Ašu vnímám jako jediné pozitivum celého rodu Greyvolů. Brienne také není špatná rozhhodně jí mám radši než nejmenovanou Lannisterskou couru (ehm proč nejmenovat je to Cersei Lannister) a Arya je rozhodně normální. Kdybych si měl (ano vím že to už patří do jiného tématu) vybrat povahu mojí partnerky vždycky bych byl radši kdyby byla spíš jako Arya než jako Sansa.
To, co jsem psala, bylo z pohledu 10-ti letého dítěte,
Nesmíš se tak podceňovat. :-)
Takže klučičí chování holek a holčičí chování kluků v dětství je úplně v pohodě.
V pohodě to přestává být v okamžiku, kdy onu známou dětskou hru, kdy v duchu mávnutím palce někoho likvidujeme ("ty se mi nelíbíš - setnout hlavu!") přeneseme do praxe.
Nevím, jestli je na pudu sebezáchovy něco neženského.
Pud sebezáchovy? O čem to mluvíš? Jí se to zabíjení líbí. Je to její hobby.
Pochopitelně mohla být hodná holčička a nechat se slušně zapíchnout třeba tím panošem
Na jejím místě bys pochopitelně udělala totéž.
Na ten popis se hodí Brienne a taky jí je pořád otloukáno, že je zrůda.
Ne, tyhle dvě nejsou v žádném případě srovnatelné. Brienne má vznešené cíle. Aryiny cíle jsou sprosté a podlé. :-)
btw - jsem tak asi též psychopat
btw kolik už jsi zapíchla lidí?
Tak Aša Greyjoy, to je samostatná kapitola. Možná by se hodilo téma "Ženské postavy v Písni", pokud už někde neexistuje.
To není správně položená otázka. Arya taky zapíchla na Zimohradu 0 lidí. Správně položená otázka by byla, bránila bys svůj život i za cenu, že bys agresora usmrtila?
A další otázka by byla, kdyby ses dostala v deseti letech do prostředí, kde by bylo vraždění a mučení normální a jediní, můžeš na sto procent garantovat, že by tě to duševně nepoškodilo?
Když bys viděla v tramvajce kapsáře, počíhala by sis pak na něho v parku a zamknula ho na tři roky ve svém sklepě, protože to byl recidivista a právě tolik si zasloužil podle současného práva?
kdyby ses dostala v deseti letech do prostředí, kde by bylo vraždění a mučení normální a jediní, můžeš na sto procent garantovat, že by tě to duševně nepoškodilo?
O tom není sporu. Už i Alek přece přiznává, že Arya je regulérní magor. :-)
To není správně položená otázka. Arya taky zapíchla na Zimohradu 0 lidí. Správně položená otázka by byla, bránila bys svůj život i za cenu, že bys agresora usmrtila?
Dobře, tak si zodpovězte tuto "správně položenou otázku". Tak co, zabily byste ho? (A nechci slyšet: "Když já nevím.") Já tvrdím, že drtivá většina žen (a normálních lidí všeobecně) by se jako Arya nezachovala.
Arya ještě cíle nemá - kromě přání smrtí všem lidem, které potkala a páchaly zlo.
Když bys viděla v tramvajce kapsáře, počíhala by sis pak na něho v parku a zamknula ho na tři roky ve svém sklepě, protože to byl recidivista a právě tolik si zasloužil podle současného práva?
To není stejné. I podle našeho zákona má člověk právo odvrátit útok proti svému zdraví i životu. (teoreticky i proti majetku, ale to moc nefunguje). Jinými slovy, zachránit si život, není zločin.
To je ohromný sympaťák. To, jak vyplenil Zimohrad, bylo prostě skvělé. A mám rád i jeho povahové vlastnosti. Vždycky jsem se chtěl k ženám chovat jako on.
Dobře, tak si zodpovězte tuto "správně položenou otázku". Tak co, zabily byste ho? (A nechci slyšet: "Když já nevím.") Já tvrdím, že drtivá většina žen (a normálních lidí všeobecně) by se jako Arya nezachovala.
Ano. Já bych udělala všechno proto, abych se vrátila k manželovi a dítěti a nestydím se za to. Zachránit si život, není zločin. Co bys chtěl ty, aby udělala tvá žena nebo dcera?
Studentka zabila násilníka "rybičkou" Praha - Doslova osudným se stal pro zatím neznámého muže pokus o znásilnění třiadvacetileté studentky, kterou přepadl ve čtvrtek před půlnocí v Praze 4-Chodově. Mladá žena totiž při potyčce zasáhla hrudník útočníka zavíracím nožem. Muž se dal na útěk, ale zanedlouho poblíž místa činu zemřel.
A nebo bychom se měli chovat takhle? K trestu smrti odsoudil včera íránský tribunál sedmnáctiletou dívku, která údajně zabila v sebeobraně. Informoval o tom íránský list Hambastegi. Podle deníku dívka probodla muže, který se ji a její neteř snažil se dvěma společníky zatáhnout do zahrady. Írán ratifikoval konvenci OSN o právech dítěte a tvrdí, že přestal vydávat tresty smrti nezletilým obviněným z kriminálních činů. Výbor OSN pro práva dítěte loni vyzval Írán, aby zastavil popravy nezletilých poté, co byl oběšen sedmnáctiletý chlapec.
To je ohromný sympaťák. To, jak vyplenil Zimohrad, bylo prostě skvělé. A mám rád i jeho povahové vlastnosti. Vždycky jsem se chtěl k ženám chovat jako on.
Být děvkař taky není zločin :-) Přinejmenším nikoho neznásilnil. Zato zavraždit dva malý kluky a jejich mámu čistě proto, že nechci vypadat jako trouba, to zločin je. A pěkně hnusný.
Ano. Já bych udělala všechno proto, abych se vrátila k manželovi a dítěti a nestydím se za to. Zachránit si život, není zločin. Co bys chtěl ty, aby udělala tvá žena nebo dcera?
Tak v případě, že by se jednalo o "pouhého" násilníka a ne hned o vraha, tak by ses vrátila, i když bys ho nezabila. V tom případě by se nejednalo o otázku "buď já nebo on". Měla bys na výběr. Vražda - i když v sebeobraně a v panice - je čin, který se vymyká lidské zkušenosti. Zabitím lidské bytosti (jakkoliv špatné) člověk překračuje určitou hranici: už nic nebude takové, jako dřív. A nejde na to zapomenout. Člověk to nese jako závaží po celý zbytek života. (Dosti poezie). Říct ano je sice odvážné tvrzení, ale i kdybys toho ty byla schopna, považoval bych tě za výjimku. Člověk podle mě vždycky tak nějak doufá, že si tu hrůzu odbyde a přežije to. A nemá nutkání přitom někoho zabíjet. Ale možná se pletu. (Dosti filozofování).
Mno, v hypotetickém případu nastíněném Tynou bych jen uvedl, že zákon počítá s tím, že aby obrana překonala útok, musí být logicky intenzivnější, tzn. zabití v nutné obraně přichází v úvahu podle toho, jaký zájem je ohrožen a jaký způsob útoku probíhá. Jiná věc samozřžejmě je, jak už jsem uvedl dříve, že většina lidí na to nemá (a nejde jen fyzickou sílu) ani když jsou ohrožení na životě a silácký řeči od zelenýho stolu mě vždycky docela pobavěj :)
Greyjoyjové jsou pro mě ten nejhorší rod v knize. jejich postavy uplně nenávidim (když se oběvili kapitoli Viktoriana myslel jsem že to bude lepší ale NENÍ) a Theona nejvíc. Všichni Greyjoyjové si u mě zasloužej vymřít. Můj nejoblébenější rod jsou Mormontové (všichni 4) i když o Maege a té její dceři co jí zabili na rudé svatbě tam toho moc není ale stejně jsou mormontové dobrý
heavy head: aryiny cile jsou sproste a podle? :D co je podlyho a prostyho an tom, ze chce pomstit smrt lidi co mela rada? a ze chce smrt pro lidi co ji ublizovali ? ..
Theon je spravnej badass charakter :) hlavne mam rad jejich rod, valecnici na lodich, hrad u more, atd ..
Theon není zrovna typický Badass, ale po jeho kapitolách v Tanci mi začal připadat..tak trochu sympatičtější. Proti Theonovi a Aše nic nemám, ovšem o Euronovi a Aeronovi se to říct nedá ...
Kromě Aši jsou všichni Greyjoyjové uplně mimo realitu. Theon mi přišel celou dobu v tanci takovej.... nijakej nic moc prostě. V porovnání s Aryou a Branem je Theon uplně hroznej
Everett: Tak s Aryou ho srovnávat nelze, ale na Greyjoye to bylo nadprůměrné, Asha taky překvapila, pozitivně. Vůči Greyjoyům trpím silnou averzí, takže jsem s nimi byla velice mile překvapena.
Tak v případě, že by se jednalo o "pouhého" násilníka a ne hned o vraha, tak by ses vrátila, i když bys ho nezabila. V tom případě by se nejednalo o otázku "buď já nebo on".
Problém je, že v případě znásilnění jaksi nemá násilník na čele napsáno, že chce "jenom" znásilňovat. On obvykle oběti říká, že ji zabije. Já osobně považuji znásilnění za tak hrubý útok na zdraví člověka, že je zcela ospravedlnitelné bránit se všemi dostupnými pristředky.
Ta z článku z příběhu taky byla obyčejná studentka a ne žádná nájemná vražedkyně.
Pochopitelně, pokud by se na tebe vrhl násilník, přiložil ti nůž ke krku a ty bys vyhodnotil, že obrana je pro tebe nepřijatelná a raději se smíříš s následky (znásilnění, zmrzačení, smrt), než to, že bys zabil, je lepší prostě držet a doufat. Já to tak necítím.
Mno, v hypotetickém případu nastíněném Tynou bych jen uvedl, že zákon počítá s tím, že aby obrana překonala útok, musí být logicky intenzivnější, tzn. zabití v nutné obraně přichází v úvahu podle toho, jaký zájem je ohrožen a jaký způsob útoku probíhá.
Příběh není hypotetický. Skutečně se stal v roce 2004 v Praze-Chodově. Dívka nebyla za obranu, která skončila smrtí pachatele, nijak postižena.
Problém je, že v případě znásilnění jaksi nemá násilník na čele napsáno, že chce "jenom" znásilňovat. On obvykle oběti říká, že ji zabije. Já osobně považuji znásilnění za tak hrubý útok na zdraví člověka, že je zcela ospravedlnitelné bránit se všemi dostupnými pristředky.
Práve, ako chceš odlišovať násilníka od vraha? Nehovoriac o tom, že už "len" znásilnenie by mi stačilo na to, aby som sa dotyčného pokúsila zabiť. Ako, nebudem to samozrejme hovoriť s istotou, ako tu už písal tuším Flanker, nikdy nehovor ako by si sa zachovala, ale konkrétne u seba verím, že by som sa pokúsila dotyčného napadnúť a možno aj zabiť, páč vo vyostrených situáciách sa chovám agresívne a skratovo (asi preto, že som tomboy :)). Svojho času ma v noci v parku okradol chlap na bicykli a s revom a odhodlaním zhodiť ho z toho bicykla som za ním bežala asi 500 m, plus som sa ho pokúšala zasiahnuť pomerne veľkým kameňom do hlavy (a nebola to premyslená akcia, fakt sa mi "zatmelo pred očami" a nerozmýšľala som nad tým, že keby došlo k priamej konfrontácii, asi nemám šancu).
