Dozajista jsem nemyslel epický, jako opak slova lyrický. Ale spíš ve významu velkolepý, strhující, efektní, opíraje se o překlad anglického epic. Toť pro jazykové rýpaly. Je to jen můj názor, jehož objektivnost nejlépe zhodnotí ostatní. (nejlépe ti co viděli, ostatní nejspíš neví o čem přesně mluvím ;-))
Jupíí, divoký oheň je zelený :D Skvělá epizoda, které podle mě hodně prospělo, že se celá odehrávala jen v Králově přístavišti. V ideálním světě by samozřejmě každá kapitola Písně byla zfilmována jako jedna epizoda nekonečného seriálu, ale mě bohatě stačí i HBO verze. Změny mi vůbec nevadili, řetěz mi taky nechyběl a poslední díl bude asi hodně natlakovaný. Jen doufám, že na tomhle díle finančně úplně nevykrváceli a zbyde ještě něco na dům neumírajících.
Tak už se řešilo, co všechno v seriálu uvidíme v Domu neumírajících a IMHO toho zase tolik nebude, protože tam je položených hodně otázek, který ani Martin zatím nezodpověděl. Navíc tvůrci seriálu očividně moc velkou slabost pro nadpřirozeno nemají. Promiňte, jestli jsem se právě zachovala jako kazišuk :)
Nesprávné ano, pochopit se to snad dalo. Přínosnost diskuze, nulová.
Ad Dům neumírajících: Ani si dost dobře nedovedu představit, jak to prakticky natočit. Těžko budou kvůli jednomu záběru vybírat herce pro Rhaegara a další. Myslím si, že se to bude nést v úplně jiné duchu než v knize...
sederik: Řekla bych, že Dany bude po domě pobíhat a hledat draky a pak bude ta závěrečná část. A začínám si myslet, že něco z konce Střetu králů bude možná až na začátku další série, protože to už nestihnou (vypálení Zimohradu, Danyin odjezd z Quarthu - i když by spíš dávalo smysl, že ho opustí ve svojí poslední scéně v sérii). Každopádně si myslím, že devátý díl desítka nepřekoná.
Nevím tedy jak ostatní, co již e09 viděli, ale já po zhlédnutí celé dopoledne chrochtám blahem. GRRM a Marshall se oba fakt vytáhli. Výborné jsou již zmiňované detaily, což v minulých dílech dost chybělo. Mně se například velice líbil příchod vrchního pyromancera (Halyne?) na hradby, jak Tyrionovy podává pochodeň s poťouchlým výrazem "tak už to zapalte". A pak ten kontrast výrazů Sandor/Halyne. Docela mě rozesmála spojitost dvou nesouvisejících dialogů, když Tyrion řekl Sandorovi, že je na špatné straně zdi a on pak řekne Sanse, že pravděpodobně zamíří na sever :-D A dokonce i Loras měl zbroj Renlyho, ale pochybuju, že to diváci nečtenáři pochytili.
baltim: Jediný, na co si můžu stěžovat, je scéna Sansa/Ohař, která byla daleko silnější v knížce, jinak tenhle díl atakuje i můj zatím nejoblíbenější - osmý díl první série. Martin holt dokazuje, že scénáře umí. Toho Lorase jsem si nejvšimla ani já.. roztomilý :)
Říkám si, je škoda, že nenapsal scénář k celé sérii. Asi by v seriálu bylo mnohem méně WTF a drželo se to mnohem více knih, na druhou stranu víme, jaký je Martin lenoch, takže bychom si asi užili spíše čekání....
Renlyho zbroj mi taky udělala radost, i když ty parohy teda mohli být větší, a zbroj výraznější. Souhlasím, že to byl nejlepší díl série, desítka ho nepřekoná, tam jsou taky silné momenty, ale bitva je bitva, alespoň pro mě. V příštím díle jsem zvědavej hlavně jak to dopadne na Pěsti...
Tak už se řešilo, co všechno v seriálu uvidíme v Domu neumírajících a IMHO toho zase tolik nebude, protože tam je položených hodně otázek, který ani Martin zatím nezodpověděl. Navíc tvůrci seriálu očividně moc velkou slabost pro nadpřirozeno nemají. Promiňte, jestli jsem se právě zachovala jako kazišuk :)
Tak s Rhaegarem ani nepočítám, ale nějaké to nadpřirozeno by tam mohli ponechat. Pár otazníků neuškodí, alespoň, co se týká Dany, tři zdrady... atakdále. Těším se na bandu PP sapájících se na matku draků, doufám, že to bude mít tu správnou hororovou atmosféru. A lehký náznak RW by taky nemusel být na škodu.
Myslim, ze proroctva v HoU sa daju vyriesit tak, ze budu vyrieknute. Slova miesto obrazov. Ale predpokladam, ze nechaju iba to najpodstatnejsie o cisle 3. A to sa da odprorokovat vseliako.
Čert vem řetěz, tohle bylo boží! Tímto dílem u mne Ohař stoupl o dalších 30 bodů na stupnici oblíbenosti (jeho strach z ohně, pohled na Bromma po zabití pochodňákia...). Scéna se Sansou mohla být dotažená, ale jinak se mi líbily jejich pohledy. Nevynechali záchranu Tyriona Podem (o kterou jsem se trochu bála) a jsem zvědavá, jak dopadne ten řízenec. Musím se ale přiznatm že v knize mi bylo líto Davosova syna, ale tady jsem se těšila, až ten vopruzák dá pokoj. Jo a moc se mi líbil "blicí sud" na lodi.
Upřímě kdo z nás by od N. Mashalla čekal něco jiného než 10/10 ???
Udělal přesně to co jsem čekal a dokonce jsme se dočkali Stannise v akci (příjemný bonus). je vidět že Marshall je na nižší rozpočty skvělá volba. Za málo peněz hodně krve.
Taky mě to zaujalo... Nechtěl bych u toho sudu sedět, kdyby loď chytila trochu větší vlnu... Nicméně říkal jsem si, kolik vojáků si do něj asi tak chodilo chlapsky odplivnout, aby se naplnil takový barel...
Tato epizoda se opravdu povedla. Dračí oheň byl super, ani jsem nečekal takový efekt :). Škoda, že už se tam nevlezlo pár dalších detailů z knihy (řetěz). I tak skvěle zvládnutá bitva. Jsem svědav co všechno zvládli nacpat do 10 dílu.
Dreamer: Prej lehký náznak RW :D No to nevím, jak by měl vypadat... budeme se tvářit, že ten výjev je jenom takovej pochmurnej symbolismus?
Třeba letmý záběr na vlčího krále po výměně hlav/těl? Ale na to nejspíš vykváknou a zbyde PP, který Dany odříká, co královnu vesmíru čeká a nemine a pak se s chutí zakousne :)
Což o to, bitva je pěkná a zelenej ohníček připomíná, že se díváme na fantasy a ne na Tudorovce, ale pro mě nejlepší v dílu byla Sansa. To její plivnutí jedu na Tyriona (s pokerovou tváří) a jemný pošťouchnutí Joffreyho, aby se pokud možno nechal rozsekat... měla jsem chuť se rozesmát a zatleskat jí. Well played, my lady, well played :D
Moc pěkný díl, jediné mínus je Stanis, nejprve se drží zpátky, potom jako správný Chuck Norris stojí první na zemi, první na hradbách a nakonec zvládne i ústup přes armádu.
Krisa, Baltin - ono neni az taky problem naplnit taky velky sud, s velkym poctom ludi ktory maju morsku chorobu. Sam som to zazil (samozrejme nikto nevracal do suda ale do mora :D), asi pred 10 rokmy som bol na lodi ktora sa pokazila, a po pol hodine vracali skoro vsetci co boli na lodi, okrem posadky a mna s kamaratom :D A nechcite vediet kolko toho z tyh ludi vyjde ked im je zle:D
Já se ptám, v čem ta chyba je. Podle mě v ničem, protože je tím vyjádřen onen mylý dojem "je to podobný, z toho plyne je to stejný." Je na tobě abys odůvodnil, v čem je to chyba.
Naprostý souhlas! Pecka! Pro mě nejlepší díl z celého seriálu. Nikdo nejednal v rozporu se svým knižním já (čím to asi bude :-), možná trochu Šae, ale tam se to dá brát tak, že holt hraje do posledního momentu, ačkoliv nevím, co tam dělá vlny kolem případného znásilnění, když uvážíme, jak opovržlivě mluvila o Lollys... ta by se na prvního trochu slušněji oblečeného násilníka zavěsila a dřív než by se rozkoukat, už by u něj bydlela
Cersei jako Magda Goebbelsová byla výborná. Deště Kastameru jsem si představovala jako válečný pochod a nikoliv baladu, ale k titulkům a velkému Lannisterskému vítěztví se hodila. A Tywin přijíždějící jako deus ex machina zachránit své děti a vnuky byl taky skvělý (uf, tak jsme to přece stihli, nazdar děti, děda je doma).
Jenom bude po téhle epizodě Sansa vypadat jako korunovaná husa, když bude odmítat Tyriona...
Komentáře
Tak neskoro no :)
Je to jen můj názor, jehož objektivnost nejlépe zhodnotí ostatní. (nejlépe ti co viděli, ostatní nejspíš neví o čem přesně mluvím ;-))
Ad Dům neumírajících: Ani si dost dobře nedovedu představit, jak to prakticky natočit. Těžko budou kvůli jednomu záběru vybírat herce pro Rhaegara a další. Myslím si, že se to bude nést v úplně jiné duchu než v knize...
Souhlasím, že to byl nejlepší díl série, desítka ho nepřekoná, tam jsou taky silné momenty, ale bitva je bitva, alespoň pro mě.
V příštím díle jsem zvědavej hlavně jak to dopadne na Pěsti...
Udělal přesně to co jsem čekal a dokonce jsme se dočkali Stannise v akci (příjemný bonus). je vidět že Marshall je na nižší rozpočty skvělá volba. Za málo peněz hodně krve.
jediné mínus je Stanis, nejprve se drží zpátky, potom jako správný Chuck Norris stojí první na zemi, první na hradbách a nakonec zvládne i ústup přes armádu.
Cersei jako Magda Goebbelsová byla výborná. Deště Kastameru jsem si představovala jako válečný pochod a nikoliv baladu, ale k titulkům a velkému Lannisterskému vítěztví se hodila. A Tywin přijíždějící jako deus ex machina zachránit své děti a vnuky byl taky skvělý (uf, tak jsme to přece stihli, nazdar děti, děda je doma).
Jenom bude po téhle epizodě Sansa vypadat jako korunovaná husa, když bude odmítat Tyriona...