Určitě potěší jakýkoliv komentář. Když najedu na hlavní stránku a napravo vidím nějaké číslo u diskuze k mé povídce, tak se mi hned zlepší nálada. I kdyby to bylo jen "Jo, dobrý" nebo tak něco. Když tam bude něco ve smyslu "chybí tam tohle a tohle, doporučuju tohle a tohle", tak mě to obohatí a vím, čeho se příště vyvarovat. I když minule vskutku vyhrála povídka s nejvíce komentáři (ale byla skvělá, to jo!) Takový komentář dá člověku víc než nějaké číslo nebo tak, takže doufám, že i ti, kteří nebudou chtít komentovat během hodnocení, tak se do toho pustí a občas něco okomentují i po vyhodnocení :). Psavcům to určitě pomůže.
PS: říká člověk, který ještě skoro nic neokomentoval :D.
Tak teď si věřím ještě míň :D. Musím ale poděkovat Stevovi Kingovi, že napsal knížku O psaní, která mi hodně pomohla. Zvlášť dvě rady: příslovce jsou zlo! a z povídky ubrat minimálně 10 %. A ještě jedna minirada: když si postava sedá v jídelně, nemusíte psát, že sedá na židli ke stolu. Je jasné, že si nesedá do květináče :D.
... Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů ...
Trochu mimo téma- jeden z detailů, co jsem ocenila na Avengers- ve finální bitce došly šípy. :) Sice později, než by běžný člověk očekával, ale došly... :D
Jsou tam totiž některé povídky, které vynikají slohovým stylem, dělením útvaru a výbornou čitelností, ať jsou dlouhé nebo krátké, české či slovenské. Jsou tam povídky, které jsou jazykově výborně zvládnuté a čiší z nich jak má autor načteno, bohatá slovní zásoba. A jsou povídky, kde je vidět vlastní invence - zajímavé slovní obraty, vtipné slovní hříčky. Velmi se mi líbí, když autor dokáže hezky vydělit vypravěčskou část spisovnou češtinou a přímou řeč nářečím. Vůbec nehodnotím, kdo si vybral které postavy ať už je mám nebo nemám ráda. Na tom přece nezáleží. Ad 14ka - ta se mi líbí, je poměrně realistická a charaktery mi nepřijdou nijak karikované. A je to dobrá povídka!
Co se mi na povídkách nelíbí je, když je děj zmatený, nevysvětlený, nikdo neví, kdo udělal to nebo ono, kdo je vrah a kdo není avůbec není znát motivace jednotlivců. Nelíbí se mi, když autoři používají slova, u nichž nevědí, co znamenají. Jak už jsme zmínila - když nevíte, která část otvoru ve zdi jsou futra a která část nože střenka, tak si to buď zjistěte a nebo to nepoužívejte. Když neznáte rozdíl mezi výzbrojí a výstrojí, tak si to zjistěte nebo nepoužívejte. když nevíte, které zaměstnání se zabývá čím - např zbrojíř vyrábí zbraně nikoliv zbroj, která je dílem platnéře, tak to, prosím, nepoužívejte nebo si to zjistěte - minutu s gůglem snad můžete obětovat, no ne? Všechny tyto zdánlivé drobnosti působí rušivě, čtenář se ve čtení zasekne... Stejně tak, když nevíte nic o práci lékaře či lazebníka - nepouštějte se do popisu tohoto povolání (zvlášť když jinak jde o krásně profesionálně zvládnutou povídku). Žáden z těchto příkladů není konkrétní, vždycky jsme použila jiný výraz, jiné povolání,...právě proto, abych někoho nezranila a necítil se dotčeně. A hlavně - všechny vás prosím, projeďte si dílo nakonec aspoň ve Wordu a zkontrolujte výrazy podtržené červenou vlnovkou - eliminujete tím většinu překlepů a chyb. Někteří si dílo přečetli a chyby vychytali a těm chci vzdát hold :-)
A ještě snažte se, aby scény působily realisticky. Vždycky se zamyslete, jestli ta vaše éterická kráska uzvedne válečné kladivo nebo váš geroj má šanci jít mano a mano s grizzlym. Aby to nebylo jako slavný souboj Kirk vs Gorn :-) Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů, aby záporňáci nebyli vždycky ňoumové a šíleně se chechtající Jokeři - takoví většinou totiž nevládnou říším, ale své kukani v Narrenturmu. Abyste jedny dveře neotvírali 2x a nebo je nezavřeli a pak jimi prošli. A aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)
Tak doufám, že jsem tímto výčtem nikomu neublížila a že to bylo kontruktivní a ne destruktivní :-) Toto jsou jen vybrané drobnůstky a ne, že tam ve všech povídkách jsou nasekány takové přehmaty, aby bylo jasno :-) Celkově je to výborné čtení a kdybych měla vybrat jen třeba nejlepší námět, tak bych byla v koncích, protože náměty jsou vzácně vyrovnány :-)
aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)
Stačí přidat jeden vrut a je to, Aleš Valenta by mohl vyprávět ;)
Já mám takovou zásadu - nepopisovat, co si neumím představit. Že si to pak představím blbě, je druhá věc. :-) proto se snažím vyhýbat soubojům nebo je popisuju dost obecně. Historická povolání a pomůcky bych nezvládla vůbec. :-(
To si snad nikdo nemyslí. :-? Ale vem to takhle: Ráno se vzbudíš, přihopsáš k počítači, zapneš ho. Nacvakáš internet a příslušné stránky. Přihlásíš se... a NIC! Tvé srdce prahnoucí po objektivní kritice nezainteresovaných osob se na okamžik zastaví zklamáním.... Tvé ego celý den dumá- není jakákoli reakce lepší, než žádná? Žádná znamená průměr, nebo špatně? Neměla bys dělat něco produktivnějšího, než číhat na každé slovo? A celou dobu okolo pochodují ostatní stránky Tvého já, halekají na nebohou egocentrickou část, sem-tam do ní kopnou a pořád jí vysvětlují, že není středem světa a většina lidí má i jinou práci, než číst DVACET skvělých povídek a psát k nim sáhodlouhé komentáře...
Už chápeš? ;D
Hh, chápu naprosto přesně, já refreshuju jak divá v PC a když ne v PC tak v mobilu. :-D
Ben Nevis - však to je ta mazanost - když to nevím, tak se tomu nenápadně vyhnu, no ne :-)) Kdybych měla popsat bitevní scénu, tak jsme v koncích :-D Na druhou stranu - když někdo popisuje práci dojičky a nikdy to neviděl tak říkajíc zblízka, tak je to zase popukání pro toho, kdo ví :-) A to je právě ten důvod - proč se tomu vyhnout :-D
... Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů ...
Trochu mimo téma- jeden z detailů, co jsem ocenila na Avengers- ve finální bitce došly šípy. :) Sice později, než by běžný člověk očekával, ale došly... :D
Tak nabíjení ja kapacita zásobníku je chronickým nedostatkem většiny akčních filmů - krásně si z toho dělali legraci v Posledním akčním hrdinovi :)
Komentáře
I když minule vskutku vyhrála povídka s nejvíce komentáři (ale byla skvělá, to jo!)
Takový komentář dá člověku víc než nějaké číslo nebo tak, takže doufám, že i ti, kteří nebudou chtít komentovat během hodnocení, tak se do toho pustí a občas něco okomentují i po vyhodnocení :). Psavcům to určitě pomůže.
PS: říká člověk, který ještě skoro nic neokomentoval :D.
Jsou tam totiž některé povídky, které vynikají slohovým stylem, dělením útvaru a výbornou čitelností, ať jsou dlouhé nebo krátké, české či slovenské. Jsou tam povídky, které jsou jazykově výborně zvládnuté a čiší z nich jak má autor načteno, bohatá slovní zásoba. A jsou povídky, kde je vidět vlastní invence - zajímavé slovní obraty, vtipné slovní hříčky. Velmi se mi líbí, když autor dokáže hezky vydělit vypravěčskou část spisovnou češtinou a přímou řeč nářečím.
Vůbec nehodnotím, kdo si vybral které postavy ať už je mám nebo nemám ráda. Na tom přece nezáleží. Ad 14ka - ta se mi líbí, je poměrně realistická a charaktery mi nepřijdou nijak karikované. A je to dobrá povídka!
Co se mi na povídkách nelíbí je, když je děj zmatený, nevysvětlený, nikdo neví, kdo udělal to nebo ono, kdo je vrah a kdo není avůbec není znát motivace jednotlivců.
Nelíbí se mi, když autoři používají slova, u nichž nevědí, co znamenají. Jak už jsme zmínila - když nevíte, která část otvoru ve zdi jsou futra a která část nože střenka, tak si to buď zjistěte a nebo to nepoužívejte. Když neznáte rozdíl mezi výzbrojí a výstrojí, tak si to zjistěte nebo nepoužívejte. když nevíte, které zaměstnání se zabývá čím - např zbrojíř vyrábí zbraně nikoliv zbroj, která je dílem platnéře, tak to, prosím, nepoužívejte nebo si to zjistěte - minutu s gůglem snad můžete obětovat, no ne? Všechny tyto zdánlivé drobnosti působí rušivě, čtenář se ve čtení zasekne...
Stejně tak, když nevíte nic o práci lékaře či lazebníka - nepouštějte se do popisu tohoto povolání (zvlášť když jinak jde o krásně profesionálně zvládnutou povídku).
Žáden z těchto příkladů není konkrétní, vždycky jsme použila jiný výraz, jiné povolání,...právě proto, abych někoho nezranila a necítil se dotčeně.
A hlavně - všechny vás prosím, projeďte si dílo nakonec aspoň ve Wordu a zkontrolujte výrazy podtržené červenou vlnovkou - eliminujete tím většinu překlepů a chyb.
Někteří si dílo přečetli a chyby vychytali a těm chci vzdát hold :-)
A ještě snažte se, aby scény působily realisticky. Vždycky se zamyslete, jestli ta vaše éterická kráska uzvedne válečné kladivo nebo váš geroj má šanci jít mano a mano s grizzlym. Aby to nebylo jako slavný souboj Kirk vs Gorn :-) Aby váš lučištník neměl neomezené zásoby šípů, aby záporňáci nebyli vždycky ňoumové a šíleně se chechtající Jokeři - takoví většinou totiž nevládnou říším, ale své kukani v Narrenturmu. Abyste jedny dveře neotvírali 2x a nebo je nezavřeli a pak jimi prošli. A aby vaše bojové scény nebyly stejné nesmysly jako v Eragornovi, kde po trojném saltu nutně skončíte zády k nepřátelům :-)
Tak doufám, že jsem tímto výčtem nikomu neublížila a že to bylo kontruktivní a ne destruktivní :-) Toto jsou jen vybrané drobnůstky a ne, že tam ve všech povídkách jsou nasekány takové přehmaty, aby bylo jasno :-)
Celkově je to výborné čtení a kdybych měla vybrat jen třeba nejlepší námět, tak bych byla v koncích, protože náměty jsou vzácně vyrovnány :-)
proto se snažím vyhýbat soubojům nebo je popisuju dost obecně. Historická povolání a pomůcky bych nezvládla vůbec. :-(
A to je právě ten důvod - proč se tomu vyhnout :-D
V Hunger games Katniss taky měla jenom pár šípů a vypadalo to, že neubývají. V knize ale ubývaly.