moje tajná teorie je, že Jon je potomkem Brandona a Ašary Dayne, kterou si tajně vzal, tzn. právoplatným dědicem Zimohradu, což gauner Ned zatajil, aby Sever připadl jemu, Catelyn a novorozenému Robbovi, takže jsme se v něm všichni mýlili, je to lump a křivák :-)
A až to Jon zjistí, najde si Catelyn a omlátí jí to o hlavu (opatrně, aby jí tu hlavu nedolomil)
Tak to vypadá, že budu konečně muset vystoupit z anonymity a trošku se zastat "burana" a vlčice (byl by to mnohem lepší název pro ten příběh, co vyprávěla Meera Branovi :) )...
Proč to vlastně Meera Branovi vyprávěla? A proč se Reedovic tak divili, že ho Bran nezná? Vim, že všeobecně se má za to, že rytířem Smějícího se stromu byl Howland Reed, ale co když to byla Lyanna? (několik minináznaků v knihách je.) Pak bych i pochopila, proč jí Rhaegar korunoval; pokud to zjistil a chtěl jí nějak vyjádřit svojí úctu (to samozřejmě nevylučuje, že mezi nima i "něco bylo"). Jasně pořád to byla hovadina, ale pro mě v tomhle případě mnohem víc pochopitelná... Třeba to pak Elie i takhle vysvětlil, co my víme. :D Jo, a Elia v tý době pravděpodobně čekala Aegona, ne? V době plenění KP mu není víc než rok, pokud si to dobře pamatuju. A z Danyiny vize víme, že Rhaegar byl s Eliou, potom, co se Aegon narodil ("Drak má tři hlavy")... A v Hostině nebo Tanci taky bylo řečeno, že Elia už další děti mít nemohla. Tohle bylo podle mě tím hlavním impulzem, proč se pak Rhaegar vydal "ukradnout" Lyannu, která mu, ehm, padla do oka v Harrenově.
Tím nechci říct, že je to zcela omluvitelnej čin, ale vidim v tom prostě víc, než jen slepou zamilovanost těch dvou. Ta Rhaegarova posedlost proroctvím taky už trochu zavání duševní chorobou, ale jsem ochotná mu to odpustit, pokud díky tomu máme Jona. :)
Spíš by mě (hodně) zajímalo, jak se Eddard dozvěděl, kde Lyanna je? Kdyby jí hledal a nešel najisto, tak by určitě nedorazil tak brzo po dobytí Bouřlivýho konce...
"Miláčku, pamatuješ, jak nám mistři říkali, že už nebudeme mít další dítě? Co kdybych si ho pořídil někde mimo? Aby už jsme to měli komplet. Drak má přece mít tři hlavy...." :D
patřím k té menší části čtenářů, kteří doufají, že R+L=J neplatí. nechci, aby byl Jon potomek šílených Targů. mojí oblíbenou teorii je Ned a Ašara jako rodiče.
patřím k té menší části čtenářů, kteří doufají, že R+L=J neplatí. nechci, aby byl Jon potomek šílených Targů. ...
Targaryeni nebyli šílení jenom nepochopení ve své genialitě. Kupříkladu takové pití dračího ohně má vynikající antibakteriální účinky, bohužel si nikdo ani nepomyslel, že sláva tohoto rodu je založena právě na symbiotických bakteriích... Ani únos Lyanny nebyl únosem. Sama se nabídla jako kvalifikovaná pracovnice v oboru klinické psychologie (měla bohaté zkušenosti z dlouholeté práce na svých bratrech), že prý pomůže Rhaegarovy a Elie vyřešit plíživou partnerskou krizi. Bohužel byla nucena odjet narychlo a havran (krkavec) s vysvětlením celé situace pošel po cestě. A pak už to šlo jedno za druhým. Kreativní vynálezce v oboru práva útrpného, Aerys, zrovna očekával zásilku dobrovolníků pro své nové metody a když se mu takřka pod okny zjevil pokřikující Brandon, došlo k tragické záměně a on i s otcem zahynul (což by si placený dobrovolník nedovolil). Když to nebohý král zjistil, upadl do takového šoku, že se ošklivě pořezal o tu strašlivě nepohodlnou židli, na které byl nucen dlouhá léta sedět. ... :D
edit: Daenerys to všechno tuší. Proto tak trvá na bezúhonnosti svých drahých zesnulých...
patřím k té menší části čtenářů, kteří doufají, že R+L=J neplatí. nechci, aby byl Jon potomek šílených Targů. ...
Targaryeni nebyli šílení jenom nepochopení ve své genialitě. Kupříkladu takové pití dračího ohně má vynikající antibakteriální účinky, bohužel si nikdo ani nepomyslel, že sláva tohoto rodu je založena právě na symbiotických bakteriích... Ani únos Lyanny nebyl únosem. Sama se nabídla jako kvalifikovaná pracovnice v oboru klinické psychologie (měla bohaté zkušenosti z dlouholeté práce na svých bratrech), že prý pomůže Rhaegarovy a Elie vyřešit plíživou partnerskou krizi. Bohužel byla nucena odjet narychlo a havran (krkavec) s vysvětlením celé situace pošel po cestě. A pak už to šlo jedno za druhým. Kreativní vynálezce v oboru práva útrpného, Aerys, zrovna očekával zásilku dobrovolníků pro své nové metody a když se mu takřka pod okny zjevil pokřikující Brandon, došlo k tragické záměně a on i s otcem zahynul (což by si placený dobrovolník nedovolil). Když to nebohý král zjistil, upadl do takového šoku, že se ošklivě pořezal o tu strašlivě nepohodlnou židli, na které byl nucen dlouhá léta sedět. ... :D
edit: Daenerys to všechno tuší. Proto tak trvá na bezúhonnosti svých drahých zesnulých...
aha, už je mi to jasné :) (ale za svým názorem si stojím :)))
patřím k té menší části čtenářů, kteří doufají, že R+L=J neplatí. nechci, aby byl Jon potomek šílených Targů. mojí oblíbenou teorii je Ned a Ašara jako rodiče.
Já si to též nijak nepřeju, jen mi to vzhledem k okolnostem přijde nejpravděpodobnější. Ostatně mě to napadlo hned při prvním čtení (jaj, to už bude skoro 10 let, co jsem se začetl do prvního dílu), čili dávno předtím, než jsem se začal seznamovat s fandovskými teoriemi. Pokud se najde jiné vysvětlení, vadit mi to rozhodně nebude.
Takové brilantní vysvětlení - učinený Poirot ! (kam se hrabe Marplová) No moje mínění o Rheagarovi drnkálistovi není taky moc lichotivé. A taky mi hlavně nejde dokupy, že si při tom útěku únosu brala to staré zapráčená chrastí z domova, aby ho mohla dojemně trousit v umírací scéně - to je všechno zinscenována na Neda - ale proč a kdo za tím je ? Poirote, je to na Tobě :-D
Jarla: Pokud je chrastím myšlen Rhaegarův věnec, je řešení nasnadě. V průběhu turnaje na Harrenově došlo k prvotnímu jednání o Lyannině pracovním poměru s budoucím královským párem. Zde je jistá symbolika. Rhaegar předává Vlčí lady věnec Lásky (svého manželství s Eliou, které má Lyanna pomoci zachránit) a krásy (narážka na Lyanninu duševní krásu- ochotu a nadšení s kterým se vrhá do řešení problému). Elia, na Dornku klidná povaha, ale i tak by nejspíš projevila jistou nelibost, z čehož lze vyvodit, že o tomto kroku věděla předem a co víc- schvalovala ho. Věnec si Lyanna brala s sebou jako připomínku svého úkolu a proč s ním i zemřela? Starkovské "černé svědomí". Trápily jí výčitky, neboť svůj úkol nesplnila, Rhaegarovi ani Elie nepomohla a kladla si za vinu i samotnou válku se vším, co zní vyplývalo. V krvi zemřela z nějakého triviálního důvodu- stačí třeba tuberkulóza- a Ned jí měl slíbit řádný pohřeb na Zimohradě, i když si ho podle svého mínění za to všechno nezasloužila. :D
Ale stejně mi připadne na levačku, jak Dorňané jsou poisováni jako řejkněme přinejmenším středomořsky přicmoudlí čičmundové....Elia tedy nebyla jiné - jukněmež na jeji neteř Ariannu, že....a takoví se kříží s Targaryeny a vyjdou jim beze zbytku blonďáčci :-D Tady dostává genetika na prdel od soudruha GRRM jako nikdy :-D
Elia tedy nebyla jiné - jukněmež na jeji neteř Ariannu, že....a takoví se kříží s Targaryeny a vyjdou jim beze zbytku blonďáčci :-D Tady dostává genetika na prdel od soudruha GRRM jako nikdy :-D
Vždycky ne, v potulném rytíři jsou někteří členové královské rodiny dornského vzhledu.
Stejně by mě zajímalo, co se stalo Valyrii, odkud Targaryeni pochází. Svět v písni je vlastně postapokalyptický... Valyrie byla nějak speciální, žili tam stříbrovlasí frajírci, co jezdí na dracích, žení se mezi sebou a bůh ví, co se tam ještě dělo. A pak čus bus autobus, doteď tam kouří trosky, zbyla jedna rodina, která asi nebyla právě na místě, když k tomu došlo. A pak už víme jen to, že se Aegon a dvě ségry sebrali a cvičně si dobili jeden světadíl :-)
Dobyli No to že měl někdo hnědé vlasy je dost málo...fakt tu genetiku neošulíš a je to jako mít dvě sklíčka - jedno průhledné - aa blond a druhé tmavé AA - když je dáš přes sebe - prostě dělej co dělej nebude to blond, krom výjimečných případů, ale ne kdekdo ve famíliji :-)
JJ, doslova je tam řečeno, že princ (Dareon myslím) měl hnědé vlasy a oči po dornské princezně, zatímco jeho bratr Aerion a Aegon (Egg) byli stříbrovlasí a fialovoocí...
Stejně by mě zajímalo, co se stalo Valyrii, odkud Targaryeni pochází. Svět v písni je vlastně postapokalyptický... Valyrie byla nějak speciální, žili tam stříbrovlasí frajírci, co jezdí na dracích, žení se mezi sebou a bůh ví, co se tam ještě dělo. A pak čus bus autobus, doteď tam kouří trosky, zbyla jedna rodina, která asi nebyla právě na místě, když k tomu došlo. A pak už víme jen to, že se Aegon a dvě ségry sebrali a cvičně si dobyli jeden světadíl :-)
Řecko skolil Řím a Řím vyhnil zevnitř - korupce, snaha udržet pokupě různé národy v jednom státě, přijetí křesťanství, mocenské boje a olovo z potrubí, které pili, když si vodou ředili víno....ale nevyhynuli - žijí tam dodnes ....
No, vždycky se všechno dá svést na přírodní katastrofy. -Rozsáhlá sopečná činnost nebo ještě líp "supersopka", k tomu dáme třeba tsunami, zastínění slunce sopečným prachem a následné vymírání pozůstatků rostlin (pokud nějaké přežily explozi. Na lidi bych rozhodně nevsázela- vůbec nic nevydrží. :). -Pád většího meteoritu, opět + tsunami a další doprovodné jevy.... -Nebo jim bouchl Černobyl, všichni pomřeli na ozáření a zbyli jen švábi. Ti později vytvoří rozvinutou kulturu, přeplují moře a ovládnou svět.... :D
Ale geneticky si předávájí informaci o schopnosti ovládat draky. Něco na nich je.
Mnohemvíc dostala genetika na prdel v případě Lannisterů. Lord Tywin si vezme sestřenici, spolu splodí tři děti, jedno postižené. Pak si dvě z těch dětí udělají děti a všechny tři jsou zdravé? No way.
Komentáře
A až to Jon zjistí, najde si Catelyn a omlátí jí to o hlavu (opatrně, aby jí tu hlavu nedolomil)
Proč to vlastně Meera Branovi vyprávěla? A proč se Reedovic tak divili, že ho Bran nezná? Vim, že všeobecně se má za to, že rytířem Smějícího se stromu byl Howland Reed, ale co když to byla Lyanna? (několik minináznaků v knihách je.) Pak bych i pochopila, proč jí Rhaegar korunoval; pokud to zjistil a chtěl jí nějak vyjádřit svojí úctu (to samozřejmě nevylučuje, že mezi nima i "něco bylo"). Jasně pořád to byla hovadina, ale pro mě v tomhle případě mnohem víc pochopitelná... Třeba to pak Elie i takhle vysvětlil, co my víme. :D
Jo, a Elia v tý době pravděpodobně čekala Aegona, ne? V době plenění KP mu není víc než rok, pokud si to dobře pamatuju. A z Danyiny vize víme, že Rhaegar byl s Eliou, potom, co se Aegon narodil ("Drak má tři hlavy")... A v Hostině nebo Tanci taky bylo řečeno, že Elia už další děti mít nemohla. Tohle bylo podle mě tím hlavním impulzem, proč se pak Rhaegar vydal "ukradnout" Lyannu, která mu, ehm, padla do oka v Harrenově.
Tím nechci říct, že je to zcela omluvitelnej čin, ale vidim v tom prostě víc, než jen slepou zamilovanost těch dvou. Ta Rhaegarova posedlost proroctvím taky už trochu zavání duševní chorobou, ale jsem ochotná mu to odpustit, pokud díky tomu máme Jona. :)
Spíš by mě (hodně) zajímalo, jak se Eddard dozvěděl, kde Lyanna je? Kdyby jí hledal a nešel najisto, tak by určitě nedorazil tak brzo po dobytí Bouřlivýho konce...
Ani únos Lyanny nebyl únosem. Sama se nabídla jako kvalifikovaná pracovnice v oboru klinické psychologie (měla bohaté zkušenosti z dlouholeté práce na svých bratrech), že prý pomůže Rhaegarovy a Elie vyřešit plíživou partnerskou krizi. Bohužel byla nucena odjet narychlo a havran (krkavec) s vysvětlením celé situace pošel po cestě.
A pak už to šlo jedno za druhým.
Kreativní vynálezce v oboru práva útrpného, Aerys, zrovna očekával zásilku dobrovolníků pro své nové metody a když se mu takřka pod okny zjevil pokřikující Brandon, došlo k tragické záměně a on i s otcem zahynul (což by si placený dobrovolník nedovolil). Když to nebohý král zjistil, upadl do takového šoku, že se ošklivě pořezal o tu strašlivě nepohodlnou židli, na které byl nucen dlouhá léta sedět. ... :D
No moje mínění o Rheagarovi drnkálistovi není taky moc lichotivé. A taky mi hlavně nejde dokupy, že si při tom útěku únosu brala to staré zapráčená chrastí z domova, aby ho mohla dojemně trousit v umírací scéně - to je všechno zinscenována na Neda - ale proč a kdo za tím je ? Poirote, je to na Tobě :-D
V průběhu turnaje na Harrenově došlo k prvotnímu jednání o Lyannině pracovním poměru s budoucím královským párem. Zde je jistá symbolika. Rhaegar předává Vlčí lady věnec Lásky (svého manželství s Eliou, které má Lyanna pomoci zachránit) a krásy (narážka na Lyanninu duševní krásu- ochotu a nadšení s kterým se vrhá do řešení problému). Elia, na Dornku klidná povaha, ale i tak by nejspíš projevila jistou nelibost, z čehož lze vyvodit, že o tomto kroku věděla předem a co víc- schvalovala ho.
Věnec si Lyanna brala s sebou jako připomínku svého úkolu a proč s ním i zemřela? Starkovské "černé svědomí". Trápily jí výčitky, neboť svůj úkol nesplnila, Rhaegarovi ani Elie nepomohla a kladla si za vinu i samotnou válku se vším, co zní vyplývalo.
V krvi zemřela z nějakého triviálního důvodu- stačí třeba tuberkulóza- a Ned jí měl slíbit řádný pohřeb na Zimohradě, i když si ho podle svého mínění za to všechno nezasloužila. :D
Ale stejně mi připadne na levačku, jak Dorňané jsou poisováni jako řejkněme přinejmenším středomořsky přicmoudlí čičmundové....Elia tedy nebyla jiné - jukněmež na jeji neteř Ariannu, že....a takoví se kříží s Targaryeny a vyjdou jim beze zbytku blonďáčci :-D Tady dostává genetika na prdel od soudruha GRRM jako nikdy :-D
No to že měl někdo hnědé vlasy je dost málo...fakt tu genetiku neošulíš a je to jako mít dvě sklíčka - jedno průhledné - aa blond a druhé tmavé AA - když je dáš přes sebe - prostě dělej co dělej nebude to blond, krom výjimečných případů, ale ne kdekdo ve famíliji :-)
Stejně by mě zajímalo, co se stalo Valyrii, odkud Targaryeni pochází. Svět v písni je vlastně postapokalyptický... Valyrie byla nějak speciální, žili tam stříbrovlasí frajírci, co jezdí na dracích, žení se mezi sebou a bůh ví, co se tam ještě dělo. A pak čus bus autobus, doteď tam kouří trosky, zbyla jedna rodina, která asi nebyla právě na místě, když k tomu došlo. A pak už víme jen to, že se Aegon a dvě ségry sebrali a cvičně si dobyli jeden světadíl :-)
Hm, možná mají Targaryeni jinou DNA...
-Rozsáhlá sopečná činnost nebo ještě líp "supersopka", k tomu dáme třeba tsunami, zastínění slunce sopečným prachem a následné vymírání pozůstatků rostlin (pokud nějaké přežily explozi. Na lidi bych rozhodně nevsázela- vůbec nic nevydrží. :).
-Pád většího meteoritu, opět + tsunami a další doprovodné jevy....
-Nebo jim bouchl Černobyl, všichni pomřeli na ozáření a zbyli jen švábi. Ti později vytvoří rozvinutou kulturu, přeplují moře a ovládnou svět.... :D
Mnohemvíc dostala genetika na prdel v případě Lannisterů. Lord Tywin si vezme sestřenici, spolu splodí tři děti, jedno postižené. Pak si dvě z těch dětí udělají děti a všechny tři jsou zdravé? No way.