Skutečná svtba z lásky na nejvyšší úrovni je vlastně jen princ Doran a lady Mellario, kdy se vztah zemřel na standartní poločas rozpadu a odcizení (oba zúčastnění přežili). Děti mají tři. Ovšem Dorne je v mnoha ohledech jiné nž zbytek Západozemí.
Nojo nojo, to byl jen takový vtip. :-) Ale abych pravdu řekl, už jsem zapomněl jak to bylo s Mancem a Dallou. Už vím které kapitoly si musím přečíst znovu :-)
Tak oni by se tam nějaké ty šťastné a obdařené párečky našli. Jenže Martin o nich nepíše protože by to byla nuda a nikoho takový šťastný rodinky vlastně nezajímají.
U Lyanny a Rhaegara se mi láska pořád nechce zdát, resp. ne že by se Lyanně nemohl líbit, ale že by s ním utekla přes to co to může způsobit? To by ke Starkům moc nešlo. Krom toho - utíká od Roberta, protože by se nedržel jedné postele - s ženatým? To přece nedává smysl.
protože by se nedržel jedné postele - s ženatým? To přece nedává smysl.
Nedává, to je snad ještě větší blbost, než ponižujícím způsobem zavrhnout dceru lorda, který mi ve válečném stavu slíbil armádu, co nutně potřebuji, a oženit se s chudou bezvýznamnou holčinou, kterou znám pár dní... :-)
Láska nedává smysl. Láska se prostě stane. Někdy stačí, aby člověk nebyl šťastný s někým jiným. Jako Lyanna s Robertem. Jako Rhaegar s Eliou. Někdy se zoufalé duše zkrátka najdou.
Jenže Martin o nich nepíše protože by to byla nuda a nikoho takový šťastný rodinky vlastně nezajímají.
JJ, třeba Tywin přeci velmi milovaL Joannu, ona mu dala překrásné děti - chlapce a dívku... Co že se to s ní stalo? Jo, už vím, brutálně zemřela při porodu postiženého děcka... :-) (ostatně Tyrion v tom byl zaručeně nevinně, pokud někdo donosí a porodí dvojčata, nějaký liliput ho nemůže rozházet, naopak taKOvá vcestná placenta, to je věc jiná a poměrně častá)
Nedává, to je snad ještě větší blbost, než ponižujícím způsobem zavrhnout dceru lorda, který mi ve válečném stavu slíbil armádu, co nutně potřebuji, a oženit se s chudou bezvýznamnou holčinou, kterou znám pár dní... :-)
Ano, jak říkáš, je to "ještě větší blbost" :)
Ovšem za Robbem a Jeyne stál Tywin, Jeynina matka a hlavně Robbovo pojetí cti. Naopak co (možná) udělala Lyanna, není čestné ani z jednoho pohledu.
Ano, jak říkáš, je to "ještě větší blbost" :)
Takže za prvé - od kdy dělá nějakej Stark moudrý rozhodnutí? A za druhé budu citovat Jaimeho: "Co za věci to dělám pro lásku." Takže nakonec to dává dokonalej smysl :D Ovšem za Robbem a Jeyne stál Tywin, Jeynina matka a hlavně Robbovo pojetí cti. Naopak co (možná) udělala Lyanna, není čestné ani z jednoho pohledu.
Ćestné? Robb především porušil slib o zasnoubení, což bylo velmi velmi nečestné.
Následky byly v obou případech velmi podobné.
Jako poznamenal Kevan - upřednostnil čest té dívky před svou vlastní.
Do hlavy jsme mu nidky neviděli a to, co říkal Cat, mi znělo hlavně jako obhajoba. Především nebyl ten typ, co by se pragmaticky vykašlal na holku, kterou má rád.
Ćestné? Robb především porušil slib o zasnoubení, což bylo velmi velmi nečestné.
Řekl jsem co on za čestné považoval, tedy nepoškodit čest dámy. Vybral zlo, které bylo z jeho pohledu menší. Ovšem je třeba si uvědomit, že on nebyl zasnouben se žádnou konkrétní Freykou, nešlo tedy o zasnoubení ve smyslu pevného slibu osobě (to by byl mnohem těžší zločin porušit), ale o smlouvu mezi rody. Což jsou takové "manifestační sliby", jak vyřkne Bernard v Jistě pane ministře.
Ano, co udělal, byla politická sebevražda a já neříkám, že to z politického hlediska obhajuju. Pouze říkám, že minimálně z pohledu cti "sveden騞eny" (i když sveden byl spíš on) to lze označit za akt cti. navíc to soudíme z hlediska znalosti následků, ale byť Freyové ctí nikdy nevynikali, to, že by porušili právo hosta nemohl očekávat vůbec nikdo (kromě Tywina samozřejmě), cožř jim dávají ostatně sežrat teď vlastně úplně všichni. Při jejich způsobech šlo spíš očekávat, že z dané situace budou chtít vytřískat i víc, než by získali jedním sňatkem. Naopak, pokud sáhli ke kroku ke kterému sáhli, lze očekávat, že by stejně zradili dřív nebo později, jakmile by se situace seveřanů dále zhoršovala.
Oproti tomu v aktu, který je často přičítán Lyanně, není chráněna čest vůbec nikoho, naopak oba aktéři by učinili věc, kterou nelze obhájit žádným způsobem.
Oproti tomu v aktu, který je často přičítán Lyanně, není chráněna čest vůbec nikoho, naopak oba aktéři by učinili věc, kterou nelze obhájit žádným způsobem.
To proto, že lyanna není chlap :-) Být to obráceně, mohla by se vyspat s princem a pak si ho vzít, aby ochránila jeho čest (kdyby nebyl ženatý). Samotný Rheagara vyjádřil své preference na turnaji dostatečně pregnantně, buran jeden.
Jo, tak tu si určitě získaj přes bartoloměnjskou noc. :)
Ta rodina se o ni připravila už dřív, když předstírali, že přijali Robbovu omluvu. Nicméně on je fakt urazil jako první. Mohli ho buď odmítnout, nebo odpustit. Nikoliv to, co udělali.
To co udělal udělá jedině blb. To si nedovolil ani Jindřich VIII.
jj, Rhaegar byl na takovýho brnkálistu na loutnu strašnej balvan, takhle se chováme k ženě, která mu porodila dvě děti? Vidlák...
Jo, tak tu si určitě získaj přes bartoloměnjskou noc. :)
Samotný Rheagara vyjádřil své preference na turnaji dostatečně pregnantně
To co udělal udělá jedině blb. To si nedovolil ani Jindřich VIII.
Tak oni se všechny postavy občas chovaj jako idioti, tak pro ne Rheagar?
Já si pořád hýčkám představu, že Walder Frey uspořádá ve Dvojčatech hromadnou svatbu svých dcer, na kterou přijde za služku převlečená Arya, která založí požár, uteče, zamkne za sebou hradní bránu a klíč hodí do potoka :D
svoa00: Ať jsou Freyové jaký jsou, krevní mstu moc nepreferuju. Přecejen pár čestnejch se našlo i mezi nima a nejsem ten, kdo by ved válku s ženama a dětma.
svoa00: Ať jsou Freyové jaký jsou, krevní mstu moc nepreferuju. Přecejen pár čestnejch se našlo i mezi nima a nejsem ten, kdo by ved válku s ženama a dětma.
Odkdy ale Martina zajímalo dobro žen a dětí? Je mi jasný, že nakonec to schytá i Roslin.
svoa00: Říkáš, že ty si hýčkáš představu. Usuzuju teda, že to bys e ti líbilo. Já nepředjímám Martinova rozhodnutí, jen co bych sám považoval za správný.
Tyna: No, Freye asi rád mít nebude. Jestli má něco proti Roslin, tuším, že když mluví s Jaimem, tak se zmiňuje o tom, že Roslin plakala a on si myslel, že je to kvuli tomu, že jaksi poprvé, až potom to pochopil. Každopádně mi nepřišlo, že by o ní mluvil s nenávistí nebo pohrdáním.
Když Lyanna umírala, držela nějaké uschlé růže. Lze předpokládat, že to byly růže z věnce, který jí dal Rheagar. Kdyby ji unesl a znásilňoval, bylo by to dost divný.
"Ned si vzpomínal na to, jak se tehdy usmála, jak pevně její prsty sevřely jeho, když z ní život vyprchal a z dlaně se jí vysypaly růžové okvětní plátky, zčernalé a mrtvé.
Takovejch únosů z "lásky" únosce už v literatuře bylo :). Navíc nevíme, jestli to byly růže od Rhaegara nebo jak se tam vzaly, třeba si je natrhala na zahradě :)
Klidně, těch možnejch výkladů je spousta a vlastně nejsme po pěti knihách moudřejší. Grrr. Na druhou stranu až to bude jednou dopsaný, už nebude (asi) o čem spekulovat.
Takovejch únosů z "lásky" únosce už v literatuře bylo
Kdyby ji znásilňoval ve věži a ona na následky toho zemřela, nemyslím si, že by Ned myslel na to, že by Rhaegar byl možná lepší král než Robert. (sice mi zabil sestru, ale zas to nebyl žádný děvkař :-)
Komentáře
Ale abych pravdu řekl, už jsem zapomněl jak to bylo s Mancem a Dallou. Už vím které kapitoly si musím přečíst znovu :-)
Ovšem za Robbem a Jeyne stál Tywin, Jeynina matka a hlavně Robbovo pojetí cti. Naopak co (možná) udělala Lyanna, není čestné ani z jednoho pohledu.
Následky byly v obou případech velmi podobné.
Ano, co udělal, byla politická sebevražda a já neříkám, že to z politického hlediska obhajuju. Pouze říkám, že minimálně z pohledu cti "sveden騞eny" (i když sveden byl spíš on) to lze označit za akt cti. navíc to soudíme z hlediska znalosti následků, ale byť Freyové ctí nikdy nevynikali, to, že by porušili právo hosta nemohl očekávat vůbec nikdo (kromě Tywina samozřejmě), cožř jim dávají ostatně sežrat teď vlastně úplně všichni. Při jejich způsobech šlo spíš očekávat, že z dané situace budou chtít vytřískat i víc, než by získali jedním sňatkem. Naopak, pokud sáhli ke kroku ke kterému sáhli, lze očekávat, že by stejně zradili dřív nebo později, jakmile by se situace seveřanů dále zhoršovala.
Já si pořád hýčkám představu, že Walder Frey uspořádá ve Dvojčatech hromadnou svatbu svých dcer, na kterou přijde za služku převlečená Arya, která založí požár, uteče, zamkne za sebou hradní bránu a klíč hodí do potoka :D
Tyna: No, Freye asi rád mít nebude. Jestli má něco proti Roslin, tuším, že když mluví s Jaimem, tak se zmiňuje o tom, že Roslin plakala a on si myslel, že je to kvuli tomu, že jaksi poprvé, až potom to pochopil. Každopádně mi nepřišlo, že by o ní mluvil s nenávistí nebo pohrdáním.
"Ned si vzpomínal na to, jak se tehdy usmála, jak pevně její prsty sevřely jeho, když z ní život vyprchal a z dlaně se jí vysypaly růžové okvětní plátky, zčernalé a mrtvé.