Fanouškovská fikce

14748495153

Komentáře

• flanker.27: Hodnocení je fajn, ale kritika pomůže víc. ;)
  • Však hodnocení bude s kritikou. Ale věř, že jiní by taky rádi slyšeli víc ohlasů. Můžeš začít okomentováním každé povídky, někdo se určitě přidá :)
  • No jo, tak já teda ještě pár komentářů přidám... :)
  • Určitě potěší jakýkoliv komentář. Když najedu na hlavní stránku a napravo vidím nějaké číslo u diskuze k mé povídce, tak se mi hned zlepší nálada. I kdyby to bylo jen "Jo, dobrý" nebo tak něco. Když tam bude něco ve smyslu "chybí tam tohle a tohle, doporučuju tohle a tohle", tak mě to obohatí a vím, čeho se příště vyvarovat.
    I když minule vskutku vyhrála povídka s nejvíce komentáři (ale byla skvělá, to jo!)
    Takový komentář dá člověku víc než nějaké číslo nebo tak, takže doufám, že i ti, kteří nebudou chtít komentovat během hodnocení, tak se do toho pustí a občas něco okomentují i po vyhodnocení :). Psavcům to určitě pomůže.

PS: říká člověk, který ještě skoro nic neokomentoval :D.
  • říká člověk, který ještě skoro nic neokomentoval :D.
    Tak, napravit :)
  • Neklesejte na mysli. Já mám zatím přečteno 8 povídek a snažím se něco napsat alespoň k některým. Takže ještě vyčkejte, jak se postupně bude dočítat.
  • Krisa: já jsem někde u čísla 10 (ale četla jsem i některé další - čtu na přeskáčku).
  • Tak teď si věřím ještě míň :D. Musím ale poděkovat Stevovi Kingovi, že napsal knížku O psaní, která mi hodně pomohla. Zvlášť dvě rady: příslovce jsou zlo! a z povídky ubrat minimálně 10 %. A ještě jedna minirada: když si postava sedá v jídelně, nemusíte psát, že sedá na židli ke stolu. Je jasné, že si nesedá do květináče :D.
  • Jarla napsal(a):

aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)

Stačí přidat jeden vrut a je to, Aleš Valenta by mohl vyprávět ;)
  • Jarla napsal(a):

... Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů ...

Trochu mimo téma- jeden z detailů, co jsem ocenila na Avengers- ve finální bitce došly šípy. :) Sice později, než by běžný člověk očekával, ale došly... :D
  • Mám přečteno všechno, ale komentovat se bojím.

Jsou tam totiž některé povídky, které vynikají slohovým stylem, dělením útvaru a výbornou čitelností, ať jsou dlouhé nebo krátké, české či slovenské. Jsou tam povídky, které jsou jazykově výborně zvládnuté a čiší z nich jak má autor načteno, bohatá slovní zásoba. A jsou povídky, kde je vidět vlastní invence - zajímavé slovní obraty, vtipné slovní hříčky. Velmi se mi líbí, když autor dokáže hezky vydělit vypravěčskou část spisovnou češtinou a přímou řeč nářečím.
    Vůbec nehodnotím, kdo si vybral které postavy ať už je mám nebo nemám ráda. Na tom přece nezáleží. Ad 14ka - ta se mi líbí, je poměrně realistická a charaktery mi nepřijdou nijak karikované. A je to dobrá povídka!

Co se mi na povídkách nelíbí je, když je děj zmatený, nevysvětlený, nikdo neví, kdo udělal to nebo ono, kdo je vrah a kdo není avůbec není znát motivace jednotlivců.
    Nelíbí se mi, když autoři používají slova, u nichž nevědí, co znamenají. Jak už jsme zmínila - když nevíte, která část otvoru ve zdi jsou futra a která část nože střenka, tak si to buď zjistěte a nebo to nepoužívejte. Když neznáte rozdíl mezi výzbrojí a výstrojí, tak si to zjistěte nebo nepoužívejte. když nevíte, které zaměstnání se zabývá čím - např zbrojíř vyrábí zbraně nikoliv zbroj, která je dílem platnéře, tak to, prosím, nepoužívejte nebo si to zjistěte - minutu s gůglem snad můžete obětovat, no ne? Všechny tyto zdánlivé drobnosti působí rušivě, čtenář se ve čtení zasekne...
    Stejně tak, když nevíte nic o práci lékaře či lazebníka - nepouštějte se do popisu tohoto povolání (zvlášť když jinak jde o krásně profesionálně zvládnutou povídku).
    Žáden z těchto příkladů není konkrétní, vždycky jsme použila jiný výraz, jiné povolání,...právě proto, abych někoho nezranila a necítil se dotčeně.
    A hlavně - všechny vás prosím, projeďte si dílo nakonec aspoň ve Wordu a zkontrolujte výrazy podtržené červenou vlnovkou - eliminujete tím většinu překlepů a chyb.
    Někteří si dílo přečetli a chyby vychytali a těm chci vzdát hold :-)

