Když více je méně

13536373941

Komentáře

• Ach jo, tak už i já.
    Opava je celá slezská s výjimkou S. Lazců, Vlaštoviček, Jaktaře a Kravařova, což byly tzv. moravské enklávy a tvoří marginální část území Opavy. Ve městě byl od roku 1743 zřízen tzv. Královský úřad, což byl vrcholný správní a politický orgán pro českou část Slezska. Spravoval knížectví opavsko-krnovské, těšínské a niské. Stav trval do roku 1783, kdy bylo české Slezsko spojeno s Moravou. Správa byla rozdělena do dvou krajů, Opavského a Těšínského. Atd..... (zdroj: Wiki a Dějiny Slezska v datech od R. Žáčka).
    A asi jsem trochu čecháček (podle Jarliny definice), bo označeni Česko mi vůbec nevadí. A to jsem že Slezska.
  • Nechce se mi už psát o své spolupráci s jazykovědným ústavem ani vysvětlovat, že Opava byla od roku 1742 do 30. listopadu 1928 hlavním městem Českého Slezska. Ovšem Opavsko bylo odděleno zvlášť už od dob sporů Přemyslovců s Piastovci a tudíž Slezané na Opavsko jako takové shlížejí okem krhavým a podezíravým, zda-li vůbec je Slezskem. Jak tedy přijmout Opavu za metropoli?
  • flanker.27 napsal(a):

Leč je zajímavé, že s místními věřícími jsem se nakonec dokázal víceméně dohodnout, ať už v diskusi nebo v PM, jediný v pravdě čistě negativistický jsi ty.

si vzdelaný človek, ale cez vlastnú spupnosť ti občas nedochádzajú veci.

1)- otázku viery som vôbec neriešil a už vôbec nie postavenie/autoritu cirkvi.
    2) - si si istý, že som veriaci?
    3) vyhradil som sa voči hlúpemu globálnemu osočovaniu, čo si ty nebol schopný pochopiť, zastal si sa ho a zaútočil si na mňa. neviem prečo by som mal s tebou niečo riešiť cez PM. slušne som požiadal o zmierlivejší tón a toto bola odpoveď.
    4) toto vôbec nie je o tamtej diskusie. tá skončila. aj keď je mi ľúto, že ťa ukázala v takom svetle. toto je o terajšej diskusii, keď Jarlo klasicky zovšeobecňuje a zúfalo to zachraňuje a ty to obhajuješ. v zásade, nech sa páči, jak je libo. vadí, mi že dávaš dole niekoho kto sa voči tomu ohradí, hoci nebol terčom zovšeobecnenia.
    5) nech už by urobil head čokoľvek, nemyslím si, že nemá právo upozorniť niekoho, že to preháňa.
  • Jarla: Já ti nevím, ale asi bych odlišovala, zda se někdo vyjadřuje o nějakém koutu republiky opovržlivě, a zda přesně nezná konkrétní historicko-geografické souvislosti.

V současnosti je prostě centrem regionu Ostrava, asi vzhledem ke své velikosti. To není nic urážlivého. Souboj Opava /Těšín vnímám jako nějakou místní otázku.
  • Týno - místní otázky jsou pro rodáky vždy ožehavé, pokud jsou jen trochu patrioti. Věřím, že ti je bezbřehá nenávist frýdeckých starousedlíků k místeckým poněkud vzdálená.
    Opavsko zkrátka bylo za Přemyslovců připojeno k markrabství Moravskému a přestalo býti součástí Slezska jako takového. Pak tu odpojenou část po pár set letech připoj zpátky ke Slezsku a učiň z ní metropoli. Už vidíš ty pochybnosti?
    To je jako připoj dnes Podkarpatskou Rus a udělej hlavním městem ČR Užhorod.....
  • Ale já nikde neřekl ani se v nejmenším nevyjádřil o tom, jestli jsi nebo nejsi věřící. To je zcela tvoje věc a naprosto to nemám v úmyslu řešit nebo měnit nebo co vlastně si myslíš že chci. Ani o PM jsem nemluvil v souvislosti s tebou, jen že se tak děje.

