S tou královnou to nejspíš bude tak, že byla vychována jako královna .. U těch dělnic to tak nebylo, takže se ten potenciál nevyužil. Ale nikde tam nevidím tu souvislost s přepisováním DNA.
Tady došlo k drobnému nedorozumění. Ty nevíš, kde jsem pracovala (vlastně furt pracuji, díky státe chránící zájmy matek), viď :-))))) Já jsem daleko daleko daleko za limity jakéhokoliv videa na youtube.
ne ne. Včelí Královna má oproti ostatním včelám jiné geny a celkově jinou fyzickou stavbu. Včely dělnice se nepromění v včelu královnu ani kdybys na ní udělal psí oči a hezky poprosil.
Everett Young: To jsem rád, takže to nedokazuje, že se DNA nějak "přepisuje" během života :-) Je mi celkem jedno, jak to u včel probíhá, šlo mi jen o tohle ..
A jak k tomu dojde, že královna má jiné geny? Narodí se z větší buňky nebo co?
"Včelí královna se vyvine z dělničího vajíčka jako každá jiná včela, ale díky výjimečné stravě (mateří kašičce) a díky daleko většímu prostoru buňky, v které se vyvíjí, se u ní vyvinou takové orgány, které jsou potřeba pro její oplození"
Aha, takže je to takhle. Prostě vyroste jinak, protože má lepší výživu :-) Opět - s přepisováním DNA to nijak nesouvisí ..
Everett Young: A máš pravdu, včela, co už je dělnice, se v královnu nepromění, ale kdyby od začátku probíhal její život jinak, tak by to byla královna. S geny to nesouvisí. Ale to odobučuju, nejpodstatnější je pro mě pořád ta problematika přepisování DNA.
Pozor na to, prasezlesa, o přepisování nebyla řeč. Ano, DNA se může i přepsat, ovšem to ne chováním/výchovou, nýbrž působením reverzní trasnkriptázy, například některé retroviry mohou svoji genetickou informaci zapsat do tvojí. Takových pozůstatků máme hodně. Metylace je něco zcela jiného. Nijak to nezmění tvoji genetickou informaci, jen to ovlivní to, zda a jak se bude ten který gen exprimovat. Představ si to tak, že se na kousek té DNA něco nabalí a kvůli tomu už tam nemohou působit všechny ty enzymy nutné k traskripci na mRNA. A důkaz: přečti si třeba Epigenetic regulation of the glucocorticoid receptor in human brain associates with childhood abuse od Patrick O McGowan a spol. Je to jen článek, žádná kniha. Důkaz přímo můj ti asi moc neposkytnu, já zneužívaná nebyla a ani neznám nikoho, kdo byl
esed: Však jsem to "přepisování" dal do uvozovek, ne? Nechtělo se mi to rozepisovat .. Ale ok, někdy si ten článek přečtu. A článek není "jen", pokud se jedná o peer viewed článek, tak to má pro mě mnohem větší váhu než nějaká knížka, do které si každej blázen může napsat, co chce :-)
Jarla: Bavím se o přepisování v kontextu, že něco, co se ti v životě stane, geneticky ovlivní tvoje děti .. Čti diskusi buď celou, nebo vůbec nereaguj.
například do DNA mé dcery se zjevně připsala nějaká kraví informace. jak jinak si vysvětlit, že upřednostňuje mléko designované pro telata, namísto toho mého, zcela stopro navrhnutého pro primáty?
Jarla: Ona tam totiž patří. Esed tvrdila, že Ohařovy děti se budou taky bát ohně, když s ním má Ohař špatné zkušnosti .. Jenomže to není pravda. Proč? Viž Weismannova bariéra ..
Prasezlesa: Ale DNA se opravdu během života přepisuje. Schválně jsem psal E-mail jednomu známému co učí biologii a opravdu to tak je. Tvoje DNA lze, jak přírodně (pomocí virů (DNA) a retrovirů (RNA)) tak uměle, lidským zásahem změnit.
Everett Young: Ale mně nejde o to, jestli se PŘEPISUJE, ale o to, jestli se přepisuje v tom kontextu, že nějakou zkušenost ze života PŘEDÁŠ SVÝM DĚTEM. Omg, znovu - čtěte buď celou diskusi, nebo nereagujte, z jednoho příspěvku vytrženého z kontextu vůbec nepochopíte, o co jde.
Víš ono s tou genetikou je to složitější. Jestli Jarlu chápu dobře, tak se ti snaží vysvětlit, že v některých případech Weismanova bariéra prostě neplatí. Já si to představuji třeba na strachu ze tmy. Má ho každý člověk od mala. To, že pak z něho "vyroste", když si uvědomí, že mu nic nehrozí, neznamená, že se s ním nenarodil. A proč? Protože naši předkové v pravěku moc dobře věděli, že když jim v noci zhasne oheň a rozhostí se tma, tak přijdou ta ošklivá zvířátka, co jim sežerou půlku rodiny. A prostě to v nich zůstalo. A i dnes se děti tmy bojí, ačkoliv se jim nikdy nic nestalo. Ale prostě ví, že tma je špatná. To přece není výchovou. Někteří tomu říkají kolektivní paměť, jiní epigenetika
Že si budou myslet že krást je špatné je blbost. Opravdu podědí část morálky a podobných věcí (jako například empatie, čest a podobné blbosti), ale morálka celkově nelze výchovou moc ovlivnit. Je evidován případ romského chlapce který byl odebrán nepřispůsobivé rodině a dán do "normální" kde byl vychováván k slušnosti. Ač vyrůstal v takovémto prostředí, nakonec se z něj stal zloděj, který obral svojí rodinu o všechno a vrátil se do ghetta.
Jinak ten Rom měl v sobě to kradení proto, že jeho rodiče to v sobě měli už při narození, příroda fluše náhodné kombinace genů, některé se uplatní, některé ne :-)
EY: Tys mi to celý převrátil. Ale vlastně říkáš, to stejné jako já, jen si to neuvědomuješ :). Právěže ten tvůj chlapec má v genech, že krást se může. Jenže ta myšlenka, že se to nemá, se taky někde musela zrodit. Někdy hooodně hooodně dávno, když svět byl ještě mladý a chodili po něm bohové :-D. To, že některé části lidské populace zrovna tuto myšlenku nepodědili, protože jejich předci trestáni nebyli je věc jiná. Jak říkám, s Ohařem jsem to hodně zjednodušila. Však taky ten tvůj kluk za to potrestanej nebyl, jen se ho snažili převychovat :-) A nemyslím si, že milující a starostliví rodiče jsou stejný kalibr, jako když ti tito rodiče/bratr/whoever strčí hlavu do ohně, to už je trochu větší stimul k "nepokradeš", si myslím
Komentáře
Tady došlo k drobnému nedorozumění. Ty nevíš, kde jsem pracovala (vlastně furt pracuji, díky státe chránící zájmy matek), viď :-))))) Já jsem daleko daleko daleko za limity jakéhokoliv videa na youtube.
Je mi celkem jedno, jak to u včel probíhá, šlo mi jen o tohle ..
A jak k tomu dojde, že královna má jiné geny? Narodí se z větší buňky nebo co?
Aha, takže je to takhle. Prostě vyroste jinak, protože má lepší výživu :-)
Opět - s přepisováním DNA to nijak nesouvisí ..
U včel je to celkem prosté....ale ty nepotřebuješ už žádné další studium - ty už všechno víš a líp :-D
Metylace je něco zcela jiného. Nijak to nezmění tvoji genetickou informaci, jen to ovlivní to, zda a jak se bude ten který gen exprimovat. Představ si to tak, že se na kousek té DNA něco nabalí a kvůli tomu už tam nemohou působit všechny ty enzymy nutné k traskripci na mRNA.
A důkaz: přečti si třeba Epigenetic regulation of the glucocorticoid receptor in human brain associates with childhood abuse od Patrick O McGowan a spol. Je to jen článek, žádná kniha. Důkaz přímo můj ti asi moc neposkytnu, já zneužívaná nebyla a ani neznám nikoho, kdo byl
například do DNA mé dcery se zjevně připsala nějaká kraví informace. jak jinak si vysvětlit, že upřednostňuje mléko designované pro telata, namísto toho mého, zcela stopro navrhnutého pro primáty?
kde byl vychováván k slušnosti. Ač vyrůstal v takovémto prostředí, nakonec se z něj stal zloděj, který obral svojí rodinu o všechno a vrátil se do ghetta.
Budu se snažit vysvětlit to tak, aby to pochopil fakt každý:
Někteří lidé se narodili s vrozeným strachem ze tmy. Stejně jako se někdo narodí s hnědými vlasy.
A teď:
Ti, co se narodili s vrozeným strachem ze tmy, přežili, protože se snažili nebýt ve tmě, takže jim moc nehrozila smrt ze strany nočních tvorů.
Ti, kteří se tmy nebáli, byli děsní hrdinové, neznali ten strach, byli sežráni, a nepředali své geny dál.
Proto my v sobě máme geny lidí, co se báli tmy.
Jasné?
A s tím klukem to mohlo být jakkoliv, to vůbec nic nedokazuje.
Jak říkám, s Ohařem jsem to hodně zjednodušila. Však taky ten tvůj kluk za to potrestanej nebyl, jen se ho snažili převychovat :-) A nemyslím si, že milující a starostliví rodiče jsou stejný kalibr, jako když ti tito rodiče/bratr/whoever strčí hlavu do ohně, to už je trochu větší stimul k "nepokradeš", si myslím