Jídlo a pití

2456714

Komentáře

• Dreamer, Thule: Kvasnicové pivo je (většinou) nepasterizované a nefiltrované (spíš to druhé), ale hlavně z něj kvasnicové dělá to, že je do něj dodatečně přidána extra dávka kvasnic, myslím až v průběhu zrání. Jinak pšeničné je něco jiného, na rozdíl od piv jako je Plzeň, Nymburk, Kácov a já nevím co ještě, není vařeno z ječmene, ale právě z pšenice. Tudíš i pšeničná piva můžou být kvasnicová i nemusí.

Ad víno a sír - jo určitě dobrá kombinace. V Belgii jsem zase viděl pivo a okurky, tedy ty jejich sladší piva. Taky moc dobré, ale já jsem spíše pivař, víno si neumím moc vychutnat.
  • Pivo a okurky, to je teda nářez!!! Ikdyž jsem taky kombinační prasák, tohle by mě asi zabilo... Mimochodem byly to okurky kyselé nebo salátové??? Salátovku (neupravenou) bych ještě pochopila, ale kyseláře, no fuj...
  • Chmure, já jsem barbar, co má pro sladké víno slabost. (Noblesa pije suché - to je u mne krycí název pro kyselé :-)) ) Ledové se zbytkovým cukrem nad 400 - to je mazec :-) Je to drahé a dvoudecka stojí 500-800 Kč, ale opijete se z ní dva - taková to je síla :-)
  • A což takle pivo a rakvička se šlehačkou? Jednu dobu to u nás v ČB docela frčelo :D
  • Tak z ČB jsem odešla před osmi lety :-)) Takže to nepamatuji :-)
  • Sladká vína moc nemusím, jinak na ochutnávání vína jsou nejlepší akce typu otevřené sklepy atd. co bývají na jižní Moravě, jen si člověk musí dát pozor, aby neskončil hned v prvním sklípku!
  • Ha zrádce! :-)) No ona ta doba byla taky z hruba tak před 6-8 lety. Ale asi to bylo rozšířený jen v kruzích "fajnšmekrů" :-))
  • Thule
    to byl pud sebezáchovy :-)
  • Krisa: Jasně, že salátové. Navíc se to tam jí právě třeba s pšeničnými pivy, která jsou sama trochu nakyslá, nebo s různými ovocnými pivy. Ke klasickému hořkému spodně kvašenému pivu, jaké se pije u nás, bych to taky asi nezvlád. :-)))
  • Pivo a kyselé okurky? Pro mne jasná volba. Ale okurky až ráno, na kocovinu. Protože jak dobře známo, kyseliny neutralizují alkoholy. :-)
  • Olorin: Jo tak salátovky, to je cajk, ty jsou dobré i ke kakau:))). Já se lekla, že klasický zavařený kyselý, brrr - už jen z tý představy mám osypky...
    Thule: s pivem a rakvičkou se šlehačkou nemám žádný problém. Já jsem děsnej prasák...:). Ale je fakt, že 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou by už byla i na mě velká prasárna...:)
  • Jo tak salátovky, to je cajk, ty jsou dobré i ke kakau:)))
    :-D
  • Krisa: 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou? Tak po téhle kombinaci bych si mohla rovnou nachystat vlastní rakev!
  • Měl někdo letos na sv. Jana červené pivo?
  • U nás se smaží vaječina na slunovrat - přetrvalý slovanský svátek :-)
    (pak to bylo přešaltrováno na Jana, aby se staroslovanský zvyk překryl)
  • Montezuma3: A o čem asi pak píšu v úvodu diskuse, co? :-)))
  • Olorin: Já vím, ale já chtěl zjistit, jestli je tu ještě někdo jiný kdo ho pil. Chtěl jsem zjistit jestli se tohle sváteční pivo dostalo i do vzdálených koutů republiky.
  • Sváteční pivo tady u Nošovic ? Hehe He hehe :-)
  • No, já ho pil na Soutoku asi 3km proti proudu Labe od Poděbrad, takže to zas tak vzdálený kout republiky nebyl, ale jinak je seznam hospod, kde se točí, na stránkách svatojanske.cz
  • Hele a kdo vše tady vaří ? :-) Nemyslí se špagety, ale něco trošku náročnějšího :-D
  • Já umím windaloo :)))
  • No my ženské většinou nemáme na vybranou :-))
  • No to asi ani nebylo a vás... :-D U vás to nějak předpokládám
    Já umím windaloo :)))
    Super :D Já to měl jen jednou a bez indických placek :-( ale bylo to dobrý
  • Amaroun: Hlavně jestlis k tomu pil ležák, protože to je jediná věc, co rozpustí windaloo :))). A musím říct, že i Listerovo kuře po indicku je ďábelské:)))
  • poslední dva chuťové pohárky :-D
  • To jo. :-D No, já "vařím" samé takové ty pečené/smažené plátky, sem tam nějaký minutkový guláš, štrúdl, vývar, vajíčka na tisíc způsobů, ale omáčkám se vyhýbám jako čert kříži, tedy svíčkovou bych snad ještě zvládl. :-)))
  • Omáčka je snadná, pokud začneš dobrým základem. Nejprve potřebuješ hovězí vývar, což není problém, protože k omáčkám je většinou hovězí. Dále zeleninový vývar - ten pořídíš snadno - půl litru vody a hromádečka zeleniny - stačí mražené a vaříš, scedíš a máš vývar. A pak smetana nebo tatra kondenzované mlíko a smetana (šlehačková). Prostě čím tučnější tím lepší :-p
    Toto smícháš 1/4 hovězí, 1/4 zeleninový a 1/2 šlehačka nebo šlehačka s tatramlíkem. To ne já, to Retigová říkala :-D
    To je neobyčejně chutný základ každé omáčky - pak přidáš, co chceš - svíčková : strouhaná mrkev, petržel a jestli sneseš celer, křenová - strouhaný křen (nebo křenex, ale pikslu), koprová - povařený nebo nakládaný kopr,....chutí máme na vybranou. Do smetany rozmícháš pár lžic polohrubé mouky a zamícháš do varu, aby tam nebyly žmolky. Po vypnutí do toho utopíš rozšlehané vejce. Retigová doporučuje taky 10 dkg jemně strouhaných mandlí do varu a je to vážně vynikající chuť. A samozřejmě už na počátku podle chuti pepř, nové koření a bobkový list a na konci podle chuti citrónová šťava a lžíce cukru - sladkokyselá chuť. Sůl napadla každého :-)
    Litr lahodné omáčky, kterou nepohrdneš :-))
    Nejrychlejší je ten smetanový základ a jeden pokrájený pepřový hermelín - to krásně dochutí a máš sýrovou omáčku za 15 minut :-)
  • Díky, ale teď přes léto to asi nechám spát. Zimní období je podle mě na omáčky vděčnější. :-)
  • Amaroun: Poslušně hlásím že já, pane óbrlajtnant :) Musel jsem začít kvůli kritickému nedostatku amarounů v tomhle čase a od té doby kuchtím v jednom kuse. Poslední dobou mi nějak zachutnala po japonské a francouzské kuchyni indická, kuřátko tandoori mi jde asi nejlíp.
  • Určitě není nutný u většiny omáček hovězí vývar (to je hrozná pruda). Pokud chceš např. gulášek (považuji gulášek za omáčku) nebo většinu UHO, stačí hlavně hodně cibule a dobrý maso. Cibule a maso je základem omáček...to říkám já:-)) Omáčky jsou lehčí, než se zdá...Taky jsem z toho měl strach, ale dnes je vařím doma z 50% já:-))

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi