Hra o trůny 2x09 - Černovoda

145791024

Komentáře

• akorát nechápu, proč zůstala.
  • svoa00: A proč zrovna tu nejmíň povedenou scénu z celého dílu? Co takhle tam dát Tommena a Cersei?
  • paul-cz: V tom případě se obávám, že nechápu, co myslíš typografickou chybou. Znovu, jde o opis mylného myšlenkového pochodu, de facto podobného tomu, že z 5 plynou 4. Obojí je přece přirozené celé číslo, takže jsou si zhruba stejné podobné a plynou jedno z druhého.
  • svoa00 napsal(a):

Takže ani žádná písnička nebyla? Žádné vyhrožování? Žádná slza neukápla?
    To bylo všechno?
    SLABOTA!!
    (Děkuji svoa00, ty jsi s výsledkem té scény spokojená?)
  • Kolikokoli napsal(a):

svoa00: A proč zrovna tu nejmíň povedenou scénu z celého dílu? Co takhle tam dát Tommena a Cersei?

Protože heavy, jeho malá oblíbenkyně (ne)polibek ;) Jinak ta scéna se mi taky nijak zvlášť nelíbila. Kdyby byl ožralejší a agresivnější, spíš by byla pochopitelná její sázka na Stannise.

heavy: Odpověď je výš. Je to nejslabší scéna z dílu.
  • Na televizní produkci excelentní výkon... Absenci řetězu odpouštím, byla bohatě kompenzována. Zatím nejlepší epizoda z druhé série, s první už nedokážu úplně porovnávat, ale do top 3 by šla.

That would make me the quarterman - směju se ještě teď :))) Celá tahle scéna byla skvělá a taky se podařilo střídání bitevní vřavy s tichem v M. Keep. No prostě lahůdka, co si budem povídat.
  • Flanker: typografická chyba je například špatné používání spojovníku "-" místo pomlčky "―", nebo nevkládání mezer za tečku, čárku, otazník atd. Nebo chyby v gramatice. Např. tato věta obsahuje spoustu typografických chyb: "tipografie ve vlastním slova smislu začínají,když johannes gutenberg vynalezl 19.1.1470.knihtisk.". Jde převážně o syntaktické chyby (někdy zároveň i sémantické, pokud gramatická chyba mění význam věty). V tvém případě jsem komentoval syntaktickou chybu (znak implikace se v běžném textu nepoužívá).
  • flanker.27 napsal(a):

Darrel Broom: Clověče, brzdi, když nevíš o čem mluvíš. Fleet opravdu není flotila. Když to musíš slyšet, tak fleet znamená loďstvo, to jest podle způsobu užití buď souhrnný název námořních vojenských plavidel státu nebo jejich velkého taktického uskupení, třeba v dané oblasti. Alternativně se v češtině dá použít výraz z němčiny Flota.
    takže např. americká středomořská 6th fleet, se obvykle překládá jako Šestá flotila, ale správný překlad je Šesté loďstvo
    Zatímco flotila, v angličtině flotilla, je pouze uskupení malých doprovodných lodí o velikosti torpédoborce a menších.
    Tak, je to srozumitelný ty angličtináři? :)

Milý flankere, výraz fleet se i v angličtině zdaleka nepoužívá jen v námořnictví, takže překlad loďstvo určitě není vhodnější než flotila. I v angličtině může jít o uskupení nejen lodí, ale třeba i letadel, aut.. takže vhodnější je opravdu překlad fleet jako flotila, než jako loďstvo.
  • Casrvi napsal(a):

Prosimvás všichni tady mluví o nějakém řetězu, jako nečtenář bych rád věděl o co se jedná :)

Snad nedostanu po čuni, když ti to prozradím. Nebude to asi úpplně přesně, ale tak ve zkratce: Tyrion nechal natáhnout přes ústí řeky obrovský řetěz, který byl při průjezdu Stannisova loďstva pod vodou. Davos si všiml, že tam je, ale neměl čas to řešit. Loďstvo vplulo do ústí řeky, kde se následně rozpoutalo peklo divokého ohně. Část flotily shořela a ti, co neshořeli to chtěli otočit, jenže mezitím Bronn napnul řetěz, čímž vlastně znemožnil odplout lodím Stannise. A proud přinášel trosky potopených lodí hořících divokým ohněm a tím se dokonala zkáza stannisových lodí... dokonalá past...
  • Abych řekla pravdu, tak je mi úplně šumák, zda je použito slovo loďstvo nebo flotila, protože vůbec netuším, v čem je jejich rozdíl. U mě loďstvo = skupina lodí a flotila (ve spojení s loďemi) = skupina lodí. :)
  • Casrvi napsal(a):

Prosimvás všichni tady mluví o nějakém řetězu, jako nečtenář bych rád věděl o co se jedná :)

odporúčam prečítať si v knihe. rád ti odpoviem samozrejme, ale fakt odporúčam prečítaj si radšej. možno to je dobrá motivácia - čo s tou veľkou reťazou malého Tyriona, aký tieň videl Jon Snow, kto je Edmure Tully, kto sú zelenoveštci a čo povedali Branovi.... tých dôvodov je veľa... vlastne mi práve niečo napadlo :)
  • Přemýšlel jsem o těch výtkách ke scéně Sansa - Sandor. Ano, nebylo to úplně jako v knize, nicméně průšvih to podle mě taky nebyl a kdyby ptáček zazpíval, asi by to zabralo tak 30 vteřin navíc. A tak by se muselo jiných 30 vteřin vyškrtnout. Moc mě ale nenapadá, co z této velice podařené epizody škrtnout... Možná tak něco ze souhrnu před "znělkou".
  • Fleet = znamená jak loďstvo, tak flotila. Dá se použít obojí. Loďstvo je český výraz, Flotila je převzaný. Oba dva překlady jsou správné. Je to stejné jako Fotbal a Kopaná. Pro stejný anglický termín dva různé české názvy. A přitom jde o totéž
  • Všechno ohledně lodí se překládá blbě, protože my žádné moře nemáme. A vím, že věčný problém byl u českých překladatelů s námořními hodnostmi a hlavně hodností Commander. Teď se to překládá Komandér. Ale může to být také Fregatní kapitán. Obojí je správně. Ono nejlepší jak správně ty námořní termíny překládat je asi šáhnout do polštiny, kdy je to slovanský jazyk a mají moře. A tam se používá Flota. Což je logicky flotila.
  • Super epizoda, v knížce mě Černovoda moc nabavila (ano, nemám to správné srdce dobrodruha a dávám přednost řečičkám), ale tady byla fakt skvělá. To je asi jedna z mála věcí kdy v seriálu určitě lepší než v knížce.
    Cersei mi přišla naprosto dokonalá, asi nejlepší ze všech. Ten cop jí hrozně slušel, scéna se Sansou byla super, ale nejvíc mě dostalo jak seděla na trůně a vyprávěla Tommenovi pohádku. To je nejcerseoidní místo kam si mohla sednou. A jak přišel Tywin, to se mi líbilo hrozně moc. Lenu Heady jsem slavnostně přidala k Aně Geislerové a Keiře Knightley, mým nejoblíbenějším herečkám. "Všichni se ti jednoho dne pokloní, ty budeš král." Že by už předvídala Joffovu smrt?
    Tyrionova válečná sekera, no představovala jsem si ji takovou větší a majestátnější. Takovýma sekyrkama sekáme dřevo na skautským táboře.
    Sansin účes se mi výjimečně moc líbil a myslím si, že byla taky úžasná. Scéna Sansa Sandor se mi teda líbila, ale čekala jsem pusu a ona nikde! Že by jim podobné příliš intimní věci začaly vadit?
    Pod sice nevypadá na jedenáct, ale i tak mi přišel strašlivě sympatickej a Lancel jakbysmet.
    Když Davos odlítal z lodi, přišlo mi to trošku jako z Matrixu nebo něčeho podobného :). A asi si dobře nevzpomínám, ale Standa aktivně bojoval?
    No prostě luxusní epizoda. Obávala jsem se, že bitva se natáhne na půl epizody, natáhla se na celou, ale vůbec to nevadilo. Sice jsem nebyla zas tak nadšená jako usmívající a slintající brácha vedle mě, kterej úplně zapomněl na čokoládu, která ležela přímo před náma, ale i tak jsem byla velmi mile překvapena. Jedna z nejlepších epizod, ale tu minulou osmou to asi nepřekoná.
  • V knize Stannis možná aktivně bojoval, ale určitě ne v první linii. Někdo ve své kapitole vzpomínal, že není jako Robert nebo Robb, kteří pojovali po boku svých mužů, a že raději velí záloze, kde má větší přehled o bojišti, stejně jako Tywin.
  • Aha, to je zajímavý, že si pamatuju, že Cersei měla v Maegorově pevnosti bílozlatý šaty (anebo možná taky ne, ruku do ohně bych za to nedala a nechce se mi to hledat) a nepamatuju si, že Stannis bojoval. No, každý jsme nějaký :)
  • Dobrej díl... Bomba byly ty bubny. Ale co mě dost mrzí a dost mě naštvalo (jsem nečtenář zatím) že tam přijel Stanis s tou svoji armádou,flotilou a ještě s tím pirátem a nic.Pochcípala mu tam půlka vojáků a nic nedobyl nevyhrál.Může se zase vrátit. :c Já osobně čekal že to vyhraje. Ale asi zase "ti zlí" vyhráli,i když on asi taky není nějak hodný co? :D Na starky půjdou určitě divocí a chodci,takže lanistři to zase vyhrají... No čekal jsem že to dopadne líp ale není to pohádka že... :)
  • Lee: Právoplatnej král je v háji a všichni chcípaj, aby na trůně moh sedět sadistickej incestní bastard - hned máme všichni hezčí den :D
  • Cože, vy fandíde Stannisovi? Já mám Lannistery a Tyrelly ráda a Stannis mi prostě připomíná pana Skrka z HP. A všichni, kterých jsem se ptala fandili Lannisterům nebo jim to bylo jedno. A když už jsem četla střet po několikáté, stejně jsem se bála, že vyhraje Stannis a celý KL bude rok jíst jenom cibuli.
  • To je další z věcí, které na Písni miluju. Každej to vidí úplně jinak. Já osobně nechápu, jak někdo může fandit Lannisterům, snad Tyrionovi, (i když je otcovrah) ale ten zbytek. Incestní sourozenci, jeden zabiják, druhá pološílená děvka, krutý lord bez známky lidskosti, král tyran vyžívající se v násilí. Co je na nich k fandění?
    Ale jak říkám respektuju tvůj názor, ta kniha se dá vykládat všelijak, a nikdo není bez poskvrny.
  • Lady Sansa napsal(a):

Cože, vy fandíde Stannisovi? Já mám Lannistery a Tyrelly ráda a Stannis mi prostě připomíná pana Skrka z HP. A všichni, kterých jsem se ptala fandili Lannisterům nebo jim to bylo jedno. A když už jsem četla střet po několikáté, stejně jsem se bála, že vyhraje Stannis a celý KL bude rok jíst jenom cibuli.

Fandili bezskrupulóznímu rodu, co uzurpuje trůn a pro město dělá velký exkrement, proti právoplatnýmu králi (ať už je jakej chce)? Moje víra v lidskej rozum zase trochu klesla.
  • Pochopitelně já vím, že jsou to hlavní záporáci (pokud se to tak dá říct), ale nemůžu si pomoct. Já jim nefandím když bojují proti Starkům, ale Stannise hrozně nesnáším a nechápu proč zrovna on musí přežívat tak dlouho.
  • Já pří čtení fandila hlavně Tyrionovi a tajně jsem doufala, že Joffa sestřelí nějaký zbloudilý šíp z hradeb a Cersei si omylem podpálí vlečku :)
  • Anglachel napsal(a):

Arttu d´Charo napsal(a):

To Králové přístaviště se nám nějak scvrkává :)) a z těch válečných veslic jsou jen čluny ??

Ak si všimneš, veslice sú za člnmi, ale pri vyloďovaní vy ich nepoužili asi ani normálne.
    A Kráľovo prístavisko je primalé na polmiliónové mesto, má len jeden kopec namiesto troch a žiaden veľký prístav. Ale čo čakáš s takým rozpočtom? Veď vynechali Riverrun, Storm´s End(pardon, ale mám radšej originálne názvy) a Freyom sa nejako scvrkli sídla aj rodina :D
    ----------

Mesto Kráľovského prístaviska vzniklo na základe Chorvátskeho Dubrovnika....to malo kedysi vraj 180 veľkých lodí
  • Spíš jinak,to jako "ta" slavná bitva o královo přístaviště a o železný trůn Stanise skončilo v tomhle dílů? :D Jinak co já si myslím,tak Tyrionon,Starkové a Dany jsou hodní..Zbytek jsou podle mě mrchy zlý. :D Lanistry nemám rád,jsou to hajzlíci,co tahají za šňůrky,teda jenom asi jejich část.Co se Stanise týče myslel jsem že on bude aspoň trošku hodnej a udělá tam pořádek. Jo a bude někdo hodný a řekne mi jak jdou ty knížky po sobě? Která je první atd? :) Prosím... Pokud to teda tady někde není. :d
  • Spíš jinak,to jako "ta" slavná bitva o královo přístaviště a o železný trůn Stanise skončilo v tomhle dílů? :D Jinak co já si myslím,tak Tyrionon,Starkové a Dany jsou hodní..Zbytek jsou podle mě mrchy zlý. :D Lanistry nemám rád,jsou to hajzlíci,co tahají za šňůrky,teda jenom asi jejich část.Co se Stanise týče myslel jsem že on bude aspoň trošku hodnej a udělá tam pořádek. Jo a bude někdo hodný a řekne mi jak jdou ty knížky po sobě? Která je první atd? :) Prosím... Pokud to teda tady někde není. :d
  • Lady Sansa: proč nesnášíš Stannise? Jako mně taky není bůhvíjak sympatický, ale moc se mi líbí Davos. Proto mě tak strašně štve, že v Hostině se pak asi od půlky baví o tom, že je mrtvý. Už aby vyšel ten Tanes s draky, protože chci vědět, co to jako má sakra být. Přece mi ho nezabijou takhle mimo dohled, to by bylo od Martina hodně krutý
  • Bitva skončila, válka ještě zdaleka ne. I když pro některé je tahle bitva začátkem konce.
    Když vybírám z pěti králů, vedl u mě Renly. Jeho zabitím pro mě Stannis klesl v ceně, ale je to zkrátka právoplatný král. Když poslouchá rady Davose a nejen své Rudé kněžky, je to celkem rozumný člověk, i když velmi tvrdý. Má ale smysl pro spravedlnost a to je pro mě velmi sympatická vlastnost. Stannis určitě na Černovodě ani ve Vichrech neskončil, ten ještě všem ukáže!
  • Lee napsal(a):

Spíš jinak,to jako "ta" slavná bitva o královo přístaviště a o železný trůn Stanise skončilo v tomhle dílů? :D Jinak co já si myslím,tak Tyrionon,Starkové a Dany jsou hodní..Zbytek jsou podle mě mrchy zlý. :D Lanistry nemám rád,jsou to hajzlíci,co tahají za šňůrky,teda jenom asi jejich část.Co se Stanise týče myslel jsem že on bude aspoň trošku hodnej a udělá tam pořádek. Jo a bude někdo hodný a řekne mi jak jdou ty knížky po sobě? Která je první atd? :) Prosím... Pokud to teda tady někde není. :d

Bitva u Černovody skončila, boj o Železný trůn nikolivěk a neskončil ani Stannis. Mimochodem Stannis je IMHO neutrální postava - má svoje zásady a jsou věci, který by na rozdíl od takovýho Tywina nebo Cersei neudělal, ale taky je to pokrytec a nemá žádný lidský teplo. Sympatie ale nic nemění na tom, že je to právoplatný král (Daenerys je leda dědička sesazenýho rodu).

Jak jdou knížky po sobě je na hlavní straně.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 2. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi