Tři nejprovařenější teorie

11314161819

Komentáře

• Tyna - kdepak - u Lannisterů je to v pořádku - tam nevíme, co je submisivní a co dominantní alela, zatímco u blonďatosti a tmavovlasosti je jedna jediná slovy "JEDINÁ" možnost - to je jako zkoušet do Mendělejevovy periodické tabulky nacpat vymyšlené prvky - prostě to nelze...je to přesně podle elektronů - 1,2,3,4,.....není tam žádné místo pro další vymyšlený. Nehledě na to, že u Tyrionova postižení vlastně vůbec nevíme jakého je původu - nemusí to být vůbec dědičná nebo genetická vada - navíc se narodil po dvojčatech, takže easy peasy mezi dvojčaty a Tyrionem paní či pán Lannisterovi přišli k nějakému ozáření, radiaci nebo čemukoliv jinému....
  • Miss Utahraptor napsal(a):

"Miláčku, pamatuješ, jak nám mistři říkali, že už nebudeme mít další dítě? Co kdybych si ho pořídil někde mimo? Aby už jsme to měli komplet. Drak má přece mít tři hlavy...." :D

Elia zberateľka... ktosi známky, ktosi deti :D
  • Jarla: S dedičnosťou farby vlasov to nie je tak jednoduché. Tak ako pri farbe očí, aj tu je za výsledok zodpovedných viac génov a medzi alelami asi nie je vzťah úplnej dominancie (pokiaľ viem, ešte stále to nie je presne objasnené).
    Ak by sme ale aj uvažovali, že alela zodpovedná za tmavú farbu vlasov u Martellovcov je dominantná nad blond alelou u Targaryenov, Martellovci môžu byť aj genotyp Aa, nielen AA, keďže sa k nim privydali nejaké Targaryenské princezné. Potomok Aa a aa môže byť recesívny homozygot.
  • samozřejmě, ale nechtěla jsem to tu tak komlikovat :-) Jistě mohou být všichni martelové Aa, ale jaká je pravděpodobnost. Jo jistě, mohla se ta blonďatost navázat do skupinky s nějakým dominantním genem nebo tvořit charakteristickou dominantní skupinku. a tak dál a tak podobně. Složitější je to snad jen se zelenýma očima :-) a pak tu musíme brát do úvahy magii a třeba to má něco společného s tím.
    a v neposlední řadě GRRM houby rozumí genetice a jen nad tím neuvažoval...Sapek uvažoval nad Lařiným genem a stejně to zpackal :-D
  • ten toho zpackal víc. .)
  • flanker.27 napsal(a):

ten toho zpackal víc. .)

S osobní zkušeností už ses pochlubil :-)
  • Jo, mezi mnou a tím zatroleným Polákem je doživotní nepřátelství.
  • Jo, mezi mnou a tím zatroleným Polákem je doživotní nepřátelství.

o co šlo?
  • nemusí to být vůbec dědičná nebo genetická vada - navíc se narodil po dvojčatech, takže easy peasy mezi dvojčaty a Tyrionem paní či pán Lannisterovi přišli k nějakému ozáření, radiaci nebo čemukoliv jinému....
    Mně ani tak nešlo o Tyriona, jako o to, že když si vezme bratranec sestřenici a jejich děti mají děti, je vysoká pravděpodobnost, že se potkají coby nositelé nějakého svinstva (hluchota, cystická fibroza a další metabolické poruchy...) . Tato úvaha je založena kromě jiného na srovnání s německým sourozeneckým párem, který má čtyři děti, dvě zdravé a dvě postižené (muž se soudil s Německem o tom, že bránit incestu zasahuje do jeho osobnostních práv).
  • To vážně už zase probíráte genetiku v Písni??
  • Už zase ? No totok :-)))
  • Tyna - s tou příbuzenskou plemenitbou - to je hodně složité...na jednu stranu je to nebezpečné a na druhou - jak asi vznikají nová plemena, že :-) Inkům se to vyplácelo, Egypťanům ne...
    Jenže u Tyriona fakt není řečeno proč.....nikdo jiný takový u Lannisterů není, takže těžko soudit.
  • Tyna napsal(a):

Jo, mezi mnou a tím zatroleným Polákem je doživotní nepřátelství.

o co šlo?
    Už jsem to párkrát opakoval a nechci se k tomu vracet, prostě je to debil.
  • Sím, jarla si začala...
  • Už jsem to párkrát opakoval a nechci se k tomu vracet, prostě je to debil.

Safra, te´d mě to zajímá ještě víc. jdu překopat historii...
  • flanker začal!!!! Já mluvila naprosto k topiku ! no nebo aspoň k dané sáze :-p
  • Tyna: Možná to najdeš někde v co jiného čtete. Ono ale nejde jen o náš společný zážitek, na jeho tvorbu jsem zanevřel už předtím.
  • Mně ani tak nešlo o Tyriona, jako o to, že když si vezme bratranec sestřenici a jejich děti mají děti, je vysoká pravděpodobnost, že se potkají coby nositelé nějakého svinstva
    Vysokou určitě ne. Pouze vyšší. Základem je, aby se v jejich rodokmenu ta choroba vůbec objevila a aby se příbuzenské sňatky pravidelně opakovaly v předchozích generacích.
  • Nevada napsal(a):

To vážně už zase probíráte genetiku v Písni??

Neviem, či zase, ale iné témy sú tu preberané častejšie a nevadí to, kde je problém?
  • No, jestli na mou víceméně řečnickou otázku odpovídáš touhle otázkou, tak nevím jestli to dokážu vysvětlit :)
    Nemyslíš, že zákonitosti lidské genetiky asi nebudou zrovna fungovat ve fantasy světě, kde mají členové rodů pevně dané charakteristické znaky - jako třeba fialové oči, schopnost komunikace s draky díky krvi, nebo nárazově propojení myslí se mýtickými zvířaty (ať se neodkazuju pořád jen na Targaryeny)?

A hlavně tedy - proč by sakra musela ve fiktivním světě Písně ledu a ohně fungovat nějaká zatrolená genetika?
  • Ale ta debata mě přivedla na jinou myšlenku. Jestli se dobře pamatuju, tak fialové oči měla i Ašara Dayne. Nenapadá někoho proč?
  • A hlavně tedy - proč by sakra musela ve fiktivním světě Písně ledu a ohně fungovat nějaká zatrolená genetika?
    Nemusí ale může, ne? Kdo chce, ať mu tam funguje, a kdo ne, ať se bez toho obejde...Možná to tak nevypadá, ale pořád se držím genetiky...
    Zatrolená? Proč zatrolená?
    Vybavil se mi citát z jednoho českého filmu: Matika je ti zbytečná? Ty si zbytečná!
  • Protože řídit se genetikou ve světě, kde genetika evidentně nefunguje - aspoň ne tak, jak ji známe, je podle mě úplně mimo. Ale jestli vás to baví, prosím.
  • Nu, nemám problém so svetmi, kde pobehujú pračudesné bytosti a zjavne neplatia zákony genetiky. V Hre je ale jedna z ústredných zápletiek založená na genetike, záležitosť Cerseiných detí. Preto ma celkom vytočí, keď občas fanúšikovia považujú Jaimeho a Cersei za jednovaječné dvojčatá, hoci to biologicky nie je možné. Genetika nie je nikoho děvka, aby ju využil, keď sa mu zíde a odkopol, keď ju už nepotrebuje. :D
    Tie fialové oči u Ašary si vybavujem, myslím, že je niekde spomenuté, že rod Daynov má tiež Valyrijský pôvod. Zaujímavé je to v súvislosti s naším mladým priateľom, ktorého stretávame v Tanci.
  • Ale Jaime a Cersei jsou jednovaječná dvojčata.
    A protože je tam takových věcí hromada, tak je imho bezpředmětné zkoušet na to napasovat lidskou genetiku. Je to jako debata o ročních obdobích a možnostech přečkat několikaletou zimu. Ten svět má prostě svá pravidla, která se těmi našimi neřídí, i když z nich zčásti vychází.
  • Počkat - jako že můj tata není můj tata?
  • Co na to Joffrey? A co Jon? A co na to všechno Jan Tleskač? Samé otázky. Pravda, je nutno je všechny zodpovědně a hlavně vědecky zodpovědět! Tak se nenechte rušit, jako bych nic nenapsala.
  • vidím to jako Nevada. Řešit, že ve vymyšleném světě neplatí genetické zákony je trošku zvláštní. Respektive zvláštní je to, že někdo Martinovi vytýká porušování těchto pravidel. Ono z genetického hlediska je asi taky nemožné aby mrtvola obživla, nebo ne? :-)) přeci jen po smrti nastává rozpad buněk a tak...
  • Ale Jaime a Cersei jsou jednovaječná dvojčata.
    Kde se to píše? Jsou si jenom podobní. Vždyť Cersei byla naštvaná tím, že Loras s Margaerey si jsou podobní víc než ona s Jaimem.
    A protože je tam takových věcí hromada, tak je imho bezpředmětné zkoušet na to napasovat lidskou genetiku.
    To není pravda. Pokud to fanoušky baví, tak je předmět nasnadě.
  • Chmur napsal(a):

Ale Jaime a Cersei jsou jednovaječná dvojčata.
    Kde se to píše? Jsou si jenom podobní. Vždyť Cersei byla naštvaná tím, že Loras s Margaerey si jsou podobní víc než ona s Jaimem.
    Kupodivu v knize. Jednovaječná dvojčata si nejsou podobná jako vejce vejci. Pokud tedy nepřistoupíme na myšlenku, že v Západozemí jsou. Ale to zase dáváme na prdel genetice a můžeme začít nanovo. Resp. Martin nám nedává na výběr nic, než přijmout jeho pravidla genetiky. Buď přijmeme, že dvojvaječná dvojčata můžou být identická - čímž porušíme pravidla naší genetiky - nebo přijmeme myšlenku, že jednovaječná dvojčata můžou být muž a žena - čímž pro změnu porušíme pravidla naší genetiky.
    Nicméně se obávám, že s Cersei ohledně Margaery a Lorasem nemáš tak úplně pravdu. Myšlenka o podobnosti tam byla a přivedla přiopilou Cersei na nápad se sexuálním vztahem mezi těmi dvěma, ale asi ne takhle doslovně. Zkusím to dohledat.
    Chmur napsal(a):

A protože je tam takových věcí hromada, tak je imho bezpředmětné zkoušet na to napasovat lidskou genetiku.
    To není pravda. Pokud to fanoušky baví, tak je předmět nasnadě.
    Pokud to někoho baví, tak proč ne. Já mu v tom bránit nebudu. Ale taky mně nikdo nezabrání vyjádřit se k tomu "zase" podobně.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů SpekulaceKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi