historicky presný predsa znamená aj "historicky presný". nejde o to, aby to bol dokument, ale aby to neurážalo. keď sa vymyslí koncept (napr. trója bez bohov) tak vôbec nevadí, že to je inak ako bolo v homérovi. vadí ak to nefunguje ako film. podobne je to aj s inými historickými filmami. rozhodne neexistuje iba bipolárnosť - hovadina a exaktne spracovaná história. medzi tým je ešte veľa vecí, ale žiaľ hovadiny typu Titáni 1,2, Immortalis pribúdajú extrémne.
Na film, který by byl historicky přesný, by nikdo nešel, anebo si to myslí Hollywood.
Dřív si to nemyslel, protože kina plnily filmy jako Tora! Tora! Tora!, Bitva o Británii, Příliš vzdálený most, Bitva o Midway, anbo abysme sáhli na východ monumentální Osvobození. Filmy s opulentní výpravou a přesto historicky neurážející. Tehdy totiž žili lidi, kteří si ty události pamatovali a nemohlo se jim úplně kecat, ani o těch událostech ani o lidech. Navíc mám-li brát v potaz některé statistiky, bylo tehdejší publikum speciálně v Americe vzdělanější než dneska a nenechalo se snadno opít rohlíkem.
Huh, musela jsem si vyhledat Beowulfa, protože jsme nevěřila, že mluvíme o tomtéž, když tu někdo vzpomínal úžasný soundtrack a já si zase vybavuji, že to byl právě soundtrack, co mne po čtvrt hodince vyhnaly od filmu :-)) No jsou to různé filmy 99 x 07 :-)
Jarla: tak soundtrack je věc ošemetná, každý má jiný hudební vkus. Mi se třeba líbí tyhle "bubnové a rázné" melodie (třeba zase moc nemusím soundtrack Forresta Gumpa, protože mi přijde nevýrazný). Na roku výroby nezáleží. Beowulf je dobrý díky scénáři a tomu, jak sice "historii" obměnil, ale tak, že se tomu "dá věřit". Není to znásilnění historie. Naopak je tam krásně ukázáno v drobných náznacích, jak ze světa odchází nejen "netvoři" a hrdinové, ale i pohanství na úkor křesťanství. Konec jedné éry, dalo by se říct. To se mi na tom filmu líbilo. Dokonce tolik, že odpustím i ty jehlové podpatky vodní stůry :D.
Flanker: Kdo ví jak dopadne druhá světová ve filmech za padesát let.
Můžeme mluvit o historii, když se vychází z legend a jsou tam draci? :-) Třeba Merlin má milion zpracování, některé vycházejí ze starých knížek, jiné si vymýšlejí svoji vlastní legendu. Jak to bylo doopravy, nikdo neví. O Troji víme akorát, kde se nacházela.
Kolikokoli - ale já mluvím o něčem jiném....psala jsem, že mne vyhnal od obrazovky soundtrack a proto jsem si překontrolovala, jestli myslíme tentýž film (protože mne napadlo, že mohli natočit jiný) a zjistila, že jde o film jiný. Respektive, že vy mluvíte o nějakém novém s Žolinou, zatímco já jsem si vzpomněla na ten s Lambertem. Takže ve skutečnosti jde o jiný film a jiný soundtrack - toť vše :-) Takže nikomu zde nepomlouvám soundtrack, protože mne samotnou napadlo, že se jedná o jiný film, což jsem si ověřila :-)
Beowulf - soundtrack od Alana Silvestriho - hlavní téma A něco jemnějšího - Gently as She Goes Jinak ze stejnýho roku je eště verze Beowulf a Grendel - neviděl jsem, ale podle všeho dost tragédie
Jak tady někdo sdílel tu hlášku Magic, motherfucker!, tak jsem si musela zjistit z čeho to je. No, tak prý jakýsi Princ a chuďas. Tak jsem se na to mrkla a musím říct - už dlouho jsem se tak nezasmála :D. Ale Leezar to měl vyhrát, fandila jsem mu :/.
Jak tady někdo sdílel tu hlášku Magic, motherfucker!, tak jsem si musela zjistit z čeho to je. No, tak prý jakýsi Princ a pruďas. Tak jsem se na to mrkla a musím říct - už dlouho jsem se tak nezasmála :D. Ale Leezar to měl vyhrát, fandila jsem mu :/.
Ben Nevis: aj, literární šotek :D. A mi se to líbilo. Konečně netradiční "pohádka", kde jsou všechny postavy vcelku reálné - tj. mají i otravné a divné vlastnosti a taky mají sex. A to "Courtney určitě umře" - celou dobu jsem na to čekala :D. Asi jako v Big Lebowskim, že přejedou na parkovišti toho psa :D.
Už se těšíte? . . . . Jinak teď jsem viděl Cabin in the Woods a vypadá to na novou kultovku v hororovém žánru. Nebo aspoň minimálně dvě scény ano.
Pokud tam nehraje Iveta Bartošová, tak do toho nejdu. :-) Říkám si, má to Vondráčková zapotřebí hrát v takových béčkách (není první)? Má za sebou i kvalitnější snímky.
Cabin in the Woods je v pořadí na oddívání, i když vyvražďovačky nejsou v popředí mého zájmu.
Konečně jsem viděla Diktátora. Podle mě prozatím nejlepší Cohenovka. Zajímalo by mě, jestli se Amíci taky smáli nad definicí diktatury jako já. :-)
Cabin in the woods - precitala som si na wiki cely obsah a uz len pre ten koniec to odporucam vidiet :), ale mne o filmoch staci citat, posledne dva mesiace som videla akurat Hysteriu a The best exotic marigold hotel.
Kolikokoli - víč šokující než Bruno to nebude, neboj. Infarkt nehrozí, i když slabším povahám bych to nedoporučovala. při TV rozhovoru: ženská (už nevím, jak se jmenuje): čekám dítě Aladín (nadšeně): vážně? A co to bude? Kluk nebo potrat?
Komentáře
A jak tam je ten drak, proti kterému Beowulf bojuje - tak nějak si představuju Danyiny draky, až vyrostou.
keď sa vymyslí koncept (napr. trója bez bohov) tak vôbec nevadí, že to je inak ako bolo v homérovi. vadí ak to nefunguje ako film.
podobne je to aj s inými historickými filmami.
rozhodne neexistuje iba bipolárnosť - hovadina a exaktne spracovaná história. medzi tým je ešte veľa vecí, ale žiaľ hovadiny typu Titáni 1,2, Immortalis pribúdajú extrémne.
No jsou to různé filmy 99 x 07 :-)
Na roku výroby nezáleží. Beowulf je dobrý díky scénáři a tomu, jak sice "historii" obměnil, ale tak, že se tomu "dá věřit". Není to znásilnění historie. Naopak je tam krásně ukázáno v drobných náznacích, jak ze světa odchází nejen "netvoři" a hrdinové, ale i pohanství na úkor křesťanství. Konec jedné éry, dalo by se říct.
To se mi na tom filmu líbilo. Dokonce tolik, že odpustím i ty jehlové podpatky vodní stůry :D.
Můžeme mluvit o historii, když se vychází z legend a jsou tam draci? :-)
Třeba Merlin má milion zpracování, některé vycházejí ze starých knížek, jiné si vymýšlejí svoji vlastní legendu. Jak to bylo doopravy, nikdo neví.
O Troji víme akorát, kde se nacházela.
A něco jemnějšího - Gently as She Goes
Jinak ze stejnýho roku je eště verze Beowulf a Grendel - neviděl jsem, ale podle všeho dost tragédie
Kdo jste viděl Battle Royale? Co je v prodloužené verzi za scény navíc? Ještě jsem někde četl, že je tam alternativní konec.
battle royale som videl pred veľa rokmi, konkrétne scény si vôbec veru nepamätám....
:-)
Je to taková blbost do sbírky fantasy. Bohužel na parodii se to bere moc vážně, ale povedl se jim ten anglický název.
.
.
.
.
Jinak teď jsem viděl Cabin in the Woods a vypadá to na novou kultovku v hororovém žánru. Nebo aspoň minimálně dvě scény ano.
Říkám si, má to Vondráčková zapotřebí hrát v takových béčkách (není první)? Má za sebou i kvalitnější snímky.
Cabin in the Woods je v pořadí na oddívání, i když vyvražďovačky nejsou v popředí mého zájmu.
Konečně jsem viděla Diktátora. Podle mě prozatím nejlepší Cohenovka. Zajímalo by mě, jestli se Amíci taky smáli nad definicí diktatury jako já. :-)
při TV rozhovoru:
ženská (už nevím, jak se jmenuje): čekám dítě
Aladín (nadšeně): vážně? A co to bude? Kluk nebo potrat?
Hildegarda - jak se ti líbila Hysteria?