Kdyby Arya bojovala pouze o svůj život nebo čest své rodiny, neřeknu ani slovo o její genetické výbavě. Ale jedna událost mě nadzvedla, a to, jak se míchala do cizích záležitostí v případě toho zpěváka z noční hlídky. Darion se jmenoval? Jenom tak někoho odkrouhla, protože to byl zločinec a jeho zločin se trestal smrtí. A tento čin prezentovala svým chlebodárcům očekávajíc odměnu. Když jsem to četla, tak jsem mu to přála, protože se choval jako kretén, ale s odstupem času to vidím tak, že se Arya s ním špinit nemusela. Proto jsem použila přirovnání s kapsářem, protože u nás trest smrti není. V dnešní době by byla nucena mu odnít svobodu, ale vrazit kudlu do zad je jednodušší.
Komentáře
Asha se buď vzhlíží v otci a předcích anebo taky prožila nějaké to trauma. :-)
Tak Aša Greyjoy, to je samostatná kapitola. Možná by se hodilo téma "Ženské postavy v Písni", pokud už někde neexistuje.
A další otázka by byla, kdyby ses dostala v deseti letech do prostředí, kde by bylo vraždění a mučení normální a jediní, můžeš na sto procent garantovat, že by tě to duševně nepoškodilo?
Já tvrdím, že drtivá většina žen (a normálních lidí všeobecně) by se jako Arya nezachovala. Všechny začátky jsou těžké...;-)
Studentka zabila násilníka "rybičkou"
Praha - Doslova osudným se stal pro zatím neznámého muže pokus o znásilnění třiadvacetileté studentky, kterou přepadl ve čtvrtek před půlnocí v Praze 4-Chodově. Mladá žena totiž při potyčce zasáhla hrudník útočníka zavíracím nožem. Muž se dal na útěk, ale zanedlouho poblíž místa činu zemřel.
A nebo bychom se měli chovat takhle?
K trestu smrti odsoudil včera íránský tribunál sedmnáctiletou dívku, která údajně zabila v sebeobraně. Informoval o tom íránský list Hambastegi.
Podle deníku dívka probodla muže, který se ji a její neteř snažil se dvěma společníky zatáhnout do zahrady. Írán ratifikoval konvenci OSN o právech dítěte a tvrdí, že přestal vydávat tresty smrti nezletilým obviněným z kriminálních činů. Výbor OSN pro práva dítěte loni vyzval Írán, aby zastavil popravy nezletilých poté, co byl oběšen sedmnáctiletý chlapec.
Říct ano je sice odvážné tvrzení, ale i kdybys toho ty byla schopna, považoval bych tě za výjimku.
Člověk podle mě vždycky tak nějak doufá, že si tu hrůzu odbyde a přežije to. A nemá nutkání přitom někoho zabíjet. Ale možná se pletu. (Dosti filozofování).
Jiná věc samozřžejmě je, jak už jsem uvedl dříve, že většina lidí na to nemá (a nejde jen fyzickou sílu) ani když jsou ohrožení na životě a silácký řeči od zelenýho stolu mě vždycky docela pobavěj :)
Theon je spravnej badass charakter :) hlavne mam rad jejich rod, valecnici na lodich, hrad u more, atd ..
Proti Theonovi a Aše nic nemám, ovšem o Euronovi a Aeronovi se to říct nedá ...
Ta z článku z příběhu taky byla obyčejná studentka a ne žádná nájemná vražedkyně.
Pochopitelně, pokud by se na tebe vrhl násilník, přiložil ti nůž ke krku a ty bys vyhodnotil, že obrana je pro tebe nepřijatelná a raději se smíříš s následky (znásilnění, zmrzačení, smrt), než to, že bys zabil, je lepší prostě držet a doufat. Já to tak necítím.
Jenom tak někoho odkrouhla, protože to byl zločinec a jeho zločin se trestal smrtí. A tento čin prezentovala svým chlebodárcům očekávajíc odměnu. Když jsem to četla, tak jsem mu to přála, protože se choval jako kretén, ale s odstupem času to vidím tak, že se Arya s ním špinit nemusela.
Proto jsem použila přirovnání s kapsářem, protože u nás trest smrti není. V dnešní době by byla nucena mu odnít svobodu, ale vrazit kudlu do zad je jednodušší.