A ještě snažte se, aby scény působily realisticky. Vždycky se zamyslete, jestli ta vaše éterická kráska uzvedne válečné kladivo nebo váš geroj má šanci jít mano a mano s grizzlym. Aby to nebylo jako slavný souboj Kirk vs Gorn :-) Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů, aby záporňáci nebyli vždycky ňoumové a šíleně se chechtající Jokeři - takoví většinou totiž nevládnou říším, ale své kukani v Narrenturmu. Abyste jedny dveře neotvírali 2x a nebo je nezavřeli a pak jimi prošli. A aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)

Tak doufám, že jsem tímto výčtem nikomu neublížila a že to bylo kontruktivní a ne destruktivní :-) Toto jsou jen vybrané drobnůstky a ne, že tam ve všech povídkách jsou nasekány takové přehmaty, aby bylo jasno :-)
    Celkově je to výborné čtení a kdybych měla vybrat jen třeba nejlepší námět, tak bych byla v koncích, protože náměty jsou vzácně vyrovnány :-)
  • Krisa napsal(a):

Jarla napsal(a):

aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)

Stačí přidat jeden vrut a je to, Aleš Valenta by mohl vyprávět ;)
    Já mám takovou zásadu - nepopisovat, co si neumím představit. Že si to pak představím blbě, je druhá věc. :-)
    proto se snažím vyhýbat soubojům nebo je popisuju dost obecně. Historická povolání a pomůcky bych nezvládla vůbec. :-(
  • Miss Utahraptor napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Co blbnete? Tohle není žádná zatracená CKČ.

To si snad nikdo nemyslí. :-?
    Ale vem to takhle: Ráno se vzbudíš, přihopsáš k počítači, zapneš ho. Nacvakáš internet a příslušné stránky. Přihlásíš se... a NIC!
    Tvé srdce prahnoucí po objektivní kritice nezainteresovaných osob se na okamžik zastaví zklamáním....
    Tvé ego celý den dumá- není jakákoli reakce lepší, než žádná? Žádná znamená průměr, nebo špatně? Neměla bys dělat něco produktivnějšího, než číhat na každé slovo?
    A celou dobu okolo pochodují ostatní stránky Tvého já, halekají na nebohou egocentrickou část, sem-tam do ní kopnou a pořád jí vysvětlují, že není středem světa a většina lidí má i jinou práci, než číst DVACET skvělých povídek a psát k nim sáhodlouhé komentáře...

Už chápeš? ;D
    Hh, chápu naprosto přesně, já refreshuju jak divá v PC a když ne v PC tak v mobilu. :-D
  • Ben Nevis - však to je ta mazanost - když to nevím, tak se tomu nenápadně vyhnu, no ne :-)) Kdybych měla popsat bitevní scénu, tak jsme v koncích :-D Na druhou stranu - když někdo popisuje práci dojičky a nikdy to neviděl tak říkajíc zblízka, tak je to zase popukání pro toho, kdo ví :-)
    A to je právě ten důvod - proč se tomu vyhnout :-D
  • Miss Utahraptor napsal(a):

Jarla napsal(a):

... Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů ...

Trochu mimo téma- jeden z detailů, co jsem ocenila na Avengers- ve finální bitce došly šípy. :) Sice později, než by běžný člověk očekával, ale došly... :D
    Tak nabíjení ja kapacita zásobníku je chronickým nedostatkem většiny akčních filmů - krásně si z toho dělali legraci v Posledním akčním hrdinovi :)
  • skvelych a komentovanych poviedok je len 19 :(
  • flanker.27 napsal(a):

Tak nabíjení ja kapacita zásobníku je chronickým nedostatkem většiny akčních filmů - krásně si z toho dělali legraci v Posledním akčním hrdinovi :)

Další zvláštností jsou zásoby napalmu v každém vozidle a letounu. :-)

V Hunger games Katniss taky měla jenom pár šípů a vypadalo to, že neubývají. V knize ale ubývaly.
  • Gardien napsal(a):

skvelych a komentovanych poviedok je len 19 :(

Pravda, krom té mé. Ta sice komentovaná je, ale skvělá? Ani náhodou.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi