Dreamer, Thule: Kvasnicové pivo je (většinou) nepasterizované a nefiltrované (spíš to druhé), ale hlavně z něj kvasnicové dělá to, že je do něj dodatečně přidána extra dávka kvasnic, myslím až v průběhu zrání. Jinak pšeničné je něco jiného, na rozdíl od piv jako je Plzeň, Nymburk, Kácov a já nevím co ještě, není vařeno z ječmene, ale právě z pšenice. Tudíš i pšeničná piva můžou být kvasnicová i nemusí.
Ad víno a sír - jo určitě dobrá kombinace. V Belgii jsem zase viděl pivo a okurky, tedy ty jejich sladší piva. Taky moc dobré, ale já jsem spíše pivař, víno si neumím moc vychutnat.
Pivo a okurky, to je teda nářez!!! Ikdyž jsem taky kombinační prasák, tohle by mě asi zabilo... Mimochodem byly to okurky kyselé nebo salátové??? Salátovku (neupravenou) bych ještě pochopila, ale kyseláře, no fuj...
Chmure, já jsem barbar, co má pro sladké víno slabost. (Noblesa pije suché - to je u mne krycí název pro kyselé :-)) ) Ledové se zbytkovým cukrem nad 400 - to je mazec :-) Je to drahé a dvoudecka stojí 500-800 Kč, ale opijete se z ní dva - taková to je síla :-)
Sladká vína moc nemusím, jinak na ochutnávání vína jsou nejlepší akce typu otevřené sklepy atd. co bývají na jižní Moravě, jen si člověk musí dát pozor, aby neskončil hned v prvním sklípku!
Krisa: Jasně, že salátové. Navíc se to tam jí právě třeba s pšeničnými pivy, která jsou sama trochu nakyslá, nebo s různými ovocnými pivy. Ke klasickému hořkému spodně kvašenému pivu, jaké se pije u nás, bych to taky asi nezvlád. :-)))
Olorin: Jo tak salátovky, to je cajk, ty jsou dobré i ke kakau:))). Já se lekla, že klasický zavařený kyselý, brrr - už jen z tý představy mám osypky... Thule: s pivem a rakvičkou se šlehačkou nemám žádný problém. Já jsem děsnej prasák...:). Ale je fakt, že 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou by už byla i na mě velká prasárna...:)
Olorin: Já vím, ale já chtěl zjistit, jestli je tu ještě někdo jiný kdo ho pil. Chtěl jsem zjistit jestli se tohle sváteční pivo dostalo i do vzdálených koutů republiky.
No, já ho pil na Soutoku asi 3km proti proudu Labe od Poděbrad, takže to zas tak vzdálený kout republiky nebyl, ale jinak je seznam hospod, kde se točí, na stránkách svatojanske.cz
Amaroun: Hlavně jestlis k tomu pil ležák, protože to je jediná věc, co rozpustí windaloo :))). A musím říct, že i Listerovo kuře po indicku je ďábelské:)))
To jo. :-D No, já "vařím" samé takové ty pečené/smažené plátky, sem tam nějaký minutkový guláš, štrúdl, vývar, vajíčka na tisíc způsobů, ale omáčkám se vyhýbám jako čert kříži, tedy svíčkovou bych snad ještě zvládl. :-)))
Omáčka je snadná, pokud začneš dobrým základem. Nejprve potřebuješ hovězí vývar, což není problém, protože k omáčkám je většinou hovězí. Dále zeleninový vývar - ten pořídíš snadno - půl litru vody a hromádečka zeleniny - stačí mražené a vaříš, scedíš a máš vývar. A pak smetana nebo tatra kondenzované mlíko a smetana (šlehačková). Prostě čím tučnější tím lepší :-p Toto smícháš 1/4 hovězí, 1/4 zeleninový a 1/2 šlehačka nebo šlehačka s tatramlíkem. To ne já, to Retigová říkala :-D To je neobyčejně chutný základ každé omáčky - pak přidáš, co chceš - svíčková : strouhaná mrkev, petržel a jestli sneseš celer, křenová - strouhaný křen (nebo křenex, ale pikslu), koprová - povařený nebo nakládaný kopr,....chutí máme na vybranou. Do smetany rozmícháš pár lžic polohrubé mouky a zamícháš do varu, aby tam nebyly žmolky. Po vypnutí do toho utopíš rozšlehané vejce. Retigová doporučuje taky 10 dkg jemně strouhaných mandlí do varu a je to vážně vynikající chuť. A samozřejmě už na počátku podle chuti pepř, nové koření a bobkový list a na konci podle chuti citrónová šťava a lžíce cukru - sladkokyselá chuť. Sůl napadla každého :-) Litr lahodné omáčky, kterou nepohrdneš :-)) Nejrychlejší je ten smetanový základ a jeden pokrájený pepřový hermelín - to krásně dochutí a máš sýrovou omáčku za 15 minut :-)
Amaroun: Poslušně hlásím že já, pane óbrlajtnant :) Musel jsem začít kvůli kritickému nedostatku amarounů v tomhle čase a od té doby kuchtím v jednom kuse. Poslední dobou mi nějak zachutnala po japonské a francouzské kuchyni indická, kuřátko tandoori mi jde asi nejlíp.
Určitě není nutný u většiny omáček hovězí vývar (to je hrozná pruda). Pokud chceš např. gulášek (považuji gulášek za omáčku) nebo většinu UHO, stačí hlavně hodně cibule a dobrý maso. Cibule a maso je základem omáček...to říkám já:-)) Omáčky jsou lehčí, než se zdá...Taky jsem z toho měl strach, ale dnes je vařím doma z 50% já:-))
Komentáře
Ad víno a sír - jo určitě dobrá kombinace. V Belgii jsem zase viděl pivo a okurky, tedy ty jejich sladší piva. Taky moc dobré, ale já jsem spíše pivař, víno si neumím moc vychutnat.
to byl pud sebezáchovy :-)
Thule: s pivem a rakvičkou se šlehačkou nemám žádný problém. Já jsem děsnej prasák...:). Ale je fakt, že 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou by už byla i na mě velká prasárna...:)
(pak to bylo přešaltrováno na Jana, aby se staroslovanský zvyk překryl)
Toto smícháš 1/4 hovězí, 1/4 zeleninový a 1/2 šlehačka nebo šlehačka s tatramlíkem. To ne já, to Retigová říkala :-D
To je neobyčejně chutný základ každé omáčky - pak přidáš, co chceš - svíčková : strouhaná mrkev, petržel a jestli sneseš celer, křenová - strouhaný křen (nebo křenex, ale pikslu), koprová - povařený nebo nakládaný kopr,....chutí máme na vybranou. Do smetany rozmícháš pár lžic polohrubé mouky a zamícháš do varu, aby tam nebyly žmolky. Po vypnutí do toho utopíš rozšlehané vejce. Retigová doporučuje taky 10 dkg jemně strouhaných mandlí do varu a je to vážně vynikající chuť. A samozřejmě už na počátku podle chuti pepř, nové koření a bobkový list a na konci podle chuti citrónová šťava a lžíce cukru - sladkokyselá chuť. Sůl napadla každého :-)
Litr lahodné omáčky, kterou nepohrdneš :-))
Nejrychlejší je ten smetanový základ a jeden pokrájený pepřový hermelín - to krásně dochutí a máš sýrovou omáčku za 15 minut :-)