným pohledem.
„Máš její oči, a vlasy. Byla by na tebe hrdá, maličký,“ dodal ten rytíř…
Tak jsem to dala dohromady. Doufám, že mi nic vážného neuniklo a nezapomněla jsem nic dovysvětlit/naznačit. Nějaké produktivní sebekritiky budu schopná až tak za půl roku, takže povídka sama za moc nestojí. Chtěla jsem ale využít nápad, myšlenku, konkrétní (extrémně nepravděpodobnou) teorii O původu Jona Sněha. :D
Sníh
Poznámky Lyanny Stark, kvalifikované pracovnice v oboru klinické psychologie (sice jsem si většinu těch slov vymyslela, ale zní to dobře a nikdo nepřizná, že neví, co znamenají)
Tohle ROZHODNĚ NENÍ DENÍK! Nebudu sem psát každý den a už vůbec ne takové hovadinky, jako „Oh, ten nový rytíř Královské gardy má tak pěkný úsměv...“. Nejsem žádná slepice! Tenhle sešit bude mým ZÁPISNÍKEM, do kterého si budu stručně zaznamenávat důležité postřehy o mé velmi DOSPĚLÉ a velmi ZODPOVĚDNÉ práci.
* * *
Začínám pracovat na TOM novém případu. Před týdnem přišel dopis od Elii. Byla zoufalá. Jejich vztah se ve velmi krátké době rapidně zhoršil a tak jsem neváhala a odjela rovnou s poslem. Zavazadla i materiály mi dovezou sloužící. Zítra se máme setkat všichni tři- já, Rhaegar i Elia- na místě zvaném Věž radosti.
* * *
Situace je horší, než jsem čekala. Na nějakou dobu se zde budu muset zdržet. Napsala jsem krátké zprávy vysvětlující mé nečekané zmizení a poslala je po třech krkavcích otci, Brandonovi a po chvíli váhání i Nedovi. Snad už mi nemá za zlé tu věc s Asharou Dayne. Doufala jsem, že to pochopí. Přece jsem nemohla nechat svého malého depresivního bratříčka lézt za ženou, se kterou si NĚCO začíná jeho vlastní starší bratr! Potvora jedna! Jak v něm ještě vyvolávala naděje!!! Nakonec by mu stejně dala košem!
* * *
Příčiny rozpadu vztahu R+E: Eliina nemoc => žádný další potomek => Rhaegarovi chybí „třetí hlava“ do jakéhosi proroctví pozn.: Zjistit konkrétní znění oné předpovědi. pozn2.: Nutno řešit „odzadu“. Se slabým zdravím nic nenadělám.
* * *
Rhaegar trvá na tom, že musí mít třetí dítě. Co víc- stále tvrdí, že to jistě bude děvče. Aegon Dobyvatel prý také měl dvě sestry.
* * *
Odvážila jsem se navrhnout novou svatbu a druhou manželku. Dračí princátko se rozohnilo, že prý to by jeho tatík nikdy nedovolil a on proti němu nebude vystupovat. Dornům by se to nelíbilo a všichni by si mysleli, že Eliu zavrhuje. Blá, blá, blá.... Myslela jsem, že ode mne chce pomoc. Zatím striktně zamítá všechny mé nápady. Chybí mi Nedovo pesimistické fňukání. Ten aspoň dělal, co jsem řekla.
* * *
Něco se rýsuje! Pročítala jsem si knihu o zemích Sothoryosu a v kapitole o místních zvycích a uspořádání společnosti jsem našla velmi zajímavou pasáž: „Nemohou-li manželé dětí míti a je-li na vině neplodnost ženina, najdou si jiné ženy, jež se muži podvolí, potomka jim porodí a přenechá.“ Okolnosti tak úplně nesouhlasí, ale svatba zde není nutná a bastarda by si snad hrdý otec dokázal zlegitimizovat.
* * *
Rhaegar trvá na urozené matce. „Třetí hlava draka přece nemůže být dcerou nějaké děvečky!“ Ideální by samozřejmě byla členka rodů s valyrijskou krví v žilách. Velaryon, Baratheon, Dayne... V žádném z nich však není vhodná kandidátka. Vdané ženy, děti, osoby příliš blízké princezně (ta mrcha Ashara). Navrhla jsem tedy velké andalské rody. Tywin Lannister prý plánoval provdat svou dceru za Rhaegara... Nápad byl ihned rázně zamítnut. Elia už měla tu čest a „někdo jako Cersei Lannister nikdy nebude matkou královy sestry a potenciální královny.“.
* * *
Otec ani Brandon ještě neodepsali. Začíná mne to znepokojovat. Ned nejspíš stále trucuje.
* * *
Elia na nějakou dobu odjíždí. Chybí jí Rhaenys a malý Aegon. Vrátí se co nejdřív to půjde. Já mám zatím domyslet zbytky plánu „3Draci“. Krom jejího muže tu zůstanou i tři rytíři Bílé gardy, pár služtiček a jeden takový nenápadný poskok (vlastně ani nevím, co ten dělá).
* * *
Rhaegar se rozhodl vyřešit vše po svém. Dnes lehce naznačil, že on už přece jednu vhodnou urozenou dívku má...
* * *
Spatřila jsem ty nejkrásnější oči na světě! Jak jsem si jen mohla nevšímat tak oslnivé barvy!
* * *
Ten slizoun Rhaegar po mně pořád pošilhává. Nejspíš si mne spletl s chovnou kobylou. Nápad s náhradní matkou se mi zdá den ode dne pitomější a pitomější, stejně jako celá tahle akce. Měla jsem zůstat na severu. Tahat Neda z depresí, přesvědčovat Brandona o jeho psychické nevyspělosti a sledovat Bena, jak se snaží napodobovat oba starší bratry najednou.
* * *
Večer mám schůzku! Vím, neměla bych nikam chodit, prý kvůli mně začíná válka a já se chovám jako malá nezodpovědná holka, ale já mám RANDE! Dnes dopoledne mne pozval! Venku bylo příšerně. Zima, slunce kamsi zmizelo a chvíli se mi dokonce zdálo, jako by začínalo sněžit. Tady! V dornských horách! A najednou přede mnou stál. Vůbec jsem ho neviděla přiházet. Prý jestli bych se s ním večer nešla projít kolem věže, po té malinkaté zahrádce... Zahrádka je mi ukradená. Roste tam víc mrkve, než květin. A chybí tam modré růže. Odmítnout ale nešlo.
* * *
Rhaegar je ztracený případ. Nechápu, jak jsem si mohla myslet, že nezdědil otcovo šílenství. Jeho posedlost tím proroctvím se snad už ani nemůže víc stupňovat. Včera v noci se opil a dobýval se mi do pokoje. Měla jsem dost rozumu, abych se zamkla hned po večeři. Dnes mne celý den sleduje strašlivě provinilým pohledem. Být Lannisterkou, vsadím všechno zlato Casterlyovy skály na to, že ani netuší, co se (ne)stalo.
* * *
Ty vlasy! Nikdy jsem neviděla muže s tak krásnými vlasy! Chvílemi se zdají skoro bílé, Co to píšu?! Tohle je ZÁPISNÍK, NE DENÍK!!! Nejspíš jsem přišla o rozum! Měla bych se vrátit k práci.
* * *
Ráno jsem se šla projít. Na té ubohé parodii zahrady mne čekalo překvapení. Keřík zimních růží. Čerstvě zasazený. NĚKDO si pamatuje, co mu říkám. Budu mu muset poděkovat.
* * *
V poslední době tak trochu kašlu na tenhle zápisník. V poslední době tak trochu kašlu na vše. Předstírám, že čtu obrovskou bichli o zákonech Sedmi království a hledám matku 3D. Ani jedno z toho nedělám. Přemýšlím o jiných věcech. Bojím se, že jsem těhotná.
* * *
Můj malý PROBLÉM se vyřešil sám od sebe. Stříbrovlasý dráček zaznamenal mé rostoucí břicho. Zřejmě si (ne)pamatuje onu noc, kdy se mi dobýval do pokoje a vše považuje za své dílo. Vydal nějaké rozkazy a chystá se odjet neznámo kam. Nechá mi tu všechny tři rytíře Gardy. Teď jsou ke mně ještě galantnější než kdy předtím, služebnictvo mne obletuje a za chvíli mne přijdou připravit na malý, skromný obřad, aby „třetí dráče“ nebylo nazýváno parchantem.
* * *
Je mi zle. Den ode dne hůř. Cítím se strašně slabá. Mám strach, že dítě nedonosím. Stále je mi zima a nemůžu se zahřát. Nepomáhá horké dornské slunce, vrstvy kožešin ani stálý oheň v krbu.
* * *
Můj chlapeček bude v bezpečí. Zdědil moje rysy. Ani náznak bílých kadeří. Není bledý. Tvářičky má růžovoučké a oči... Oči září pouze starkovskou šedí. Ne hlubokou modří toho nejchladnějšího ledu. Prý sem míří Ned. Mám na něj prosbu. Jsem si jistá, že neodmítne. Vychová mého syna jako vlastního a za pár let získají slova Starků zcela nový význam.
,,...osoby příliš blízké princezně (ta mrcha Ashara)"
:D:D
,,Ned nejspíš stále trucuje."
Pohľad na detinského Neda :D
„3Draci“
Už čoskoro, v kinách :D
,,Večer mám schůzku! Vím, neměla bych nikam chodit, prý kvůli mně začíná válka a já se chovám jako malá nezodpovědná holka, ale já mám RANDE! Dnes dopoledne mne pozval!"
:D Toto bolo asi jedno z najlepších :D
------------------------------------ Neskutočne dobré, som aj odložil vlastnú prácu.. Už ten začiatok bol skvelý :D:D
MU:A co ti tři doktoři v bílých pláštích? :D Paráda :-) Teď to chce jen koupit práva na zfilmování a natočit to. Mohlo by to být točené autentickou kamerou. A na začátku filmu titulky: "V ruinách staré věže byl objeven osobní videozápistík jisté Lyanny S. Záznam byl sestříhán do tohoto filmu. Materiál nebyl dále nijak upravován a byl zachován původní obraz i zvuk. Záhada Blair Laynna Witch začíná..."
Miss Utahraptor: Škoda, že jsi to neposlala, měla bys ode mě 5 bodů. :-) Pochopil jsem to dobře, že Lyanna měla Jona s Velkým Jiným nebo mi už prostě jen hrabe? :-)
Komentáře
Alek se vytáhnul a udělal to výborně - vzdejme hold šerifovi.
VIVAT ALEK! :-)
heavyho čivavy :-D
oči se přizpůsobily, oči musely
Procházeli a ne přecházeli
Ps. alespoň něco jako úvodní znělka pro soutěž ... get ready? :))
PROLOG
Sněžilo. Zima se zakusovala do těl dvanácti jezdců oblečených v amefistové rodu letních rytířů, pánů Darrenů z Roviny, z Rukojezeří. Jejich praporce, orlice v pětikříží na amefistovém podkladu, se třepetaly ve větru. Tak daleko, tak ztraceni. Letní rytíři mířící ke Zdi. Ani kůže, kožešiny, ni horké víno nemohlo zahřát jejich zkřehlá těla, jejich bledé tváře, pancíře z oceli, pokryté ranním sněhem. Odsouzeni k záhubě, hrdě nesli své praporce korunovaného jelena ve zlatě a lva Lannisterů v rudé. Orlice v pětikříží na amefistu. Tří růží Lorase Tyrella...
Jeli dál, a vstříc sněhu, ledu, zimě. Lení rytíři odsouzení k záhubě…
998. LORD VELITEL
Zrovna podřimoval, když jej Bolestínský Edd vzbudil. Pohlédl na blízkou misku s vývarem z tuřínů, netknutou a vychladlou.
„Co se děje?“ zeptal se unaveným, chudobným hlasem toho, kdož hladověl…a co víc, špatně spal. Už zase měl ten sen, sen Ducha, cítil, vnímal, toužil, plnil si břich…jen aby po probuzení cítil jen a jen své vlastní vyčerpání a hlad.
„Jezdci, dvanáct jich je, ne víc, lorde Veliteli,“ pověděl mu Bolestínský Edd. „Zástava krále Tommena a Tyrellů. Třetí praporec nepoznali. Orel a kříže, na takové vybledlé fialové. Je to horší než havran, u toho aspoň můžu říct temná křídla, temná slova, jenže co s bílým orlem?“
Jon si povzdechl a rozkázal, aby mu donesli lepší plášť a nové rukavice. Než se oblékl a připjal Dráp, byli již jezdci na nádvoří. Naštěstí byl Stannis na jihu, ale Melisandra, jak ta přijme nově příchozí? Jon nevěřil, že by již o nich nevěděla, otázkou zůstávalo, zdali se jim vyjeví a hlavně – co jezdci přináší? Nemělo smysl o tom rozjímat a zdržovat se od tohoto setkání. Vyšel z komnat jednorukého kováře se jim postavit. Ale už první pohled mu napověděl, že tito muži nejsou Seveřany, natožpak muži Zimy, jako jeho vlastní bratři hlídky. Jejich tváře byly hladké, kůže lehce nahnědlá od slunce jižních krajin, co víc, choulili se ve svých houních, jako by Zima již nad nimi zvítězila a oni měli sotva krátký čas předtím, než umrznou.
„Uveď je do síní a nech přiložit do krbů. Setkám se tam s nimi,“ rozkázal Jon svému majordomu, a zamířil do nich po schodišti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Melisandra se nezjevila, a Jon byl za to rád.
Darrenové z Rudojezeří, strážci stínů, skalská hlídka. Byli zvláštní kumpanií a Jon musel přehodnotit svůj první dojem z nich. Ano, byli dětmi léta, zženštilý ve své módě, jemnosti rysů tváře a zvycích, přesto…viděl jim to na očích. Zabíjeli. Zabíjeli a bojovali předtím, než přišla válka, než ztratili všichni své domovy, blízké, milované.
„Buďte pozdraven, sere Darrene, a vítán v našem skromném hradu,“ přivítal je Jon a pobídl majordoma, aby hostům nabídl svařené víno a chléb na důkaz pohostinnosti.
Po zločinu Freyů se z toho stalo prázdné gesto, přesto, nepohostit je by bylo chybou, a snad jsou čestní tak, jak se o skalanech povídá. Jon se pousmál, když ser Darren přijal jeho gesto pohostinnosti a pobídl k tomu i své muže.
„Mohu se zeptat, co Vás přivádí, až do dalekých končin zde na Severu? Zeď je velmi vzdálená od Skalisek u Rudojezeří…“ dodal Jon, když se všichni usadili. Ser Darren se pousmál a pobídl mladého chlapce, pravděpodobně svého panoše, po své levici, aby vytáhl pergamen s pečení jelena a lva.
„Odpověď na tvé volání, lorde Sněhu,“ odpověděl mladý rytíř a podal Jonovi pergamen. „Asi se ptáš, proč nepostačil obyčejný havran, a tak věz, že odpověď je jednoduší, než tušíš. Jsem Gizu Darren, prvorozený syn mého otce, Rhaegirra Darrena, lorda Rudojezeří, strážce Skaliska a přítele rodu Starků.“
Jon si mladého sera prohlížel a odhadoval jej. Jeho úmysly, a slova. Rozlomil pečeť a prohlédl si pergamen, slova, která Železný Trůn měl pro něj, a jeho bratry na Zdi. Temná křídla, temná slova…
„Podobáš se své matce, Johne Sněhu,“ promluvil náhle jeden z Darrenových mužů, nejstarší z nich, přesto stejně stále dítě. Jon na něj pohlédl s nevěřícným pohledem.
„Máš její oči, a vlasy. Byla by na tebe hrdá, maličký,“ dodal ten rytíř…
Poznámky Lyanny Stark, kvalifikované pracovnice v oboru klinické psychologie (sice jsem si většinu těch slov vymyslela, ale zní to dobře a nikdo nepřizná, že neví, co znamenají)
Tohle ROZHODNĚ NENÍ DENÍK! Nebudu sem psát každý den a už vůbec ne takové hovadinky, jako „Oh, ten nový rytíř Královské gardy má tak pěkný úsměv...“. Nejsem žádná slepice! Tenhle sešit bude mým ZÁPISNÍKEM, do kterého si budu stručně zaznamenávat důležité postřehy o mé velmi DOSPĚLÉ a velmi ZODPOVĚDNÉ práci.
* * *
Začínám pracovat na TOM novém případu. Před týdnem přišel dopis od Elii. Byla zoufalá. Jejich vztah se ve velmi krátké době rapidně zhoršil a tak jsem neváhala a odjela rovnou s poslem. Zavazadla i materiály mi dovezou sloužící. Zítra se máme setkat všichni tři- já, Rhaegar i Elia- na místě zvaném Věž radosti.
* * *
Situace je horší, než jsem čekala. Na nějakou dobu se zde budu muset zdržet. Napsala jsem krátké zprávy vysvětlující mé nečekané zmizení a poslala je po třech krkavcích otci, Brandonovi a po chvíli váhání i Nedovi.
Snad už mi nemá za zlé tu věc s Asharou Dayne. Doufala jsem, že to pochopí. Přece jsem nemohla nechat svého malého depresivního bratříčka lézt za ženou, se kterou si NĚCO začíná jeho vlastní starší bratr! Potvora jedna! Jak v něm ještě vyvolávala naděje!!! Nakonec by mu stejně dala košem!
* * *
Příčiny rozpadu vztahu R+E:
Eliina nemoc => žádný další potomek => Rhaegarovi chybí „třetí hlava“ do jakéhosi proroctví
pozn.: Zjistit konkrétní znění oné předpovědi.
pozn2.: Nutno řešit „odzadu“. Se slabým zdravím nic nenadělám.
* * *
Rhaegar trvá na tom, že musí mít třetí dítě. Co víc- stále tvrdí, že to jistě bude děvče. Aegon Dobyvatel prý také měl dvě sestry.
* * *
Odvážila jsem se navrhnout novou svatbu a druhou manželku. Dračí princátko se rozohnilo, že prý to by jeho tatík nikdy nedovolil a on proti němu nebude vystupovat. Dornům by se to nelíbilo a všichni by si mysleli, že Eliu zavrhuje. Blá, blá, blá.... Myslela jsem, že ode mne chce pomoc. Zatím striktně zamítá všechny mé nápady. Chybí mi Nedovo pesimistické fňukání. Ten aspoň dělal, co jsem řekla.
* * *
Něco se rýsuje! Pročítala jsem si knihu o zemích Sothoryosu a v kapitole o místních zvycích a uspořádání společnosti jsem našla velmi zajímavou pasáž:
„Nemohou-li manželé dětí míti a je-li na vině neplodnost ženina, najdou si jiné ženy, jež se muži podvolí, potomka jim porodí a přenechá.“
Okolnosti tak úplně nesouhlasí, ale svatba zde není nutná a bastarda by si snad hrdý otec dokázal zlegitimizovat.
* * *
Rhaegar trvá na urozené matce. „Třetí hlava draka přece nemůže být dcerou nějaké děvečky!“
Ideální by samozřejmě byla členka rodů s valyrijskou krví v žilách. Velaryon, Baratheon, Dayne... V žádném z nich však není vhodná kandidátka. Vdané ženy, děti, osoby příliš blízké princezně (ta mrcha Ashara).
Navrhla jsem tedy velké andalské rody. Tywin Lannister prý plánoval provdat svou dceru za Rhaegara... Nápad byl ihned rázně zamítnut. Elia už měla tu čest a „někdo jako Cersei Lannister nikdy nebude matkou královy sestry a potenciální královny.“.
* * *
Otec ani Brandon ještě neodepsali. Začíná mne to znepokojovat. Ned nejspíš stále trucuje.
* * *
Elia na nějakou dobu odjíždí. Chybí jí Rhaenys a malý Aegon. Vrátí se co nejdřív to půjde. Já mám zatím domyslet zbytky plánu „3Draci“. Krom jejího muže tu zůstanou i tři rytíři Bílé gardy, pár služtiček a jeden takový nenápadný poskok (vlastně ani nevím, co ten dělá).
* * *
Rhaegar se rozhodl vyřešit vše po svém. Dnes lehce naznačil, že on už přece jednu vhodnou urozenou dívku má...
* * *
Spatřila jsem ty nejkrásnější oči na světě! Jak jsem si jen mohla nevšímat tak oslnivé barvy!
* * *
Ten slizoun Rhaegar po mně pořád pošilhává. Nejspíš si mne spletl s chovnou kobylou. Nápad s náhradní matkou se mi zdá den ode dne pitomější a pitomější, stejně jako celá tahle akce. Měla jsem zůstat na severu. Tahat Neda z depresí, přesvědčovat Brandona o jeho psychické nevyspělosti a sledovat Bena, jak se snaží napodobovat oba starší bratry najednou.
* * *
Večer mám schůzku! Vím, neměla bych nikam chodit, prý kvůli mně začíná válka a já se chovám jako malá nezodpovědná holka, ale já mám RANDE! Dnes dopoledne mne pozval!
Venku bylo příšerně. Zima, slunce kamsi zmizelo a chvíli se mi dokonce zdálo, jako by začínalo sněžit. Tady! V dornských horách! A najednou přede mnou stál. Vůbec jsem ho neviděla přiházet. Prý jestli bych se s ním večer nešla projít kolem věže, po té malinkaté zahrádce... Zahrádka je mi ukradená. Roste tam víc mrkve, než květin. A chybí tam modré růže. Odmítnout ale nešlo.
* * *
Rhaegar je ztracený případ. Nechápu, jak jsem si mohla myslet, že nezdědil otcovo šílenství. Jeho posedlost tím proroctvím se snad už ani nemůže víc stupňovat.
Včera v noci se opil a dobýval se mi do pokoje. Měla jsem dost rozumu, abych se zamkla hned po večeři. Dnes mne celý den sleduje strašlivě provinilým pohledem. Být Lannisterkou, vsadím všechno zlato Casterlyovy skály na to, že ani netuší, co se (ne)stalo.
* * *
Ty vlasy! Nikdy jsem neviděla muže s tak krásnými vlasy! Chvílemi se zdají skoro bílé, Co to píšu?! Tohle je ZÁPISNÍK, NE DENÍK!!! Nejspíš jsem přišla o rozum! Měla bych se vrátit k práci.
* * *
Ráno jsem se šla projít. Na té ubohé parodii zahrady mne čekalo překvapení. Keřík zimních růží. Čerstvě zasazený. NĚKDO si pamatuje, co mu říkám. Budu mu muset poděkovat.
* * *
V poslední době tak trochu kašlu na tenhle zápisník. V poslední době tak trochu kašlu na vše. Předstírám, že čtu obrovskou bichli o zákonech Sedmi království a hledám matku 3D. Ani jedno z toho nedělám. Přemýšlím o jiných věcech. Bojím se, že jsem těhotná.
* * *
Můj malý PROBLÉM se vyřešil sám od sebe. Stříbrovlasý dráček zaznamenal mé rostoucí břicho. Zřejmě si (ne)pamatuje onu noc, kdy se mi dobýval do pokoje a vše považuje za své dílo. Vydal nějaké rozkazy a chystá se odjet neznámo kam.
Nechá mi tu všechny tři rytíře Gardy. Teď jsou ke mně ještě galantnější než kdy předtím, služebnictvo mne obletuje a za chvíli mne přijdou připravit na malý, skromný obřad, aby „třetí dráče“ nebylo nazýváno parchantem.
* * *
Je mi zle. Den ode dne hůř. Cítím se strašně slabá. Mám strach, že dítě nedonosím. Stále je mi zima a nemůžu se zahřát. Nepomáhá horké dornské slunce, vrstvy kožešin ani stálý oheň v krbu.
* * *
Můj chlapeček bude v bezpečí. Zdědil moje rysy. Ani náznak bílých kadeří. Není bledý. Tvářičky má růžovoučké a oči... Oči září pouze starkovskou šedí. Ne hlubokou modří toho nejchladnějšího ledu.
Prý sem míří Ned. Mám na něj prosbu. Jsem si jistá, že neodmítne. Vychová mého syna jako vlastního a za pár let získají slova Starků zcela nový význam.
:D :D
,,Ned nejspíš stále trucuje."
Pohľad na detinského Neda :D
„3Draci“
Už čoskoro, v kinách :D
,,Večer mám schůzku! Vím, neměla bych nikam chodit, prý kvůli mně začíná válka a já se chovám jako malá nezodpovědná holka, ale já mám RANDE! Dnes dopoledne mne pozval!"
:D Toto bolo asi jedno z najlepších :D
------------------------------------
Neskutočne dobré, som aj odložil vlastnú prácu.. Už ten začiatok bol skvelý :D :D
Paráda :-) Teď to chce jen koupit práva na zfilmování a natočit to. Mohlo by to být točené autentickou kamerou. A na začátku filmu titulky: "V ruinách staré věže byl objeven osobní videozápistík jisté Lyanny S. Záznam byl sestříhán do tohoto filmu. Materiál nebyl dále nijak upravován a byl zachován původní obraz i zvuk. Záhada
BlairLaynna Witch začíná..."Pochopil jsem to dobře, že Lyanna měla Jona s Velkým Jiným nebo mi už prostě jen hrabe? :-)