btw: můj manžel si nese nějaký silný "blonďatý" gen, jeho otec je tmavovlasý, máma blondýnka - manžel je čistý lannisterovitý blonďák, stejně tak přeprala blonďatá tmavší v případě jeho tety, sestřenice a bratrance. Ale uznávám, že je to výjimka, jiným takovým případem nemůžu sloužit. Můj otec je černovlasý, já jsem světlovlasá, ale rozhodně ne čistě blond, spíš taková ta středoevropská myšší šeď.
u nás je to obdobné. Otec světle hnědé vlasy - zřejmě ona myší šeď :) (z poloviny Rus), matka černá jako uhel, až ji někteří považují za cikánku (poloviční Židovka). Ja komplet po otci a sestra je dokonalá blondýna. Nikdy mi to nesedělo s tím, co jsem se před lety drtila ve škole.
ve střední evropě je to dost promíchané, takže Aa je tu nejčastější, zatímco sever - více aa a jih více AA. To je myslím logické zdůvodnění :-) ale pravdu by Ti řekla jedině molekulára...:-)
Já myslím, že zde může hrát roli vazba genů a proces zvaný crossing-over. Pak je tu ještě nezanedbatelná skutečnost, že váš otec není ten, kdo mámě předal polovinu vaší genetické informace. Prý se to děje dost často (až 10%).
zaregistroval som sa len teraz a tak sa vyjadrujem k teoriam trochu oneskorene...kebyže je jon rhaegarovym synom, neprejavilo by sa to už na začiatku na počte vlkov? Alleras a Sarella...je celkom možné že je to jedna postava, rozhodne majú vela spoločných znakov....o Ohara a Brienne sa moc nestarám, v príbehu už asi nebudú, Martin nechal na našej fantázii či prežili alebo zomreli...ale myslím si že Ohar zomrel, ak by predsa kňaz našiel zraneného ohara a rozhodol sa ho vziat na tichy ostrov a vyliecit ho, vzal by predsa so sebou aj jeho helmu, a nenechal by ju tam aby ju nasiel Rorge, takze z toho vyplyva, ze ohar asi umrel...tak asi tolko z mojej strany k teoriam
Jaqen: Proč by se měl Rhaegar jako otec projevit na počtu zlovlčat? Jon by byl vlk po matce (pokud by jí teda byla opravdu Lyanna). Taky nevím, proč by měl kněz brát Ohařovu helmu, když by chtěl utajit jeho totožnost (velký zahradních + helma ve tvaru psí hlavy, to by bylo asi trochu nápadné).
... vzal by predsa so sebou aj jeho helmu, a nenechal by ju tam ...
Nechal. Sám to de facto vysvětluje. Helma patřila ke starému válečnickému životu a Ohařovi, jako stránce osobnosti. Pokud skutečně "zemřel" Ohař a Sandor žije, nechal by tam Starší bratr věci "zemřelého" (krom koně, který se Tichým bratřím hodí), neboť jich už není třeba.
Jaqen: Protože Jon je poloviční Stark, tak má nárok i na zlovlče :-)), technicky vzato jsou Robb, Sansa a ostatní Eddardovy děti napůl Tullyové, a taky každý z nich jedno vyfasoval. Navíc, Jonův vlk je speciální... bílý s červenýma očima, to určitě není náhoda.
Imho zdělil Jon vzhled po matce (Lyanna) a povahu po otci (Rhaegar), alespoň podle toho, co o nich víme. Taky bych nevylučovala možnost, že má Jon věštecké sny (sen o planoucím meči), což, jak víme, je rysem Targaryenů.
... technicky vzato jsou Robb, Sansa a ostatní Eddardovy děti napůl Tullyové ...
Správně by měli dostat ještě ochočeného pstruha. ;)
A Jon dráčka.. :-) Nebylo to by to krásný, kdyby měl bílého zlovlka a létal na mléčně bílém drakovi? :-D I když, pokud nějakého "vyfasuje", tak tipuju Rhaegala.
... technicky vzato jsou Robb, Sansa a ostatní Eddardovy děti napůl Tullyové ...
Správně by měli dostat ještě ochočeného pstruha. ;)
A Jon dráčka.. :-) Nebylo to by to krásný, kdyby měl bílého zlovlka a létal na mléčně bílém drakovi? :-D I když, pokud nějakého "vyfasuje", tak tipuju Rhaegala.
IMHO teorie, že Sandor žije, je nejblbější ze všech. Jediné indicie jsou, že kněz Sandora pohřbil a vysoký mnich. I kdyby zranění nějakým způsobem přežil a poznamenalo by ho to natolik, že by chtěl zpytovat svědomí u mnichů, už to stejně není postava, kterou známe. Každopádně z příběhu vypadl. S takovou by žádná postava nemohla zemřít mimo něčí POV, protože není skutečně mrtvá, dokud nemáme mrtvolu.
Zajímalo by mne, jestli to GRRM dělá schválně, aby potrápil čtenáře, nebo prostě použije slova a neřeší, že někdo bude analyzovat každou větu. Podle mně při takových bichlích to nemůže tak dobře uhlídat, maximálně nejdůležitější události. Stejně jako neřešil, proč je Dany ohnivzdorná. Prostě mu to v tu chvíli přišlo jako cool nápad.
mno ja som to s danynou ohňovzdornostou je (ak to bolo nejako inak v knihe, tak prepáčte, moje znalosti o prvej knihe vychádzajú len zo seriálu, čital som až ďalšie knihy) že je proste "drak" čo znamená že pri nej sa tie draci vyliahnu a zároven ma ona ich schopnost, ze jej ohen neublizi
Jaqen: A ven! :D Teď vážně - k první knížce se určitě časem vrať. První série na rozdíl od tý druhý IMHO s výjimkou zapojení Řekotočí nic důležitýho nevynechala ani nepřekroutila, ale knížka samozřejmě nabízí hlubší pohled na děj nebo příběhy v pozadí. A asi tě překvapí množství detailů, které bez znalostí budoucího děje přehlídneš, ale s tou znalostí se jeví daleko důležitější. Navíc je samozřejmě milé vidět některé postavy živé, zdravé a při smyslech ;)
Add Dany - ani v knížce její počínají není racionální a je založený jeném na její víře, že je pravá krev draka.
ja som sa pytal ludi co citali knihy aj videli serial a povedali, ze prvu knihu mozem vynechat bez toho, aby mi nieco dolezite uslo, ale mam v plane si to precitat ked docitam tanec...fakt som si myslel ze tvorcovia serialu sa budu drzat knihy, no ta druha seria, s tou to je fakt zle, jak su schopni zhrnut 50 stran do 2 minutovej sceny a vynechat polovicu postav len kvoli tomu aby tam mali miesto na eroticku scenu ktora v knihe ani nie je
Ten Sandor je myslím jasný, ten mních by nemohol vedieť dokonca ešte aj meno jeho koňa, keby sa s ním stretol len na pár minút, pričom on by ho len žiadal o smrť. Lenže aj keď nie je mŕtvy, je myslím z hry.
Komentáře
Imho zdělil Jon vzhled po matce (Lyanna) a povahu po otci (Rhaegar), alespoň podle toho, co o nich víme. Taky bych nevylučovala možnost, že má Jon věštecké sny (sen o planoucím meči), což, jak víme, je rysem Targaryenů.
S takovou by žádná postava nemohla zemřít mimo něčí POV, protože není skutečně mrtvá, dokud nemáme mrtvolu.
Zajímalo by mne, jestli to GRRM dělá schválně, aby potrápil čtenáře, nebo prostě použije slova a neřeší, že někdo bude analyzovat každou větu. Podle mně při takových bichlích to nemůže tak dobře uhlídat, maximálně nejdůležitější události. Stejně jako neřešil, proč je Dany ohnivzdorná. Prostě mu to v tu chvíli přišlo jako cool nápad.
Add Dany - ani v knížce její počínají není racionální a je založený jeném na její víře, že je pravá krev draka.