Co zrovna čtete?

1…3435373940…47

Komentáře

• Taky nemám nijak extra ráda příběhy ve stylu hlavní hrdina, The chosen One, musí zachraňovat svět, aniž by chtěl.
    Já jsem kdysi četla dobrý rozbor, že tenhle archetyp je prostě v nás. Ostatně civilizace založená na příběhu Ježíše Krista, syna chudého tesaře, který zjistí, že je potomek královského rodu a navíc je jeho otec bůh a aby toho nebylo málo, je tak trochu x-man ,má zvláštní schopnosti a musí spasit celý svět, prostě bude milovat Luka Skywalkera, Harryho Pottera a podobně... Sapkowský měl Ciri a dokonce ani GRRM se tomu úplně nevyhnul a hledá AA.
  • Řekla bych, že Ciri se tomu přece jen trochu vymykala :-) Frodo a Aragorn by byli vhodnějšími kandidáty :-))
  • Jarla: Vymykala? Vždyť jede přesně podle kánonu (královské dítě, tajemný původ, magické schopnosti, žije coby anonymní chudák a hlavně je tam motiv JEN ONA MŮŽE/DOKÁŽE...)

Nemyslím, že je na tom něco špatného. Naopak. Zpracovat ústřední mýtus civilizace tak, aby byl něčím nový a zajímavý, je velký kumšt.
  • Myslím vymykala svými povahovými rysy a celkovým profilem charakteru, který nesedí na typického klaďase jako je Skywalker, Frodo, Aragorn, HP a další.
  • Jo takhle. Mno, to se všechno posouvá, klaďasové nás už neberou, teď jsou v kurzu drsňáci se skrytým zlatým srdcem. Ostatně ani ten Harry Potter neměl jen kladné vlastnosti.

• Černobílý svět je leda tak v pohádce. A v Pánovi prstenů. :-)
  • Ale Gandalf byl ze začátku šedý. Až pak zbělal.
  • Nemyslím, že je na tom něco špatného. Naopak. Zpracovat ústřední mýtus civilizace tak, aby byl něčím nový a zajímavý, je velký kumšt.
    Beztak ani Ježíš nebyl originální, ale ověřený archetyp. :-)
    Když čtu převážně scifi a fantasy, takže na pět děl jsou čtyři zachraňování světa a ve třech je předem daný spasitel, tento kanon se rychle omrzí.

Mám ráda kladné hrdiny, ale jsem radši, když je kladný sám od sebe a ne proto, že mu to nějaký mudrc přikáže.
  • Dobro a Zlo musí být nejednoznačné, aby to bylo zajímavější. Jasné jak facka.
  • Já už jsem z těch filmů a knížek tak paranoidní, že jsem pořád čekala, kdy se v tom Štěněti bude bodat kudla do zad a ono furt nic. :-)
  • :-)) Ben Nevis - tam myslím je to největší sci-fi, že hlavní představitel skutečně přežil :-D V opačném případě by měl člověk pocit marnosti asi jako jinak výborné knize
    uu
  • Přesně tenhle archetyp hrdiny mě štve u Warcraftu, prostě daný ústřední hrdina Malfurion/Thrall a ostatní sekundují. Proto se mi líbí ty knížky psané z druhé strany barikády. Ti zlý mají mnohem lépe vypracované charaktery a jde si je mnohem víc zamilovat než ty dobré. Řeč je o obyčejné fantasy- warhammer, warcraft.Třeba u GRRM nebudu mít Ramsaye a Waldera Freye asi nikdy mít rád, stejně jako i u Sapkowského nikdy nezamiluju Vilgefortze ale toho zas z trochu jinýho důvodu.
  • Z motivu "vyvolených" si dělá legraci China millévile v dětské fantasy Un Lun Dun, kdy hlavní hrdinka stále naráží na podceňování a pochyby, protože není vyvolená.
  • Další jsou taky oblíbení hrdinové - ubožáci, kteří pak udělají něco úžasného a tím zachrání svět a už nejsou ubožáci ale hrdinové :D To bych tu knížku nejraděj zahodil, kdybych neměl ke knihám takovou úctu :D

V poslední době jsem se dost začetl do wiki popisů potvor ze slovanské mytologie, a je to celkem zajímavější než ti všední elfové, trpaslíci, gryfové a tak. Neznáte autora který se ve fantasy věnuje tomuhle? Mimo Sapkowského :) toho mám rád :)
  • Zkus
    st
    Obrovský přínos je v tom, že to píšou žena a muž a proto se chovají obě pohlaví přirozeně a ne jako ufoni, což dokáže promile autorů. Nejvíce se mi líbí však seznam použité odborné literatury na konci :-)

Dále doporučuji
    bb bbi
  • Prave som chcela napisat Cervenaka, ale ked Jarla ma vzdy predbehne :)
  • U Martina je fajn, že má postavy různorodé - od Brienne po Joffreyho. Ale ve knížce, co má jenom pár postav, je to problém, aby postava nezačala lézt na nervy.
    Nejvíce se mi líbily zvraty u HP: oblíbený učitel bývalý nácek, neoblíbený učitel drtí zuby při opečovávání Harryho, úžasný tatínek grázlík a rodina Úžasňákových má ve svém středu evil Úředníka.
  • evil úředníka? :D
  • Když už tu Jarla výše doporučuje knihu Františky Vrbenské a Leonarda Medka - nedávno jsem se pustil do Leonardova cyklu Dobrodruh, což je - jak praví sám autor - historický, dobrodružný a fantasy román v jednom. Děj příběhů se odehrává (zatím) v 1. a 2. dekádě 20. století a milovníci dobrodružné klasiky a zároveň fantastiky si v nich přijdou na své.
    Jenom dodám, že já i Leonard Medek patříme k vášnivým čtenářům a obdivovatelům díla Jaroslava Velinského - Kapitána Kida, jehož knihy se čtou opravdu jedním dechem.
  • Ben Nevis: jj, u HP bylo to zjištění o glorifikovaném tatínkovi obzvláště vypečené .-)
  • Aký glorifikovaný tatínek? :D Teraz si nespomínam...
  • Aký glorifikovaný tatínek? :D Teraz si nespomínam...

Nesnesitelný poter starší zralý na vykopnutí zubů :-)
  • rodina Úžasňákových má ve svém středu evil Úředníka. ? Kdože to ?
  • Já si teď kromě dobírání Snapea nevybavuju co jeho tatíček dělal tak strašného.
  • Jarla napsal(a):

Aký glorifikovaný tatínek? :D Teraz si nespomínam...

Nesnesitelný poter starší zralý na vykopnutí zubů :-)
    Blackfish napsal(a):

rodina Úžasňákových má ve svém středu evil Úředníka. ? Kdože to ?

čože? teraz si fakt nevsopíman.. To myslíte vtedy, čo sa zmenil tým všehodžúsom či čo :D Som z vás zmätený...
  • Stín modrého býka se mi líbil. S knihami od Červeňáka mám problém. Trilogie o Iljovi Muromecovi byla docela fajn. Nic převratnýho, ale celkem fajn oddychovka. Pak jsem na základě toho zkusil Bivoje a první díl byla taková blbost, že už jsem na další neměl.
  • Od Červenáka sem četl triologii o Bathorym, ta se mi celkem líbila (ale už tam, v prvním díle obzvlášt, neni tolik mytologie)
  • Á Červenák :) Od neho som prečítal takmer všetky knihy. Mňa jeho knihy oslovili hlavne kvôli tej slovanskej mytológii. Ak by som mal odporučiť tak jednoznačne sériu Černokňažník ( Rogan a Gorja sú proste úžasný :D ) a potom Kapitána Bathoryho.
  • Chmur napsal(a):

Stín modrého býka se mi líbil. S knihami od Červeňáka mám problém. Trilogie o Iljovi Muromecovi byla docela fajn. Nic převratnýho, ale celkem fajn oddychovka. Pak jsem na základě toho zkusil Bivoje a první díl byla taková blbost, že už jsem na další neměl.

No Bivoj nejak extra neučaroval ani mne, to bola pravdepodobne jedna z jeho najslabších kníh. Ja som sa našťastie nedal odradiť a naďabil som na Černokňažníka a rozhodne to neľutujem :)
  • Ja by som doporučil kroniky Hagena von Stein

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů • LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi