Můžu chápat důvody toho, proč Cersei dělá to, co dělá, ale je to prasárna.
A když jsem tohle řekl já, tak jsi hned analyzovala můj osobní život....
OK, neřekl jsi "prasárna", jenom cosi ve smyslu, že chápeš, že to, co Cersei dělá, je ošklivé ;) Já holt tak tolerantní nejsem. A rozumem chápu jenom část toho, co Cersei zvlášť v Hostině dělala.
Jarla: Ano, žádný trest... Osvěta rozhodně funguje. Už teď náboženské organizace ječí, že se u nás rodí málo postižených dětí.
A kdo stanoví tu hranici, kdy už na potrat musíš? Těžká postižení? Určitě si i v téhle diskuzi najdou lidé, kteří budou pro potraty dětí s rozštěpem, golfovou nohou a dalšími řešitelnými věcmi. A pak by to zašlo ještě dál...
To, co navrhuju já (osvěta), funguje. To, co navrhuješ ty (represe), je značně hnědokošilaté a dřív nebo později se to zhroutí.
Dohnáno do extrému, mohli bychom třeba trestat matky, které se nerozhodly pro CS a dítě bylo poškozeno při porodu. To se stává. Ne vždycky je to něčí chyba... A pak bych tam mohla nakráčet já, jako jediná spravedlivá a říct "Jó, děvčata, chtěla jste být děsně přirozená a máte to. Proč jste se nenechaly rozřezat jako já, he? Vaše volba, ani korunu vám nedáme."
A kdo stanoví tu hranici, kdy už na potrat musíš? Těžká postižení? Určitě si i v téhle diskuzi najdou lidé, kteří budou pro potraty dětí s rozštěpem, golfovou nohou a dalšími řešitelnými věcmi. A pak by to zašlo ještě dál.
Na mě nekoukej, léčitelné věci nejsou problém, problém jsou ty neléčitelné.
Otázka: Keď váš rodič je sratý a chorý a už sa o seba nepostará sám a teda s ním musíte byť, zabijete ho? Veď je len príťažou a dokonca aj trpí, tak načo to predlžovať? Nemyslím, že by to niekto spravil bez jeho vôle. Ale potratiť postihnuté dieťa je v pohode, lebo je to len nejaký "parazit". Nezdá sa vám to divné? Veď je to rovnako človek, len ešte nie je vyvinutý.
Na mě nekoukej, léčitelné věci nejsou problém, problém jsou ty neléčitelné.
To vím taky. I já jsem pro ukončení těhotenství, jen mám jinou metodu, jak toho dosáhnout. Třeba standartně připadá 1 Down na 700 zdravých nebo spíš neDown dětí, v ĆR je ten poměr 1:2000 a stále klesá. Tak mi neříkejte, že osvěta nefunguje.
Anglachel: Ten starý a nemocný už své "odpracoval" - vychoval potomky, pracoval, prožil plnohodnotný život. Nenarozené postižené dítě žádný život mít nebude. Naopak vezme život i jeho rodičům a případným sourozencům. Víte, jeden moudrý člověk kdysi řekl: "Žít, to je nejvzácnější věc na světě, neboť většina lidí jenom existuje." - takové dítě by existovalo, přežívalo. Stejně tak jeho rodina.
Kolikokoli: Dobře, tak možná nemáme tak úplně jasno... Tak jinak. Plod je plod, člověk je člověk, ať už si něco odpracoval, nebo ne. Proto můžete jít na potrat, ale nesmíte zabít svoje dítě, i když je postižené a nic si neodpracovalo.
Nemyslím, že by to niekto spravil bez jeho vôle. Ale potratiť postihnuté dieťa je v pohode, lebo je to len nejaký "parazit". Nezdá sa vám to divné? Veď je to rovnako človek, len ešte nie je vyvinutý.
Mohli bychom tuhle debatu o potratech přeskočit? Normálně pocitově vnímám Slováky jako našince a nezdůrazňuji hranice. Ale jsou výjimky a názor na potraty je jeden z nich. My tu máme celkem jasno, netřeba řešit...
Jarlo, jestli v sobě najdeš sílu, nereaguj na něj.
Šak psala jsem tu něco o zabíjení dětí? Furt píšu o plodech (embryích), o jejichž nemoci víme. Ne o dětech, které se narodily nemocné, ale nikdo to netušil, ne o dětech, u kterých se to projevilo později a ani o těch, kteří měli nějaký úraz.
Naskytá sa otázka, odkedy je človek človekom? To musí mať nejaký vek na to, aby bol plnohodnotnou ľudskou bytosťou? Zabiť novorodenca je zlé, ale zabiť dieťa v maternici je v pohode? Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? Len vo vývine, ale pritom rozdiel medzi novorodencom a dospelým člvoekom je tiež obrovský a pritom vraždu dieťaťa považuje väčšina za monžo ešte horšiu ako vraždu dospelého a pritom dospelý je ten, kto je viac rozvinutý. Veď malé deti ani nevedia rozmýšľať a neuvedomujú si svoju existenciu. Ale z nejakého dôvodu je zabiť ich zlé, ale zabiť plod je v poriadku, ak má nejakú "vadu". Ako príklad: Monžo poznáte Nicka Vujicica. Je to muž, čo sa narodil bez končatín a teraz vedie plnohodnotný život, je ženatý a pomáha ľuďom po celom svete. Ale podľa toho, čo hovoríte, by mal umrieť už v maternici, lebo je "vadný" a príťažou.
Týno a Chmure - jsem ráda, že jste takoví humanisté, ale co tedy navrhujete vy? Nechat to tak, přivírat oči a cvakat ?
Myslím, že to krásně napsala Tyna.
Myslím, že až na vaši vesnici těch mimořádně těžce postižených dětí zas tak moc není. A nevadí mi, jak ty říkáš cvakat. Jaké procento z veškerých našich daní to asi bude? Po pravdě nevím. Hádám, že je to minimum. Mnohem větší se ztratí při obohacování jednotlivců, nevýhodných zakázkách atd. To mě trápí, to výše zmíněné nikoliv. Nevím, co je na tom pokryteckého. "Poskytuju" pomoc, protože sám nevím, kdy ji budu potřebovat.
Chmure: Když se té ženské z toho dokumentu narodí za sebou 2-3 postižené děti tak je naprosto nenormální aby si pořizovala další! To by opravdu měl být trestný čin jak už to někdo napsal! Jak jí vůbec může něco takového napadnout? Vždyť je to proti logice každého racionálně uvažujícího člověka.
Chápu. Ty bys je po prvním dítěti nejradši sterilizoval, vid´? Hádám, že tvoje nejoblíbenější historická postava MUDr. Mengele a k vánocům si přeješ skalpel a svorky:-)
Chmur: Předpokládám, že Jarla to myslela tak, že pokud matka pokračuje v rození dětí v naději, že napotřetí už konečně nebude postižený, pak by ji stát měl přestat podporovat.
Tyna je, zdá se, názorově někde mezi Chmurem a Jarlou.
Chápu. Ty bys je po prvním dítěti nejradši sterilizoval, vid´
Po prvním ne, ale po třetím si s ní měl přinejmenším někdo vážně promluvit. Ale tahle dvojice je extrém, extrémy prostě jsou byly a budou. neumím si představit, že by je podle Jarlina modelu nahnali do kamenolomu a o haranty by se stejně staral stát.
na druhou stranu, podle mého modelu by jim tak maximálně vykecával někdo díru do hlavy a doufal, že to zabere...
Předpokládám, že Jarla to myslela tak, že pokud matka pokračuje v rození dětí v naději, že napotřetí už konečně nebude postižený, pak by ji stát měl přestat podporovat.
Mjo, to už se tu řešilo. Jenže není fér nechat umřít hlady děti, za rozhodnutí jejich matky a otce...
Týno - ty systematicky přeskakuješ, k čemu jsem se už vyjádřila, ačkoliv to vyčítáš ostatním.
Lidé prospěšní a neprospěšní společnosti relevantní jsou.
anglachel - Odkdy je člověk člověkem je snadné - až se začne vyvíjet nervová tkáň a mozek a to je ve třetím měsíci a z toho vychází zákon. Ovšem budeme-li dokladní, tak člověk, který ustrne ve vývoji na úrovni novorozence - lékařský termín "idiot" - není žádná výhra - za celý život se nenaučí a není schopen naučit nic víc než ležet a slintat. Považuješ-li toto za plnohodnotnou lidskou bytost.....jestliže ne, tak není člověk člověkem vlastně ani po devíti měsících prenatálního věku, protože v něm nenajdete žádné duchovno ani nic, v čem by se mohlo uchovávat či zanechávat stopu.
Chmure - chceš-li mi říct, že máš 3 postižené děti a hodláš si pořídit dalších 5 a já mám nejen ti je sponzorovat, ale ještě se tvářit šťastně, když ty si na mne nadřazenecky otvíráš hubu, že nevýskám radostí - ŘEKNI TO ROVNOU.
Ale, abych se přiznala, tuhle jsem viděla reportáž o slovenské Romce, která povila blíže nespecifikovaný počet potěru (sama neví), dohledat se podařilo 14 kusů. Všechny děti jsou retardované, v ústavech, nezvladatelné, útočné a paní pokračuje vesele dál. To si teda moje liberální smýšlení vzalo na chvilku dovolenou... Škoda, že to nemůžu dohledat.
Chápu. Ty bys je po prvním dítěti nejradši sterilizoval, vid´? Hádám, že tvoje nejoblíbenější historická postava MUDr. Mengele a k vánocům si přeješ skalpel a svorky:-)
1) Ne. Ale souhlasím s Jarlou. Okamžitě je přestat v tomhle podporovat protože rodit postižené jak na běžícím pásu i když vím že budou postižení je zcela nelogické a ta paní to asi nemá v hlavě v pořádku.
2) Co se týká 2. sv tak moji oblíbenci jsou jednoznačně E. Romell (to byl opravdu skvělý generál a ač bojoval za nesprávnou stranu tak uznávám že to byl génius) a Nikita Chruščov (i díky jeho pozdější politické kariéře).
EDIT: Chmure, chtěl si příklad ke sterilizaci tady ho máš:
Ale, abych se přiznala, tuhle jsem viděla reportáž o slovenské Romce, která povila blíže nespecifikovaný počet potěru (sama neví), dohledat se podařilo 14 kusů. Všechny děti jsou retardované, v ústavech, nezvladatelné, útočné a paní pokračuje vesele dál
Everette - tvoje rozhořčení a rezolutní soudy chápu abyla byhc je i schvalovala, jen čas mne naučil, že jsou věci zákony neprůchodné a proč. Pro zneužitelnost. Došlo mi to na příkladu eutanásie. Jsem pro eutanásii všemi deseti - protože člověk má právo na důstojný konec života, zatímco změnit se v dementního, nemohoucího a podělávajícího je děsivé zlo. Avšak - posléze jsem si uvědomila, jak strašlivá je u toho zneužitelnost v důsledku hrabivosti lidí (rozuměj dědiců). Proto se uzákonění bojím. Takže ano jsem pro - v právním státě, se zodpovědnými a čestnými lidmi na patřičných místech - je eutanásie útěchou. Teď myslím na sira Terence (Pratchetta). Velmi s ním soucítím.
Zkrátka jsme ti chtěla říct, že některé věci jsou příliš ošemetné a proměnlivé a proto snadné řešení neexistuje :(
Kdybych mohla dát dar lidstvu, tak bych všem zvýšila IQ o 30 čísel. To proto, aby měli schopnost domýšlet důsledky svých činů.
My prostě s tím nesouhlasíme obě stejně, jen ty stále doufáš, že to domluvou půjde, i když taky pochybuješ - za ty přiznané pochyby ti děkuji.
Já nepochybuju, já jsem si jistá :-) jsem si jistá, že tahle metoda nikdy nedosáhne 100% úspěšnosti. A pánbíčkáře bych nepřesvědčila stoprocentně. Ale je to jediná funkční věc... To, co navrhuješ ty, nelze uvést v praxi. A pokud ano, tak jen na velmi omezenou dobu.
tak ti mohu říct, že mi doktoři málem díru do hlavy vymluvili v Olomouci, Ostravě, Brně, Praze a Budějovicích
Tak přeci vidíš, že to funguje. Jak jsem psala. normální poměr Downů v populaci je 1:700, v ČR je to aktuálně 1:2000. A klesá.
Otázka sponzoringu postižených se vyřeší, až přijde nějaká krize (konec světa, válka, diktátor). Pak najednou nebudou prachy ani na přiživníky, ani na postižené a přežijí jenom ti, o které se postará schopná rodina. Ti vypiplaní s horším genomem budou mít taky smůlu.
Dneska si můžeme my pracující dovolit dávat prachy postižené, staré i na černou + bílou lůzu, a pořád žijeme slušně, takže v tom problém nevidím. Otázka je, jak dluho nám ta selanka vydrží.
Komentáře
A kdo stanoví tu hranici, kdy už na potrat musíš? Těžká postižení? Určitě si i v téhle diskuzi najdou lidé, kteří budou pro potraty dětí s rozštěpem, golfovou nohou a dalšími řešitelnými věcmi. A pak by to zašlo ještě dál...
To, co navrhuju já (osvěta), funguje. To, co navrhuješ ty (represe), je značně hnědokošilaté a dřív nebo později se to zhroutí.
Dohnáno do extrému, mohli bychom třeba trestat matky, které se nerozhodly pro CS a dítě bylo poškozeno při porodu. To se stává. Ne vždycky je to něčí chyba... A pak bych tam mohla nakráčet já, jako jediná spravedlivá a říct "Jó, děvčata, chtěla jste být děsně přirozená a máte to. Proč jste se nenechaly rozřezat jako já, he? Vaše volba, ani korunu vám nedáme."
Nemyslím, že by to niekto spravil bez jeho vôle. Ale potratiť postihnuté dieťa je v pohode, lebo je to len nejaký "parazit". Nezdá sa vám to divné? Veď je to rovnako človek, len ešte nie je vyvinutý.
Víte, jeden moudrý člověk kdysi řekl: "Žít, to je nejvzácnější věc na světě, neboť většina lidí jenom existuje." - takové dítě by existovalo, přežívalo. Stejně tak jeho rodina.
Tak jinak. Plod je plod, člověk je člověk, ať už si něco odpracoval, nebo ne. Proto můžete jít na potrat, ale nesmíte zabít svoje dítě, i když je postižené a nic si neodpracovalo.
Jarlo, jestli v sobě najdeš sílu, nereaguj na něj.
Ako príklad: Monžo poznáte Nicka Vujicica. Je to muž, čo sa narodil bez končatín a teraz vedie plnohodnotný život, je ženatý a pomáha ľuďom po celom svete. Ale podľa toho, čo hovoríte, by mal umrieť už v maternici, lebo je "vadný" a príťažou.
TEČKA.
Myslím, že až na vaši vesnici těch mimořádně těžce postižených dětí zas tak moc není. A nevadí mi, jak ty říkáš cvakat. Jaké procento z veškerých našich daní to asi bude? Po pravdě nevím. Hádám, že je to minimum. Mnohem větší se ztratí při obohacování jednotlivců, nevýhodných zakázkách atd. To mě trápí, to výše zmíněné nikoliv. Nevím, co je na tom pokryteckého. "Poskytuju" pomoc, protože sám nevím, kdy ji budu potřebovat. Chápu. Ty bys je po prvním dítěti nejradši sterilizoval, vid´? Hádám, že tvoje nejoblíbenější historická postava MUDr. Mengele a k vánocům si přeješ skalpel a svorky:-)
na druhou stranu, podle mého modelu by jim tak maximálně vykecával někdo díru do hlavy a doufal, že to zabere...
Lidé prospěšní a neprospěšní společnosti relevantní jsou.
anglachel - Odkdy je člověk člověkem je snadné - až se začne vyvíjet nervová tkáň a mozek a to je ve třetím měsíci a z toho vychází zákon.
Ovšem budeme-li dokladní, tak člověk, který ustrne ve vývoji na úrovni novorozence - lékařský termín "idiot" - není žádná výhra - za celý život se nenaučí a není schopen naučit nic víc než ležet a slintat. Považuješ-li toto za plnohodnotnou lidskou bytost.....jestliže ne, tak není člověk člověkem vlastně ani po devíti měsících prenatálního věku, protože v něm nenajdete žádné duchovno ani nic, v čem by se mohlo uchovávat či zanechávat stopu.
Chmure - chceš-li mi říct, že máš 3 postižené děti a hodláš si pořídit dalších 5 a já mám nejen ti je sponzorovat, ale ještě se tvářit šťastně, když ty si na mne nadřazenecky otvíráš hubu, že nevýskám radostí - ŘEKNI TO ROVNOU.
2) Co se týká 2. sv tak moji oblíbenci jsou jednoznačně E. Romell (to byl opravdu skvělý generál a ač bojoval za nesprávnou stranu tak uznávám že to byl génius) a Nikita Chruščov (i díky jeho pozdější politické kariéře).
EDIT: Chmure, chtěl si příklad ke sterilizaci tady ho máš:
Avšak - posléze jsem si uvědomila, jak strašlivá je u toho zneužitelnost v důsledku hrabivosti lidí (rozuměj dědiců). Proto se uzákonění bojím.
Takže ano jsem pro - v právním státě, se zodpovědnými a čestnými lidmi na patřičných místech - je eutanásie útěchou. Teď myslím na sira Terence (Pratchetta). Velmi s ním soucítím.
Zkrátka jsme ti chtěla říct, že některé věci jsou příliš ošemetné a proměnlivé a proto snadné řešení neexistuje :(
Kdybych mohla dát dar lidstvu, tak bych všem zvýšila IQ o 30 čísel. To proto, aby měli schopnost domýšlet důsledky svých činů.
Dneska si můžeme my pracující dovolit dávat prachy postižené, staré i na černou + bílou lůzu, a pořád žijeme slušně, takže v tom problém nevidím. Otázka je, jak dluho nám ta selanka vydrží.
Edit: A možná nás malilinko podceňuješ... mrkni na tohle video (čas. 0:40)
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/211411058230037/