V žádný diskusi tu nikdo nic nezachraňuje, ani nevím co by kdo zachraňovat měl, jedinej kdo to pořád rozdmýchává jsi ty, máš zjevně úpotřebu srovnat všechno do latě podle sebe. A to je to jediný, o co mi šlo v souvislosti s tebou. Já nikdy v diskusi o nikom neřekl nic negativního jen kvuli jeho víře a náboženství, jestli jsem použil ostrý výraz, bylo to vždycky mířený na téma jako takový. Krom toho ostřejší slova padly z obou stran a selektivní přístup tede a včera heada mě trochu nadzvednul. Jako by náboženství bylo z principu něco, o čem se nesmí vést vzrušená debata, co se nesmí zpochybňovat, co je svatý. Ne, není mi to svatý a jsem ochoten o něm mluvit stejně vášnivě, jako jiní třeba o jiných ideologiích, o kterých "se to může."

A nedělám to proto, abych někomu líbil nebo nelíbil, rozhodně jsem nechtěl cíleně někoho urazit osobním útokem, ale jestli mu vadí můj otevřeně vyjádřený názor, no tak s tím nic neudělám.
  • flanker.27 napsal(a):

jedinej kdo to pořád rozdmýchává jsi ty, máš zjevně úpotřebu srovnat všechno do latě podle sebe.

na toto si ako prišiel? máš na to nejaký "dôkaz", alebo je to len tak očierňovanie...

ok nechajme to tak. mal som potrebu sa zastať heada, a nepáčila sa mi tvoja reakcia.
  • Asi takový jako ty o tom, která strana "to přehání." :)
    Na heada jsem reagoval čistě ve světle toho, že poučovací řeči od něj prostě neberu. Toť vše.
  • Jarla napsal(a):

Nechce se mi už psát o své spolupráci s jazykovědným ústavem ani vysvětlovat, že Opava byla od roku 1742 do 30. listopadu 1928 hlavním městem Českého Slezska. Ovšem Opavsko bylo odděleno zvlášť už od dob sporů Přemyslovců s Piastovci a tudíž Slezané na Opavsko jako takové shlížejí okem krhavým a podezíravým, zda-li vůbec je Slezskem. Jak tedy přijmout Opavu za metropoli?

Hm, já jsem vycházela že všeobecných historických znalostí a vůbec jsem netušila, že někdo nepovažuje Opavsko za součást Slezska. V tom případě se obávám, že na tu otázku ohledně slezské metropole odpoví špatně většina obyvatel ČR.

Tyno, o tom, že Ostrava je současným centrem Moravskoslezského kraje (tedy naprosté většiny českého Slezska a přilehlých částí Moravy) nikdo nepochybuje.
  • brbr - zde jsem ochotna uznat, že záleží na tom, jak hluboko a dokladně se do historie koukneš. Mluvím-li za patrioty, tak Opavsko je takové Slezsko na heslo - jako už s tou Podkarpatskou Rusí. Bylo cirka 500 let odpojeno od hlavní masy Slezska zvlášť a pak najednou připojeno a Opava ustanovena metropolí. To je ta nesrovnalost o které hovořím. Nic víc tím nechci říct - nehledejte za tím jinotaje :-) (to na konci je smajlík jestli to pomůže)
  • Už pár měsíců uvažuji, že se zaregistruji a sem tam si vyměním nějaký ten názor na mou oblíbenou ságu, ale vždy si to rozmyslím. Myslím, že tady nepanuje moc dobrá a vstřícná atmosféra. Škoda.
  • a ja sa pomenujem old firehead :)

Jé: väčšinou tu je fajn a s väčšinou tu je fajn. občas ponorka, občas niekto kto ti nesadne. to sa stáva.
  • V zájmu neodrazování nových členů se mohu nazvat tuplovaným oposumem, jestli to pomůže...
  • Milé Jé - mi se zase zdá, že vím, pod kterým nickem tu již předlouho jsi :-)
  • Hm, já jsem vycházela že všeobecných historických znalostí a vůbec jsem netušila, že někdo nepovažuje Opavsko za součást Slezska. V tom případě se obávám, že na tu otázku ohledně slezské metropole odpoví špatně většina obyvatel ČR.

Tyno, o tom, že Ostrava je současným centrem Moravskoslezského kraje (tedy naprosté většiny českého Slezska a přilehlých částí Moravy) nikdo nepochybuje.
    No právě. Tak si právě nejsem jistá, jestli by to mělo být jedním z kritérií při odhalování "čecháčků" :-)
  • Jarla: Neříkám, že nemáš pravdu, ale geograficky a politickospravně je považována za Slezsko. Takže má Týna pravdu, prostě není to nejlepší kritérium pro zjištění čecháčkovství.
  • Ten bod zněl jinak - jen si to znova přečtěte :-)
  • Uff, to jsem si oddechla. U bodu tři jsem prošla :D
  • No vidíš :-p
  • brbr: Ale vyhořela jsi u označení Česko... :-)
  • Týno i ten bod je jako celek :-)
  • Po týdnu jsem se dostal na net (byl jsem na dovolené na Moravě) a přečíst si příspěvky dvou osob je takřka bolestné.
    Head a sarven jsou pro mě takřka hrdinové:-)
  • Ehm...radši nekomentovat. A Heavy asi dělá že nějaký příspěvek přehlédl... nebo ho opravdu přehlédl
  • Chmure, řekni to na plnou hubu, buď fér :)
  • Už stačí
  • Flanker: Řeknu to na plnou hubu.
    Flankere: Já si myslím, že jsi velice inteligentní člověk s velkým všeobecným přehledem. Někdy jsi i docela vtipný. Zároveň máš dle mého názoru sklony k aroganci, generalizování, urážení ostatních a trpíš častou představou sečtělých lidí s dobrou pamětí, že víš vše nejlépe. Přiznat chybu nebo se omluvit je mimo tvoje možnosti. Tvůj styl diskutování se mi hrubě nelíbí a měli jsme mezi sebou značné rozpory. Myslím ale, že jsme si vše nakonec chlapsky vyříkali a dohodli jsme na tomto fóru na určité formě neutralismu (snad jsem to pochopil správně), kterou nechci porušovat, takže na tvé příspěvky, byť mě vytáčí sebevíc, se snažím nereagovat. Nemám tě rád, ale celkem tě respektuji.

E.Y: Tobě je asi tak 15 až 16 hádám. Nechceš mít někdy svůj vlastní názor nebo jen zůstaneš u papouškování?

Jarlo: Jsi Reynoutria japonica tohoto fóra. Vysvětlím osobně. Nechci tu vytvořit nějaké válečné pole.

sarvene: Jsi z nás nejmoudřejší!
  • Nemyslel jsem žádnou konkrétní diskuzi, ale není třeba se v tom patlat. Buď v míru:-)
  • Přiznat chybu nebo se omluvit je mimo tvoje možnosti.
    Kdybych věděl, o jaké chybě se tu mluví nebo za co bych se měl omlouvat. Pořád se mi od vás dvou dostává poučování, ale nikdy ani jednou jsem nezaznamenal, co konkrétně se vám vlastně nelíbí. Už jsem řekl, a trvám si na tom, že v oné diskusi, ke které se s železnou pravidelností vrací právě ti, kterým nejvíc vadí, jsem nikopho úmyslně neinzultoval, pouze jsem naplno řekl, co soudím o náboženství jako takovém. Byť byla diskuse poměrně vášnivá, a to podotýkám z obou stran, nakonec jsme právě s přímými oponenty byli schopni to poměrně civilizovaně uzavřít. A teprve tehdy, poté, přišlo mravokárné poučování, že já Jarla, EY a kdo se ozval na naší straně jsme snad měli udělat jakousi chybu nebo něco zač se máme omluvit.
    Nesoudím tak, neudělai jsme chybu a já sám za sebe prohlašuji, že se nemám komu za co omluvit.
    Dodávám to, že po diskusi bylo zcela mylně jarle vytčeno, že je zodpovědna za momentální OT. Nebylo tomu tak a pokud za ono OT byl v tu chvíli někdo zodpovědný byl jsem to já.
    BTW jestli svou botanickou poznámku směřuješ k tomu, že že ti zde nyní připadá málo klidné diskutování, tak za sebe říkám jen ať tomu tak je, jen ať se tu plamenně diskutuje, jen ať ty diskuse k něčemu jsou, nemílá se v nich to samé, všichni spolu jednoduše nesouhlasí páč k danému není co by se řeklo, zkrátka jestli chceš, aby tu byla všudepřetrvávající šeď a nuda, do toho a řekni to otevřeně.
  • Klasický úhyb, když chci vědět, co je mi vyčítáno, nedozvím se to. Pak nemám být arogantní... :)
  • zkrátka jestli chceš, aby tu byla všudepřetrvávající šeď a nuda, do toho a řekni to otevřeně.
    Nechci.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů SeriálKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi