Pokud máte zájem pokračovat v debatě "Proč se stát stará o to či ono", popř. "O původu a smyslu zákonů", založte si na to topic, nebo se přesuňte do Kecáliště. Pak možná vyrazím s flankerem po boku do předem ztraceného boje a společně zahyneme pod lavinou argumentů vytržených z kontextu, nepodložených domněnek a všeobecně známých (viděl jsem to v křišťálové kouli/slyšel v rádiu Jerevan) faktů.
To přece funguje vždycky ne?
Ok, uznávám že jsem nedostatečně upřesnil danou vadu. Myslel jsem to stejně jako Kolikokoli. K čemu je zelenině dobré když ho držíte někde na přístrojích přičemž on si ani neuvědomuje že je něco špatně? Co s takovým člověkem? (následující text NENÍ myšlen vážně!) U Star Wars by to možná i pomohlo, princezna Leia opravdu nic extra nepředvedla. Myslím že tady na to někdo dával ten vtip s Jaba Huttem. :D
A kdy si myslíš, že ti to řeknou? Jednoduchý zákrok, který nebolí? To si asi pleteš s miniinterrupcí, která se provádí do 8tt (tedy do 6 týdnů od oplodnění) A tehdy ti fakt nikdo neřekne, jestli bude dítě postižené nebo ne. Velký genetický ultrazvuk se dělá ve 20tt, zároveň s tripple testem. A i když si zaplatíš pojišťovnou nehrazený screening v 15 tt, což tedy vřele doporučuji, tak počítej se mnou - týden trvá, než ti dají výsledky. Ten test ale počítá PRAVDĚPODOBNOST, že je plod postižený. Takže když je pravděpodobnost vysoká, pošlou tě na amiocentézu. na amiocentézu se musíš objednat. Výsledky jsou k dispozici za DVA TÝDNY a lup jsi v 19 tt, takže když si rozmýšlíš eventuální potrat, cítíš, jak se v tobě dítě hýbe, jak kope, reaguje na zvuky, na to, když si položíš ruku na břicho...
To, co píšeš, enní pravda. Kombinovaný screening na přání matky (nehrazen pojišťovnou, odhalí cca 80- 90 procent vývojových vad) se provádí ve 12 týdnu těhotenství. Tedy relativně brzy. Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku.
Prosím, zjistěte si přddem fakta, než něco napíšete.
Co se týká POV, tak mám nejradši Aryu a Jaimeho. Ti dva mě baví hlavně tím, jak nejsou ani pitomě zásadoví a jejich uvažování je pochopitelné, člověk se vcelku snadno vcítí. Těsně následuje Tyrion, i když někdy se to zvrhává v bezuzdné převysvětlovávání politiky, takže s výhradami. Sama, Jona a Davose čtu naopak velmi nerada. Davos je sice sympaťák (na rozdíl od zbylých dvou :)), ale jak už tady padlo, scvrkává se na pouhého zprostředkovatele dění kolem sebe, což mě tolik nebaví.
No to bude přesně ono:-D - do postav jako Davos, Brienne, Eddard, Sam nebo Bran se vcítit dokážu - uvažují z "mého" pohledu normálně a přijatelně. Zatímco uvažování Theona, Daenerys, Catelyn, Jaimieho, Mellisandry - to je pro mne nepřijatelné a podlé, často prospěchářské, krátkozraké a bezohledné. Raději prostá a čestná Brienne plnící povinnosti než Arianne deroucí se o moc a snažící se oblafnout vlastního tatu. Každý jsme holt jiný a oblibujeme si postavy, jejichž myšlení se neprotiví našemu vlastnímu pohledu na svět. Postavám odpouštíme vlastní charakterové nedostatky, protože je vlastně nevidíme a považujeme za "normální". Těžko očekávat, že držím-li se zásady "raději mrtvá než nečestná", tak bych mohla odpustit Theonovi nebo Jaimiemu :-) A stejně naopak - necení-li si člověk Samových nebo Brienniných vlastností, těžko si je může oblíbit.
Martin si holt svou oblibu vystavěl právě na tom, že vytvořil tolik POV - od Oldy Šetrného po padouchy :-)
Flankere - vidím, že jsi tu svedl taky jeden marný osvětový boj. Možná by bylo záhodno dodat, že ve šlechtitelství, kde se imbreeding značně využívá jde více než 99% potomstva do kafiny (kafilérie). To proto, že pro ně není lepší využití.... Byl-li by povolen incest mezi sourozenci, muselo by být automaticky uzákoněno, že veškeré jejich případné potomstvo je určeno výhradně pro kafilerii. Ovšem co citové vazby k dětem...milí sourozenci rodičové by se nám někteří dozajista zbláznili z následného traumatu, že jejich potomek jakkoliv neplánovaný je kafilerně zpracován. Takové páry by hledaly samozřejmě mezery, jak potomka uchránit. Došlo-li by k úniku - je zde ohrožení. Imbreeding je provozován pod přísným neprodyšným dohledem bez skrupulí. Tedy incesty mezi sourozenci by musely být také - jinak nelze dosáhnout dodržení premisy, že všechno potomstvo je určeno do kafiny. A protože žádná antikoncepce není považována za dokonalou. Kolik kastrací se ukázalo nedokonalých.....o tom jsem se přesvědčila na veterině mnohokrát. Není možno povolit ani incest těm, kteří by podstoupili kastraci. A zde už se nám to začíná povážlivě cyklit :-)
Povinná sterilizace u osob s vážnými poruchami by byla fajn, ale opět zde dochází k nejrůznějším individuelním případům, kterých je příliš a proto není takový zákon průchodný, jakkoliv je přínosný. O co efektivnější by bylo třeba člověka s těžkou mozkovou vadou, ale zdravým tělem rozebrat na náhradní orgány. Jenže to je další z bodů, které nejsou eticky průchodné. Rodičům s genetickým zatížením je promlouváno do duše lékařskou komisí, aby se vzdali dalších potomků. Jenže oni tak nikdy neučiní.
Proč je incest nebezpečnější než kombinace dvou lidí s genetickým zatížením ? To je snadné. Pravděpodobnost, že se setkají dva lidé s identickou (nebo značně podobnou) vadou je nesrovnatelně nižší než u blízkých příbuzných, kdy je totožná a stane se dominantní. Proto je incest TAK ŠPATNÝ!
Mimochodem nemám moc rád pojem "zločin bez oběti". Tento termín si vymyslely bílé límečky, když se začalo příliš šetřit krácení daní, podvody se státními dotaceni a jiné podobně bohulibé činnosti. Pokoušeli se do právní teorie v anglosaském světě prosadit logiku, že v takovém příapdě není co stíhat, protože nebyla způsobena újma. Pojmy jako veřejné finance apod. je nechávaly v klidu :)
Eh, vida, k čemu jeden nakonec využije přednášky z kriminologie :)
To, co píšeš, enní pravda. Kombinovaný screening na přání matky (nehrazen pojišťovnou, odhalí cca 80- 90 procent vývojových vad) se provádí ve 12 týdnu těhotenství. Tedy relativně brzy. Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku.
screening neodhali vadu, len ti povie pravdepodobnost, ktora moze byt vysoka, ale nic to nemusi znamenat, preto som screening odmietla amniocentaza predstavuje nizke riziko potratu, pre mna je to stale riziko, takze dakujem, neprosim a neviem, ako v Cechach, ale u nas je vysledok do troch tyzdnov
Manja: Týna to psala dobře, ten placený ultrazvuk (screening) ve 11-13tt se provádí nově. Do nedávna to bylo až v 15 tt s tím, že se čekalo min. týden na výsledky.
Na jednoho Stephena Hawkinga připadá milión postižených (různý stupeň potižení), kteří pro společnost nejsou žádným přínosem, ale těžkou zátěží. Pravděpodobnost, že potomci Hawkinga budou geniální je nízká, zato, že budou obdobně postižení vysoká. Každý rodič jehož varují před tím, že dítě má relativně vysokou pravděpodobnost postižení - třeba 1:50 - je děsně chytrácký a argumentuje nejraději koninou, že jedna paní támhle měla vyšší pravděpodobnost a dítě se narodilo zdravé. Tenhle argument mne vždy rozpálí doběla. A nejen mne, že. Když totiž skutečně dítě postižení nemá, tak mají rodiče plnou hubu svalnatých keců a vyřvávají to do světa. V opačném případě drží hubu, kňourají na nespravedlnost světa (kupodivu ne na vlastní debilitu) a s nataženou dlaní ke státu očekávají materiální zajištění. Takovým nasrat, nasrat a vyliskat. Nic víc si totiž nezaslouží. Rozhodně ne solidaritu zdravých!
To, co píšeš, enní pravda. Kombinovaný screening na přání matky (nehrazen pojišťovnou, odhalí cca 80- 90 procent vývojových vad) se provádí ve 12 týdnu těhotenství. Tedy relativně brzy.
Jak kde, jak kdy. Já na něm byla v 14 týdnu (mohu doložit kopií z těhotenské průkazky). Tento test, jehož výsledky jsou obvykle za týden až tři týdny (u mě 14 dní) počítá PRAVDĚPODOBNOST vady. Neřeknou vám to s jistotou.
Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku.
Výsledky amiocentézy rozhodně NEJSOU v den zákroku. To je naprostý nesmysl. Zrovna teď na ni kamarádka jde. A i když strašně tlačí na čas a pomocí protekce se jí daří dosáhnout lepších podmínek, nedostala se od zjištění blbého výsledku screeningu na méně než skoro měsíc (objednávací lhůta na amiocentézu a výsledky)
Viz internet. Interval od odběru k výsledkům vyšetření plodové vody závisí na době potřebné ke kultivaci. V případě diagnostiky genetických poruch činí obvykle 3 až 4 týdny, u metabolických poruch je podstatně delší 6 až 8 týdnů. Nejčastější chromozomální vady je možné vyšetřit metodou FISH již do týdne od odběru plodové vody. Jedná se o trizomii chromozomu 13 - Patauův syndrom, chromozomu 18 - Edwardsův syndrom, chromozomu 21 - Downův syndrom a chromozomální vady pohlavních chromozomů - Turnerův sy, Klinefelterův sy. Pojišťovny hradí tuto metodu na doporučení genetika při vyšším genetickém riziku nebo je-li pokročilá gravidita nebo u nalezených vrozených vad. Vždy však je doplněna dlouhodobá kultivace - zde je výsledek všech chromozomů (tedy i vzácnějších vad) do 3 až 4 týdnů.
Šmarjápanno, teď jsem se teda rozpálila do běla a z uší mi supí pára (ne, nepošlu fotku :-) Prý "Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku." a ještě mi napíše "Prosím, zjistěte si předem fakta, než něco napíšete." Á, grrr.
Prosím, VY si zjistěte fakta, než něco napíšete. Kamarádka jde na odběr teď a výsledky (základní) bude mít do 14 dnů!
Uff, a ani si na uklidněnou nemůžu udělat kafe, neb mi v obýváku spí dítě a já nemůžu zapnout kávovar :-(
A po všeh těch vyšetřeních na konci pátého měsíce na standardním vyšetření ultrazvukem zjistíte, že dítě má nedovininuté ručičky a nožičky, protože jste v druhém měsíci (kdy se tvoří kostra) zhubli 18 kilo a proto dítě velmi pravděpodobně nebude ani chodit ani sedět, ale zato má nadprůměrně vyvinutý mozek - a pak jste strašně rádi, že vám doktorka doslova vyběhá po známostech různá nutná vyšetření po půlce republiky (protože všude jsou pořadníky na kde co) a dva dny před koncem lhůty můžete na potrat, protože o dva dny později by vám řekli, že už dítě donosit musíte! A ten potrat vám vyvolávají dva dny a jestli to nestihnete do večera, tak máte zničený život vy i to dítě!!!!!!!!§§§§
Jarla: Ale to je teorie, něco co se může stát, viď, to není osobní zkušenost... :-(
Hádej Týno, hádej! A ještě mi v těch příšerných stavech zoufalé bolesti psychické a fyzické dali na pokoj pobožnou babku, co do mně valila bludy, že i když nebude moct ani sedět a chodit, tak může malovat obrázky ústy!!!!!!!! Jo abnormálně inteligentního ležáka, který mne za to bude nenávidět celou šíří svého intelektu - to je to, čeho jsem se děsila nejvíc. Tu připitomělou babku vyklidili z pokoje ještě než mne dovezli z vyšetření, na kterém jsem to doktorovi řekla. Ten doktor nebyl příjemný, moc toho nenamluvil, ale byl to vynikající profík, jeho vyšetření nebyla bolestivá, nikdy žádná slova lítosti nebo útěchy, ale jako osobní zájem byl v chování personálu znát. Když jsem odcházela, tak jsem mu šla říct, že si ho velmi vážím jako lékaře a on chvíli vážně mlčel a pak mi jen podal ruku a řekl, že si váží mého rozumu, který vykáže v takové situaci jedna z tisíce a přeje mi zdravé děti. Inu a mám je.
Každý rodič jehož varují před tím, že dítě má relativně vysokou pravděpodobnost postižení - třeba 1:50 - je děsně chytrácký a argumentuje nejraději koninou, že jedna paní támhle měla vyšší pravděpodobnost a dítě se narodilo zdravé. Tenhle argument mne vždy rozpálí doběla. A nejen mne, že. Když totiž skutečně dítě postižení nemá, tak mají rodiče plnou hubu svalnatých keců a vyřvávají to do světa. V opačném případě drží hubu, kňourají na nespravedlnost světa (kupodivu ne na vlastní debilitu) a s nataženou dlaní ke státu očekávají materiální zajištění. Takovým nasrat, nasrat a vyliskat. Nic víc si totiž nezaslouží. Rozhodně ne solidaritu zdravých!
Takže ty rodiče to mají zabalit, protože mají relativně vysokou pravděpodobnost postižení dítěte? To není debilita, ale prostě touha po vlastním dítěti. Tomu by si snad mohla rozumět. Mně je opravdu z některých z vás smutno.
Šmarjápanno, teď jsem se teda rozpálila do běla a z uší mi supí pára (ne, nepošlu fotku :-) Prý "Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku." a ještě mi napíše "Prosím, zjistěte si předem fakta, než něco napíšete." Á, grrr.
Prosím, VY si zjistěte fakta, než něco napíšete. Kamarádka jde na odběr teď a výsledky (základní) bude mít do 14 dnů!
Dobře, pokusím se to napsat lépe. Existuje metoda Amnio PCR, která slouží ke stanovení nejčastějších aberací chromozomů a díky této metodě jsou v laboratoři výsledky již v den vyšetření plodové vody. Nemusíte se hned rozčilovat. Já jsem chtěla poukázat na to, že testy v těhotenství jsou v dnešní době rychlé. ( Vlastní zkušenost).
Touha po dítěti je sice hezká, ale vyhodnotit správně situaci je věc druhá. Rodiče postiženého díétěte se mají o takové postižené dítě starat, ale nenasekat si tucty dalších. Dále si mají zjistit, jakého ražení ta vada je. A podle toho se zařídit. Většina z nich může mít zdravé děti s jiným partnerem. Ženě nabídnou umělé oplodnění, pokud chtějí zůstat spolu. Nechat narodit dítě, které bude postižené je hrubá nezodpovědnost. Kdo to dítě bude mít rád, až rodiče zemřou ? Pak již nebude mít nikoho, kdo by se o ně postaral.
jarla: To je mi líto :-( Udělala jsi správnou věc.
Nechat narodit dítě, které bude postižené je hrubá nezodpovědnost. Kdo to dítě bude mít rád, až rodiče zemřou ? Pak již nebude mít nikoho, kdo by se o ně postaral.
Viz Robert Arryn, kterému tady všichni kromě mě přejí smrt, aby mrzáček uvolnil cestu k bohatství Sanse. A to je to jen epileptik s lehkou DMO...
Týno - udělala jsem to, co mi velelo svědomí, které by mne jinak sežralo. Pak napřela všechny páky, abych zjistila, že nešlo o vadu dědičnou (kdy jsem se smiřovala s bezdětností) a pak si holt pořídila zdravé děti. Lituji matku Stephena Hawkinga :( Věřím, že ona by mu snížila IQ na polovic, kdyby to mohla vyměnit za jeho zdraví fyzické.
Standardně především nikomu neřeknou jaké jsou možnosti. V případě prvorodičeky, kdy nebyly dříve detekovány problémy s těhotenstvím se dělá jen pár povinných vyšetření.
Jarla: Každopádně můj původní post směřoval k tomu, že potrat postiženého plodu není souměřitelný s tím, když mladá děva zjistí, že to nedostala a jde na miniinterrupci.
edit: A že je to v 90% správné rozhodnut, ale nelze ho odbýt větou "no tak si to nechá vzít, a co?"
Touha po dítěti je sice hezká, ale vyhodnotit správně situaci je věc druhá.
Vždyť je to úplná blbost, co píšeš. Jestli člověk vyhodnotil správně danou situaci ukáže až to, jestli se narodí nemocné nebo zdravé dítě. 10% pravděpodobnost na postižené dítě je z pohledu zdravotnictví strašně vysoká, ale myslím si, že to pořád za to stojí zkusit a stojí to za to zkusit i při vyšší pravděpodobnosti. Je to samozřejmě asi úhel pohledu.
V opačném případě drží hubu, kňourají na nespravedlnost světa (kupodivu ne na vlastní debilitu) a s nataženou dlaní ke státu očekávají materiální zajištění. Takovým nasrat, nasrat a vyliskat. Nic víc si totiž nezaslouží. Rozhodně ne solidaritu zdravých!
Já myslím, že si solidaritu zdravých zaslouží.
A podle toho se zařídit. Většina z nich může mít zdravé děti s jiným partnerem.
Jasně. Není nic lehčího než opustit partnera se kterým mám vysokou pravděpodobnost na postižené dítě a najít se nového "lepšího".
S tím souhlasím. Antikoncepce by měla být cenově dostupnější a mnohem rozšířenější. A samozřejmě vybrat tu vhodnější a ne tu, co má věští reklamu. Miniinterupce je řešení pro ty případy, kdy antikoncepce selže - což je naneštěstí poměrně běžné. Pořídit si dítě je velká zodpovědnost a člověk by si to měl dobře rozmyslet, jestli dítě uživí, jestli pro ně má vlastně prostor a tím nemyslím jen volný pokoj v bytě - i když i ten je nutný (myslím životní prostor, protože někde musí spát, mít oblečení, hračky, věci do školy,....) ale taky prostor v životě. Například jak to má se zaměstnáním, partnerskými vztahy a podobně. Dítěti je třeba se věnovat a ne místo mateřské jít do práce ve dvou letech dítěte, kdy objevuje svět a nejvíce mámu potřebuje, ale ta holt musí jít vydělávat, aby měli co do huby. Rozhodně je lepší potrat než se zabýčit, že dítě mít bude a pak bydlí v dětském pokoji u rodičů a vybírá již z omezeného počtu partnerů, kteří ji budou mít rádi i s tím dítětem a ne jako Catelyn, že....
Chmure - pohlédni do statistik, kolik manželství s postiženým dítětem přežije víc jak 5 let. Evoluce nás naprogramovala tak, že po čase partnera opouštříme a zkoušíme štěstí jinde :( Respektive - toto udělají chlapi. Netřeba se ohánět těmi pár procenty, co spolu zůstanou. Statistiky hovoří jasně a tam je víc než 90% rozvodovost. Jakkoliv se to zdá v prvním okamžiku bezcitné, tak se to časem vyvrbí takto. Proto lékaři radí - počkejte pár let než to zkusíte znova (a nedodávají taktně - jestli vám to manželství vydrží, páč statistika je proti).
A ne, solidaritu si nezaslouží. Kamenolom si zaslouží!
Jarla: konečně někdo, kdo tu také dokáže myslet pragmaticky. Místo jednoho (pro mě asi jen mentálně) postiženého dítěte, můžu mít později třeba tři zdravé. A ty zdravé by se nenarodily, kdyby byl na světě ten ležák. Nevím, asi bych si nechala u sebe i případného otce, udělat nějaké testy na dědičné choroby (nebo zjistit, co předkové atd.) Hawkinga nepovažuju za úplně super příklad. Byl zcela zdravý a nemoc se mu začala rozvíjet až ve 20 letech. A přesně, jak říkáš - rodič se o to dítě možná bude starat, ale co až už nebude moci? A zmařených je hned několik životů - život matky, otce (pokud zůstane - což se zas tak často nestává), případných sourozenců a i toho ležáka, co ani nechápe bolest (tj. - brečí, když ho štípnete špendlíkem, ale když mu ukážete špendlík, tak nechápe, že to je ta věc, kterou bolest způsobila a klidně se nechá štípnout znovu). Je prostě třeba zůstat při smyslech, když se něco takového děje a vyhodnotit s chladnou hlavou celou situaci i budoucnost. Když se někdo nechá unést momentální situací a nechá se ovládnout hormony, tak holt často později lituje a ještě je na sebe nasranej, že toho lituje, jako by byl nejhorší rodič na světě. Tyna: když mladá děva čeká to dítě s bráchou, tak je miniinterupce na místě. Pokud s ním chce opravdu děti mít, tak je tu adopce, umělé oplodnění nebo kamarádi.
ok. Ať se každý řídí čím chce. Klidně statistikou.
Evoluce nás naprogramovala tak, že po čase partnera opouštříme a zkoušíme štěstí jinde
Evoluce nás naprogramovala k mnoha věcem a proto mnozí nekoukají na statistiky, finanční zabezpečení a velikost bytu.
Rozhodně je lepší potrat než se zabýčit, že dítě mít bude a pak bydlí v dětském pokoji u rodičů a vybírá již z omezeného počtu partnerů, kteří ji budou mít rádi i s tím dítětem
Opravdu? Jsi si jistá? Ptala ses všech těch lidí, kteří takhle dopadli, jestli by radši, když by mohli vrátit čas, nešli na potrat nebo podle sebe vytváříš normy pro ostatní?
Komentáře
Ok, uznávám že jsem nedostatečně upřesnil danou vadu. Myslel jsem to stejně jako Kolikokoli. K čemu je zelenině dobré když ho držíte někde na přístrojích přičemž on si ani neuvědomuje že je něco špatně? Co s takovým člověkem? (následující text NENÍ myšlen vážně!) U Star Wars by to možná i pomohlo, princezna Leia opravdu nic extra nepředvedla. Myslím že tady na to někdo dával ten vtip s Jaba Huttem. :D
A kdy si myslíš, že ti to řeknou? Jednoduchý zákrok, který nebolí? To si asi pleteš s miniinterrupcí, která se provádí do 8tt (tedy do 6 týdnů od oplodnění) A tehdy ti fakt nikdo neřekne, jestli bude dítě postižené nebo ne. Velký genetický ultrazvuk se dělá ve 20tt, zároveň s tripple testem. A i když si zaplatíš pojišťovnou nehrazený screening v 15 tt, což tedy vřele doporučuji, tak počítej se mnou - týden trvá, než ti dají výsledky. Ten test ale počítá PRAVDĚPODOBNOST, že je plod postižený. Takže když je pravděpodobnost vysoká, pošlou tě na amiocentézu. na amiocentézu se musíš objednat. Výsledky jsou k dispozici za DVA TÝDNY a lup jsi v 19 tt, takže když si rozmýšlíš eventuální potrat, cítíš, jak se v tobě dítě hýbe, jak kope, reaguje na zvuky, na to, když si položíš ruku na břicho...
To, co píšeš, enní pravda. Kombinovaný screening na přání matky (nehrazen pojišťovnou, odhalí cca 80- 90 procent vývojových vad) se provádí ve 12 týdnu těhotenství. Tedy relativně brzy.
Amniocentéza- dostupné výsledky jsou již v den zákroku.
Každý jsme holt jiný a oblibujeme si postavy, jejichž myšlení se neprotiví našemu vlastnímu pohledu na svět. Postavám odpouštíme vlastní charakterové nedostatky, protože je vlastně nevidíme a považujeme za "normální". Těžko očekávat, že držím-li se zásady "raději mrtvá než nečestná", tak bych mohla odpustit Theonovi nebo Jaimiemu :-) A stejně naopak - necení-li si člověk Samových nebo Brienniných vlastností, těžko si je může oblíbit.
Martin si holt svou oblibu vystavěl právě na tom, že vytvořil tolik POV - od Oldy Šetrného po padouchy :-)
Možná by bylo záhodno dodat, že ve šlechtitelství, kde se imbreeding značně využívá jde více než 99% potomstva do kafiny (kafilérie). To proto, že pro ně není lepší využití....
Byl-li by povolen incest mezi sourozenci, muselo by být automaticky uzákoněno, že veškeré jejich případné potomstvo je určeno výhradně pro kafilerii. Ovšem co citové vazby k dětem...milí sourozenci rodičové by se nám někteří dozajista zbláznili z následného traumatu, že jejich potomek jakkoliv neplánovaný je kafilerně zpracován. Takové páry by hledaly samozřejmě mezery, jak potomka uchránit. Došlo-li by k úniku - je zde ohrožení. Imbreeding je provozován pod přísným neprodyšným dohledem bez skrupulí. Tedy incesty mezi sourozenci by musely být také - jinak nelze dosáhnout dodržení premisy, že všechno potomstvo je určeno do kafiny. A protože žádná antikoncepce není považována za dokonalou. Kolik kastrací se ukázalo nedokonalých.....o tom jsem se přesvědčila na veterině mnohokrát. Není možno povolit ani incest těm, kteří by podstoupili kastraci. A zde už se nám to začíná povážlivě cyklit :-)
Povinná sterilizace u osob s vážnými poruchami by byla fajn, ale opět zde dochází k nejrůznějším individuelním případům, kterých je příliš a proto není takový zákon průchodný, jakkoliv je přínosný. O co efektivnější by bylo třeba člověka s těžkou mozkovou vadou, ale zdravým tělem rozebrat na náhradní orgány. Jenže to je další z bodů, které nejsou eticky průchodné. Rodičům s genetickým zatížením je promlouváno do duše lékařskou komisí, aby se vzdali dalších potomků. Jenže oni tak nikdy neučiní.
Proč je incest nebezpečnější než kombinace dvou lidí s genetickým zatížením ?
To je snadné. Pravděpodobnost, že se setkají dva lidé s identickou (nebo značně podobnou) vadou je nesrovnatelně nižší než u blízkých příbuzných, kdy je totožná a stane se dominantní.
Proto je incest TAK ŠPATNÝ!
Eh, vida, k čemu jeden nakonec využije přednášky z kriminologie :)
amniocentaza predstavuje nizke riziko potratu, pre mna je to stale riziko, takze dakujem, neprosim
a neviem, ako v Cechach, ale u nas je vysledok do troch tyzdnov
Každý rodič jehož varují před tím, že dítě má relativně vysokou pravděpodobnost postižení - třeba 1:50 - je děsně chytrácký a argumentuje nejraději koninou, že jedna paní támhle měla vyšší pravděpodobnost a dítě se narodilo zdravé. Tenhle argument mne vždy rozpálí doběla. A nejen mne, že. Když totiž skutečně dítě postižení nemá, tak mají rodiče plnou hubu svalnatých keců a vyřvávají to do světa. V opačném případě drží hubu, kňourají na nespravedlnost světa (kupodivu ne na vlastní debilitu) a s nataženou dlaní ke státu očekávají materiální zajištění. Takovým nasrat, nasrat a vyliskat. Nic víc si totiž nezaslouží. Rozhodně ne solidaritu zdravých!
Výsledky amiocentézy rozhodně NEJSOU v den zákroku. To je naprostý nesmysl. Zrovna teď na ni kamarádka jde. A i když strašně tlačí na čas a pomocí protekce se jí daří dosáhnout lepších podmínek, nedostala se od zjištění blbého výsledku screeningu na méně než skoro měsíc (objednávací lhůta na amiocentézu a výsledky)
Viz internet. Interval od odběru k výsledkům vyšetření plodové vody závisí na době potřebné ke kultivaci. V případě diagnostiky genetických poruch činí obvykle 3 až 4 týdny, u metabolických poruch je podstatně delší 6 až 8 týdnů. Nejčastější chromozomální vady je možné vyšetřit metodou FISH již do týdne od odběru plodové vody. Jedná se o trizomii chromozomu 13 - Patauův syndrom, chromozomu 18 - Edwardsův syndrom, chromozomu 21 - Downův syndrom a chromozomální vady pohlavních chromozomů - Turnerův sy, Klinefelterův sy. Pojišťovny hradí tuto metodu na doporučení genetika při vyšším genetickém riziku nebo je-li pokročilá gravidita nebo u nalezených vrozených vad. Vždy však je doplněna dlouhodobá kultivace - zde je výsledek všech chromozomů (tedy i vzácnějších vad) do 3 až 4 týdnů.
Uff, a ani si na uklidněnou nemůžu udělat kafe, neb mi v obýváku spí dítě a já nemůžu zapnout kávovar :-(
A ještě mi v těch příšerných stavech zoufalé bolesti psychické a fyzické dali na pokoj pobožnou babku, co do mně valila bludy, že i když nebude moct ani sedět a chodit, tak může malovat obrázky ústy!!!!!!!!
Jo abnormálně inteligentního ležáka, který mne za to bude nenávidět celou šíří svého intelektu - to je to, čeho jsem se děsila nejvíc.
Tu připitomělou babku vyklidili z pokoje ještě než mne dovezli z vyšetření, na kterém jsem to doktorovi řekla. Ten doktor nebyl příjemný, moc toho nenamluvil, ale byl to vynikající profík, jeho vyšetření nebyla bolestivá, nikdy žádná slova lítosti nebo útěchy, ale jako osobní zájem byl v chování personálu znát. Když jsem odcházela, tak jsem mu šla říct, že si ho velmi vážím jako lékaře a on chvíli vážně mlčel a pak mi jen podal ruku a řekl, že si váží mého rozumu, který vykáže v takové situaci jedna z tisíce a přeje mi zdravé děti.
Inu a mám je.
Tomu by si snad mohla rozumět.Mně je opravdu z některých z vás smutno.
Psáno před tvým posledním příspěvkem.
Dále si mají zjistit, jakého ražení ta vada je. A podle toho se zařídit. Většina z nich může mít zdravé děti s jiným partnerem. Ženě nabídnou umělé oplodnění, pokud chtějí zůstat spolu.
Nechat narodit dítě, které bude postižené je hrubá nezodpovědnost. Kdo to dítě bude mít rád, až rodiče zemřou ? Pak již nebude mít nikoho, kdo by se o ně postaral.
Lituji matku Stephena Hawkinga :( Věřím, že ona by mu snížila IQ na polovic, kdyby to mohla vyměnit za jeho zdraví fyzické.
edit: A že je to v 90% správné rozhodnut, ale nelze ho odbýt větou "no tak si to nechá vzít, a co?"
Pořídit si dítě je velká zodpovědnost a člověk by si to měl dobře rozmyslet, jestli dítě uživí, jestli pro ně má vlastně prostor a tím nemyslím jen volný pokoj v bytě - i když i ten je nutný (myslím životní prostor, protože někde musí spát, mít oblečení, hračky, věci do školy,....) ale taky prostor v životě. Například jak to má se zaměstnáním, partnerskými vztahy a podobně. Dítěti je třeba se věnovat a ne místo mateřské jít do práce ve dvou letech dítěte, kdy objevuje svět a nejvíce mámu potřebuje, ale ta holt musí jít vydělávat, aby měli co do huby.
Rozhodně je lepší potrat než se zabýčit, že dítě mít bude a pak bydlí v dětském pokoji u rodičů a vybírá již z omezeného počtu partnerů, kteří ji budou mít rádi i s tím dítětem a ne jako Catelyn, že....
Jakkoliv se to zdá v prvním okamžiku bezcitné, tak se to časem vyvrbí takto. Proto lékaři radí - počkejte pár let než to zkusíte znova (a nedodávají taktně - jestli vám to manželství vydrží, páč statistika je proti).
Hawkinga nepovažuju za úplně super příklad. Byl zcela zdravý a nemoc se mu začala rozvíjet až ve 20 letech.
A přesně, jak říkáš - rodič se o to dítě možná bude starat, ale co až už nebude moci? A zmařených je hned několik životů - život matky, otce (pokud zůstane - což se zas tak často nestává), případných sourozenců a i toho ležáka, co ani nechápe bolest (tj. - brečí, když ho štípnete špendlíkem, ale když mu ukážete špendlík, tak nechápe, že to je ta věc, kterou bolest způsobila a klidně se nechá štípnout znovu).
Je prostě třeba zůstat při smyslech, když se něco takového děje a vyhodnotit s chladnou hlavou celou situaci i budoucnost. Když se někdo nechá unést momentální situací a nechá se ovládnout hormony, tak holt často později lituje a ještě je na sebe nasranej, že toho lituje, jako by byl nejhorší rodič na světě.
Tyna: když mladá děva čeká to dítě s bráchou, tak je miniinterupce na místě. Pokud s ním chce opravdu děti mít, tak je tu adopce, umělé oplodnění nebo kamarádi.
Kolikokoli: Omlouvám se ještě ty, málem jsem na Tebe zapomněl ;)