Druhá kniha vlastně recykluje tu první a ve třetí už autorce došel dech. Něco podobného, jako poslední díl Pottera, kdy nebyla škola a Rowlingová už neměla o čem psát.
STOP Hunger Games! Knihy i film naprosto příšerné. Hlavní hrdinka je s prominutím kráva a ani se nedivím že se její kámoš pak obrátil proti ní.(i když jen dočasně) Jedna kniha kopíruje druhou. Postavy se chovají divně, celý ten svět je jen těžko uvěřitelný. Rozhodně bych nehodnotil jako něco nadprůměrného.
Everett Young: HG jsem četla (první díl), hodnotím jako slušný průměr. Spíš by mě zajímalo, PROČ je hlavní hrdinka kráva? Často tady někdo prohlásí "Dany je úplně vymaštěná kráva?" nebo "Kevan je totální hlupák". A pak si připadám jako hlupák já, že jsem tu jejich strašlivou hloupost neodhalila.
btw: myslím, že se kamarád proti ní neobrátil, celou dobu byl s nía hrál to
Jak se Ti to povedlo? Vždyť bylo skoro vše podstatné, včetně konce, jasné už od šestky.
Teď ti úplně nerozumím. Co bylo jasné? Kdo vyhraje a kdo prohraje? No, to bylo snad jasné od prvního dílu, ne? Vždyť je to pohádka, proboha :-) Žádný GRRM.
Líbilo se mi vykreslení té ponuré atmosféry nastupující totalitky, i pátrání po těch viteálech (četla jsem v češtině). Hlavně se mi celkově vždycky líbil ten pohádkový svět. Opravdu jsem si užívala ty výpravy a byla jsem napnutá, jak se z toho dostanou. A nejvíc se mi líbila sonda do minulosti mladého Brumbála.
Jak se Ti to povedlo? Vždyť bylo skoro vše podstatné, včetně konce, jasné už od šestky.
Teď ti úplně nerozumím. Co bylo jasné? Kdo vyhraje a kdo prohraje? No, to bylo snad jasné od prvního dílu, ne? Vždyť je to pohádka, proboha :-) Žádný GRRM.
Líbilo se mi vykreslení té ponuré atmosféry nastupující totalitky, i pátrání po těch viteálech (četla jsem v češtině). Hlavně se mi celkově vždycky líbil ten pohádkový svět. Opravdu jsem si užívala ty výpravy a byla jsem napnutá, jak se z toho dostanou. A nejvíc se mi líbila sonda do minulosti mladého Brumbála.
Mně to právě nijak ponuré nepřišlo. Ano, všichni se tvářili, jaký tam Voldík nastolil teror, ale na mne to tak nepůsobilo (Částečně proto, že mi Voldík vždy připadal jako záporák-amatér a to i v rámci záporáků-"packalů". Příliš arogantní a díky té aroganci i slepý.). Svět byl pohádkový, ale třeba pětka na na mě působila dost tísnivě, tak jsem očekávala další přitvrzení a ono se to zvrhlo zpět do pohádky. Výpravy mne nebavily. Většinu knížky mi přišlo, jakoby autorka vařila z vody a fantasy/pohádkových klišé. A největší zklamání byly "výsledky". Relikvie jsem četla před třemi lety, nebavily mne a zklamaly mne, takže jsem vše krom "hrubých obrysů" děje vypustila z hlavy, ale pamatuji si, že po prvních šesti dílech jsem měla nepsaný seznam očekávaných událostí a výsledků. Vše se splnilo. Ron si vezme Hermionu, pořídí si kupu dětí a budou žít šťastně až... Harry zlikviduje Voldíka, vezme si Ginny, pořídí si kupu dětí... Sev se ukáže být nepochopeným klaďákem. Umře Tonksová, Lupin a nějaký Weasley (nejspíš jeden z dvojčat). Lenka a Neville určitě přežijí. Malofoyové nakonec nějakým způsobem zradí Voldyho, aby si zachránili kůži a rodinu. Těch odhadů jsem měla víc. A když se začaly jeden za druhým PŘESNĚ plnit, naštvalo mě to ještě víc. Relikvie jsem odkládala s pocitem, že jsem je vlastně vůbec nemusela číst. Co jsem chtěla vědět jsem "věděla" už předtím a ten zbytek (celá ta zápletka se smrtí a jejími "dary") mi za to rozhodně nestál.
:-) Tak ty tvoje odhady jsem měla před přečtením do puntíku stejné .-). Ono to k tomu skutečně směřovalo. Až na to, že jsem se nějak nezaobírala tím, kdo zemře, neb jsem předpokládala, že z těch, na kterých mi nějak záleží, to nikdo nebude. Což se potvrdilo. jediné, v čem jsem se netrefila bylo že jsem si byla skoro jistá, že se Harry nějak usmíří se svou rodinou. S Dudleyem mi to vyšlo, ale pevně jsem doufala, že se vymáčkne i Petunie.
Takže ačkoliv jsme obě přistupovaly ke knize se stejnými očekáváními, naše dojmy jsou zcela rozdílné. Mě by naopak naštvalo, kdyby se autorka odklonila od pohádky. A když čtu pohádku, tak chci, aby dobro zvítězilo nad zlem a alespoň v knížce se ukázaly nějaké dobré lidské stránky a vážně chci, aby záporáka porazilo jeho pohrdání láskou :-) Pohádky mají svá pravidla, i ty smutné.
Atmosféra mi přišla ve srovnání s rozjuchaným kouzelnickým světem prvních třech knih temná úměrně (pokud budu chtít úplnou beznaděj, přečtu si Kingovo Pod kupolí), tři puboši bez mentora ztracení taktéž úměrně, i finále se mi líbilo. Hádám, že ze všech sedmi knížek jsem ji přečetla nejrychleji .-)
Já ze sedmého Pottera byla zklamaná hlavně ze způsobu vyprávění. Bylo to bez nápadu (snad kromě Godrikova dolu) a šíleně natahované (včetně Godrikova dolu) a přitom se tam skoro nic nestalo (co mi to jen...). Vyprávění se zbytečně a nesmyslně zamotávalo (třeba hůlky) a přitom z toho nakonec vyšla pitomost. A závěr byl zoufalý ve stylu - docílíme dramatu tím, že pozabíjíme bez ladu a skladu co nejvíc postav. Totálně to pohřbila tím dovětkem "po letech".
HG jsem četla jen první knížku. Bylo to... prostě mě moc nechytl styl té autorky, ale nebylo to špatné. Úměrné tomu filmu. Pak mi kámoška řekla, že si Katniss Peetu nevybrala, takže jsem to už dál nečetla :D.
Pak mi kámoška řekla, že si Katniss Peetu nevybrala, takže jsem to už dál nečetla :D.
Nooo.... tak to kecala:D
Jinak já HG všechny tři knížky četla před několika měsíci a... nebylo to úplně špatné, na druhou stranu u mě nevypukla žádná HG mánie. Myslím, že kdybych byla mladší, líbilo by se mi to mnohem víc. Pro teenagery je to každopádně fajn čtení, určitě lepší než Twilight.
Já mám upíří tématiku (filmy, knihy, hry atd.) ráda, jen je teďka móda upířích romancí, což mne nebere... Jsou to takové dívčí romány a já ve škole při povinné četbě Stanislava Rudolfa děsně trpěla (kluci měli místo toho Verna, jehož 20-ti stránkové popisy šroubku mne také ničí).
Ja proti tématike upírov tiež nič nemám, ale mám pocit, že teraz každý/dá autor/ka chce predčiť toho/tú predtým nejakým ďalším niekoľkodielnym rozprávaním, ako upír vzdychá nad zmyselnosťou smradu niečej krvi a považujú to za desne romantické. Vždy mi to pripradá ako taký Sansizmus.
O upírech trošku jinak píše Dan Simmons v "Děti noci", zajímavá kniha a pohled na krvesaje :-)
Mě v tomhle ohledu zklamala Pevnost od Wilsona. Všude to uvádějí jako upírský román "pro kluky" (tzn. žádný slinty-slint na hlavního hrdinu, akce, atmosféra, mrtvoly..), tak jsem se na to s vervou vrhla. No, a bylo to skvělé- dokud to zůstávalo upírským románem. Ve chvíli, kdy se z "upíra" stal kouzelník z Atlantýdy, najednou všechno stálo za ho... nic a z velkého nadšení se stalo velké zklamání. :(
Miss Utahraptor: Hergot ženská, mně se zrovna Pevnost líbila :-)
Ale ještě k té debatě o překvapení/nepřekvapení u HP. Teď jsem dočetla detekviku náhradní dcera a pěkně mě nakrklo, že jsem rozuzlené, a to komplet, odhalila v první třetině knížky. Takže třeba k detektivkám a hororům podle mě překvapení a napětí patří.
Miss Utahraptor: Hergot ženská, mně se zrovna Pevnost líbila :-)
Ale ještě k té debatě o překvapení/nepřekvapení u HP. Teď jsem dočetla detekviku náhradní dcera a pěkně mě nakrklo, že jsem rozuzlené, a to komplet, odhalila v první třetině knížky. Takže třeba k detektivkám a hororům podle mě překvapení a napětí patří.
Mě taky- styl a tak. Do půlky i děj. Ale to "rozuzlení" mi přišlo násilné a pokazilo atmosféru.
detektivka: Já už četla krátkou detektivní povídku (cca. 4, 5 stránek), kdy jsem po čtvrtině uhádla celou zápletku, vraha, motivace- prostě vše, co má být co nejdéle tajemstvím. A to ještě ani nebyly představeny všechny postavy. Tak můžeš být ráda za tu třetinu knížky. ;)
To nic není já nedávno jen viděl název knihy a věděl jsem o čem to bude a jak to skončí. Jmenovalo se to "Za 14 dní o 7kg méně". Proč by to někdo četl když vyzradili pointu hned v názvu nechápu.
To nic není já nedávno jen viděl název knihy a věděl jsem o čem to bude a jak to skončí. Jmenovalo se to "Za 14 dní o 7kg méně". Proč by to někdo četl když vyzradili pointu hned v názvu nechápu.
Tak ale to není detektivka ani horor, to je záhadologie. :D
Thorar: Když mě upíři typu Kotleta,neomillnerová a spol zase připadají jako telenovela jiného druhu. Všichni jsou ubercool a drsní, souloží hlavou vzhůru a odpichují se u toho ušima a pak to hlavní hrdina všem nandá.
Komentáře
Zaujímavý námet, ktorý však už bol urobený aj lepšie. Imho prvá kniha fajn, potom už dosť z kopca...
btw: myslím, že se kamarád proti ní neobrátil, celou dobu byl s nía hrál to
Svět byl pohádkový, ale třeba pětka na na mě působila dost tísnivě, tak jsem očekávala další přitvrzení a ono se to zvrhlo zpět do pohádky.
Výpravy mne nebavily. Většinu knížky mi přišlo, jakoby autorka vařila z vody a fantasy/pohádkových klišé. A největší zklamání byly "výsledky". Relikvie jsem četla před třemi lety, nebavily mne a zklamaly mne, takže jsem vše krom "hrubých obrysů" děje vypustila z hlavy, ale pamatuji si, že po prvních šesti dílech jsem měla nepsaný seznam očekávaných událostí a výsledků. Vše se splnilo.
Ron si vezme Hermionu, pořídí si kupu dětí a budou žít šťastně až... Harry zlikviduje Voldíka, vezme si Ginny, pořídí si kupu dětí... Sev se ukáže být nepochopeným klaďákem. Umře Tonksová, Lupin a nějaký Weasley (nejspíš jeden z dvojčat). Lenka a Neville určitě přežijí. Malofoyové nakonec nějakým způsobem zradí Voldyho, aby si zachránili kůži a rodinu.
Těch odhadů jsem měla víc. A když se začaly jeden za druhým PŘESNĚ plnit, naštvalo mě to ještě víc. Relikvie jsem odkládala s pocitem, že jsem je vlastně vůbec nemusela číst. Co jsem chtěla vědět jsem "věděla" už předtím a ten zbytek (celá ta zápletka se smrtí a jejími "dary") mi za to rozhodně nestál.
Takže ačkoliv jsme obě přistupovaly ke knize se stejnými očekáváními, naše dojmy jsou zcela rozdílné. Mě by naopak naštvalo, kdyby se autorka odklonila od pohádky. A když čtu pohádku, tak chci, aby dobro zvítězilo nad zlem a alespoň v knížce se ukázaly nějaké dobré lidské stránky a vážně chci, aby záporáka porazilo jeho pohrdání láskou :-) Pohádky mají svá pravidla, i ty smutné.
Atmosféra mi přišla ve srovnání s rozjuchaným kouzelnickým světem prvních třech knih temná úměrně (pokud budu chtít úplnou beznaděj, přečtu si Kingovo Pod kupolí), tři puboši bez mentora ztracení taktéž úměrně, i finále se mi líbilo. Hádám, že ze všech sedmi knížek jsem ji přečetla nejrychleji .-)
U Drsného Harryho mě akorát naštvalo že mi zabili obě nejoblíbenější postavy (Lupina a Tonksovou)
Jinak já HG všechny tři knížky četla před několika měsíci a... nebylo to úplně špatné, na druhou stranu u mě nevypukla žádná HG mánie. Myslím, že kdybych byla mladší, líbilo by se mi to mnohem víc. Pro teenagery je to každopádně fajn čtení, určitě lepší než Twilight.
Čakám na desaťdielnu pútavú ságu Upírie pisoáre
EDIT: A když už jsme u upírů taky vyšel nový Kotleta: "Bratrstva krve 2 - Fakt hustej nářez"
ho...nic a z velkého nadšení se stalo velké zklamání. :(Hergot ženská, mně se zrovna Pevnost líbila :-)
detektivka: Já už četla krátkou detektivní povídku (cca. 4, 5 stránek), kdy jsem po čtvrtině uhádla celou zápletku, vraha, motivace- prostě vše, co má být co nejdéle tajemstvím. A to ještě ani nebyly představeny všechny postavy. Tak můžeš být ráda za tu třetinu knížky. ;)